Bravo, Črenšovci

Ko sem pred dvema letoma v Šolskih razgledih opazila napoved prvega strokovnega posveta na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Črenšovcih, sem se spraševala, ali je majhna šola v malem prekmurskem kraju res zmožna pripraviti kakovosten posvet ali pa gre le za pretirano ambicioznost ravnatelja, ki bi rad malo provociral snovalce našega šolskega sistema s temo o avtonomiji v šoli. Tudi ob objavi drugega posveta pred letom dni sem še kar pestovala v sebi ta dvom. Tudi daljava in muhasto februarsko vreme sta me odvrnila od namere, da bi odšla tja. Letos pa se nisem mogla upreti skušnjavi. In bila sem prijetno presenečena.

Dogajanje na dvodnevnem posvetu (19. in 20. februarja) me je prevzelo. Že ob nagovoru ravnateljice šole mag. Marije Horvat in kulturnem programu učencev ob odprtju posveta me je prevevala toplina pristne gostoljubnosti.

Gladko tekoč program – plenarna predavanja in delavnice brez tehničnih ali kakšnih drugih zapletov, ki so jih profesionalno moderirali učitelji šole, je dal čutiti, da je bilo v organizacijo posveta vloženo ogromno truda.

Priprava posveta z desetimi plenarnimi referati priznanih domačih in tujih strokovnjakov in 60 predstavitvami dobre prakse osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev ni bil ravno majhen zalogaj za kolektiv z 31 pedagoškimi delavci in peščico ostalih zaposlenih. Zavzetost in vpetost vseh na šoli v dogodek se je čutila na vsakem koraku. Dogajanju z bogato vsebino je dala piko na i večerna komedija Slačilnica v tamkajšnjem Kulturnem domu. Avtor je bil učitelj slovenščine z gostiteljske šole Drago Meglič, v osemčlanski amaterski igralski ekipi pa je bila še učiteljica razrednega pouka Romana Glavač.

Kaj je torej tisto, kar me je na posvetu najbolj navdušilo? Ne le to, da sem spoznala, da Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci ni povprečna šola, temveč briljantna – seveda s sposobnimi, predanimi učitelji in vizionarsko ravnateljico. Da mi misliti, da je takih sposobnih učiteljev in kolektivov pri nas še veliko, kar so dokazovali tudi udeleženci posveta. A ti še čakajo na ambiciozne vodje, ki jih bodo popeljali na pot uspešnih timov. Šola v Črenšovcih je v tem pionir in svetel zgled vsem.