Sončna plesna učiteljica

Zaveda se svoje ženske moči in jo živi

Polna elana in zavzeta za delo se nam je predstavila že na prvi skupni plesni učni uri pred tremi leti. Tokrat je v Slovenijo prišla četrtič, in sicer predstavit nove plesne kombinacije in nas jih naučit. Pri nas je bila tudi letos spomladi, ko je na Bazarju, festivalu orientalskih plesov v Cankarjevem domu, odigrala glavno vlogo.

Astryd Farah deMichele je oseba, ki v sebi nosi preplet kultur Evrope, Amerike, Bližnjega in Srednjega Vzhoda. Njene korenine segajo v Italijo, spomini iz otroštva v Oregon, ustvarjalni zagon srka iz Egipta, zdaj pa jo srce vleče v Dubai. Taka je kot njen ples: živa, čvrsta, prožna, prijetna, odločna, žareča, polna optimizma in volje do življenja. Zaveda se svoje ženske moči in jo živi. Nastopa in poučuje vsepovsod po svetu, redno prihaja tudi v naše kraje, odkar nam jo je predstavila Nataša Kočar, plesalka po srcu in duši, vodja kulturno umetniškega orientalskega društva Bayani.

Plesalke in plesne učiteljice z vseh koncev sveta prihajajo in spoznavajo egipčanski ples, ritme in prelesti čarobnega orienta na izkušenjskih plesnih potovanjih, ki jih vodi in pripravlja Astryd ter tako ustvarja ženske plesne izkušnje.

Astryd od svojih učenk veliko zahteva in jih obenem spodbuja. Je prava učiteljica in mentorica. Njen odnos do dela je vedno znova svež in obogaten z novimi spoznanji. Za ustvarjalnost so potrebne priprave, zato je trdo delo na področju plesne kondicije in tehnike predpogoj za pristno interpretacijo glasbe. »Tehnično dovršeni gibi so besedišče plesalke,« pravi Astryd. »Šele ko obvladaš svoje telo, lahko izraziš svojo zgodbo, misli in čustva.« Da bi do potankosti spoznala zakonitosti gibanja svojega telesa, se je poglobila in raziskala anatomijo mišic in mehaniko gibov. »Ples je zemeljski, je prisotnost tukaj in zdaj, zato se med plesom zavedamo stika s tlemi in orientacije v prostoru. Prav tla so tista, od koder črpamo moč, odriv, stabilnost.« Vendar brez glasbe in ritma ni plesa. »Najprej prisluhnimo glasbi, njeni strukturi, instrumentom, ritmom. Prepustimo se zgodbi in razumemo sporočilo. Glasba nas vzame s sabo in me se potopimo vanjo,« pravi.

Prav zabavno je biti učenec, ko učitelj izžareva to, kar poučuje, pomislim, ko sledim njenim navodilom. Astryd je nedvomno učiteljica, ki ….Vesna Selan Kure to dobro ve in je to za vas napisala tudi v ŠR!