Kaj je sol zemlje

Opazujem, razmišljam, spoznavam

Če kdo misli, da smo poletje izkoristili za počitek, se moti. Govorim v imenu somišljenikov, zbranih v zavodu Ypsilon. Zavihali smo rokave, ker nas čaka vroča jesen. Nekaj čudnega je v deželi slovenski, si mislimo, vendar verjamemo, da se svet spreminja z dejanji. Čeprav je včasih prav, da kaj povemo tudi z besedami.

Pripravili smo pravilnik in kodeks, prvo neformalno druženje članov kluba Ypsilon. Ustvarili smo nov steber, ki se bo ukvarjal z izobraževanjem, in ga poimenovali AkademYa. Prenavljamo celostno podobo. Vabimo vas k izpolnjevanju dveh anket, o družbeni odgovornosti in o vlogi HR managerjev.

Čez nekaj dni, torej 7. septembra, bomo imeli zanimivo srečanje Rotary in Lions klubi – tkalci elite, človekoljubja ali zarote?

Ob tem pa seveda veliko razmišljamo. Sprašujemo se, kdaj bomo v Sloveniji znali dojeti, da delitev na levo in desno uničuje možnosti za boljši razvoj. Kdo so naši vzorniki in heroji? Gotovo ne tisti, ki uničujejo podjetja in za to ne odgovarjajo. Ob tem še mirno lažejo in se vozijo v palače z najboljšimi avtomobili. Kje je pravna država? To je verjetno pravo vprašanje, na katerega bi morali najti odgovor naši voditelji. Kakšen zgled daje ta družba mladim? In kje je elita, zbor tistih, ki znajo razmišljati, povedati svoje mnenje in ustvarjati družbo perspektivnega razvoja? Tisti, ki imajo kaj povedati, so tiho, klike pa igrajo pod mizo poker in zastavljajo ugled Slovenije, če ne tudi njenega premoženja. Sposobni počasi pakirajo kovčke, vendar se o tem ne govori in marsikoga tudi ne skrbi. Imeti družbo posameznikov, ki so razmišljujoči, očitno ni v interesu niti države niti gospodarstva. Če se motimo, bi radi spoznali tiste, ki nam znajo to dokazati. S takimi vedno radi sodelujemo.

Vzor lahko iščemo pri sosedih. »Ni sramota obogateti, sramota je umreti bogat,« pravi Götz Wolfgang Werner, ki je celoten lastniški delež v DM prenesel na dobrodelno organizacijo. Da bi bogati in uspešni pri nas iskreno vra��ali nazaj družbi, je to, kar pričakujemo. Morda moramo počakati na novo generacijo. Smo pa hvaležni družbi Halcom, ki je postavila v Sloveniji zanimiv standard. Odločili so se, da bodo v poslovnem svetu iskreno delovali in postavili svoje poslovanje pod nadzor velikega guruja dr. Ichaka Adizesa. Verjamemo, da je takih zgodb še veliko. Iskali jih bomo in o njih govorili čim bolj glasno.

Pred dnevi je ugleden strokovnjak dejal o mladih članih Ypsilona: »Vi ste sol zemlje.« A kaj je sol? Sol so prava dejanja. In taka želimo delati! Že 4. oktobra pripravljamo za naše člane in prijatelje posebno presenečenje.

Pridite v našo sredino! Veseli vas bomo. Samo skupaj bomo lahko ustvarjali drugačno družbo. Družbo, v kateri bodo naše vrednote, sodelovanje, odgovornost, poštenost, prijateljstvo, mir, strokovnost in povezovanje, rojevale radost in zadovoljstvo bivanja.

Sem vam obljubil pred poletjem, da se bo zgodilo »nekaj več«, kajne.