V vrtincu novosti

Predmetni svetovalci z Zavoda RS za šolstvo so po prvih dveh letih vpeljevanja novih programov - tehnik mehatronike in tehnik oblikovanja na osmih srednjih šolah, ki sodelujejo v poskusu - z intervjuji pridobili mnenja učiteljev splošnih predmetov. Ti večinoma menijo, da je pouk v novih programih drugačen kot v starih. Nova je izrazitejša vloga programskega učiteljskega zbora. Le delno drugačni so načini poučevanja, več je medpredmetnega povezovanja in sodelovanja z učitelji strokovnih predmetov.

Novost je tudi načrtovanje, uresničitev in evalvacija projektnih tednov. Učitelji matematike uporabljajo grafična računala kot orodje pri reševanju problemske situacije, s katerim pokrivajo vsebinska sklopa iz izpitnega kataloga poklicne mature, in sicer diferencialni račun in osnove verjetnostnega računa. Vsebine splošnih predmetov se bolj prilagajajo poklicnim potrebam, denimo pri pouku tujega jezika več delajo s strokovnimi besedili, vedno manj poučujejo slovnico, več pozornosti namenjajo strokovnim temam, manj splošnemu jeziku. Zaradi svojevrstnosti strokovnega jezika posameznih strok poleg učbenikov za splošni jezik vedno več uporabljajo gradivo, ki ga pripravljajo učitelji sami, pri čemer si pomagajo z medmrežjem in nekaterimi redkimi učbeniki, namenjenimi pouku splošnega strokovnega jezika. Ker postaja svetovni splet eden najpomembnejših virov gradiva za pouk, so učitelji pri načrtovanju in izpeljavi pouka prisiljeni uporabljati tehnologijo informacijske družbe ...

Ozreti se naokrog

Dijaki imajo do splošnih predmetov večinoma pozitiven odnos, približno enako kot dijaki starih programov. Bolj so motivirani za delo, ko vsebine pri pouku obravnavajo njihovo poklicno področje. Dijaki si želijo več poskusov, praktičnega dela in več uporabe tehnologije informacijske družbe. Dijaki potrebujejo splošne predmete, kar kažejo njihove izjave, da se ob njih naučijo veliko koristnega in uporabnega za vsakdanje življenje in tudi za poklic. Pozitiven odnos dijakov je posledica vedno večje uporabe medmrežja in drugih elektronskih virov - tam radi iščejo različno gradivo.

Tisti učitelji, ki razumejo pojem kompetenc, razvijajo pri različnih splošnih predmetih poleg osnovne tudi različne druge ključne zmožnosti. Razvijanje kompetenc s timskim poučevanjem je izjema. Pozitiven učinek timskega načrtovanja in sestankov programskega učiteljskega zbora se kaže predvsem v tem, da so učitelji seznanjeni z delom svojih kolegov in da bolje poznajo dijake. Timsko načrtovanje uresničujejo predvsem pri projektnih tednih, žal ga ponekod onemogočajo slabi odnosi med posameznimi učitelji. Uspešen zgled timskega načrtovanja so, denimo, šolske ekskurzije.

Pri delu učiteljev, ki slabo poznajo in razumejo nove kataloge znanja, je še premalo sprememb. Učitelji upoštevajo predvsem vsebinske operativne cilje, ne poznajo in ne upoštevajo pa kompetenc. Osredotočeni so na vsebinsko poznavanje pojmov in postopkov iz svojega predmeta, le redki s kolegi predelajo tudi kataloge znanja drugih predmetov. Prav poznavanje teh drugih katalogov znanja bi omogočilo večje povezovanje ...

Naravoslovje in družboslovje je pozabljeno

V odprtem kurikulumu so zastopani le redki splošni predmeti. Ponekod so učitelji predlagali povečanje obsega splošnih predmetov, a so bili v pogajanjih za ure uspešnejši učitelji strokovnih predmetov. V odprtem delu kurikuluma se na nekaj šolah pojavlja »strokovna terminologija v tujem jeziku«, kombinacija angleščine in nemščine kot zgled, kako razvijati svojevrstne poklicne kompetence, in ne le splošnih oz. ključnih zmožnosti sporazumevanja.

Iz odprtega kurikuluma se dodatno napajajo splošni predmeti, ki imajo relativno največ ur, torej tisti, ki so glede na stare programe v celoti določeni na nacionalni ravni (slovenščina, matematika, tuji jezik). Naravoslovni in družboslovni predmeti, ki so z vpeljanim odprtim kurikulumom izgubili največ ur, so praviloma pozabljeni. Izjema je le zgodovina, ki ima v obeh poskusnih programih manj ur kot pozneje sprejeti strokovni programi ... ... Interesne dejavnosti potekajo v zadovoljstvo dijakov in ravnateljev s poudarkom na izbrani stroki. Žal vse obvezne vsebine (športni dnevi, zdravstvena vzgoja, učenje učenja) niso v celoti izpeljane.

Po prvem in drugem letu izpeljevanja poskusnih strokovnih programov se učitelji splošnih predmetov še ne počutijo dovolj usposobljeni za poučevanje po novem vzorcu. Formalno že, saj jim je študij na fakulteti omogočil, da so si pridobili dovolj predmetnega znanja. A za poučevanje po novem bi potrebovali več konkretnega znanja za timsko povezovanje. Predlagali so še nekaj drugih tem za nadaljnje usposabljanje, in sicer profesionalne potrebe učiteljev, svojevrstne vsebinske teme posameznih predmetov in poklicno maturo. V živo bi radi spremljali pouk pri katerem drugem učitelju, ki že uporablja novosti, ali pa si vsaj ogledali posnetke pouka. Izkušeni učitelji so se sposobni prilagoditi novim načinom pouka in poučevanju v novih programih. Pri tem jih ovirajo razmere, ki jim v celoti ne dopuščajo delati po novem ...

TOMAŽ KRANJC