Slam poezija

Tekmovalnost pritegne

Slam poezija je predstavitev lastnih prostih pesnitev na dano temo v določenem časovnem okvirju. Nastope ocenjuje publika s svojim odzivom na predstavo. Ozko gledano gre za tekmovanje pesnikov, če pa prevajamo angleški besedi poetry (angl. poezija) in slam(angl. treščiti, udariti), gre za dvoboj, ki ga lahko primerjamo s športnim tekmovanjem.

Ta prireditvena zvrst ima korenine v Chicagu v letu 1986 in se je ob koncu stoletja hitro širila po vsem svetu. Lahko jo uporabimo kot tekmovalni dogodek, predstavitveno obliko ali spremljavo oziroma mešanje literarnih in glasbenih zvrsti. Prav v tekmovalni naravi slam poezije je ključni učinek na učence, ki lahko pri takšni vrsti udejstvovanja merljivo tekmujejo. Tekmovalnost je v starostni skupini tretje triade osnovne šole velik motivacijski dejavnik, ki ga pri poučevanju slovenskega jezika drugače težko dosežemo. Zelo pomembno je tudi, da rezultat tekmovanja ni učiteljeva ocena, ampak odziv publike na izvedeno pesnitev. Tako je vzpostavljena direktna primerjava z dosežki pri športnih dejavnostih in tudi samo udejstvovanje ima pridih sodobnega gladiatorstva.

V ospredju improvizacija

Seveda je potrebna temeljita priprava učencev na udejstvovanje pri pesnitvah slam poezije. A zaradi narave teme je lahko pristop zelo sodoben. Osnova je predstavitev zvrsti s poudarkom na aktualnosti, pomembna je tudi obravnava osnov umetnostnih besedil poezije (pesem, rima …). Učencem je treba pravilno predstaviti aktualizacijo dogodkov, prav tako je treba obravnavati pravila nastopanja.

Kaj pa metode vpeljevanja slam poezije in izbira tematike?

Kot učiteljica moram paziti predvsem na to, da učenci pravilno uporabijo osvojeno znanje o poeziji in da ostane nivo pesnitev na primerni ravni – tako govorno kot vsebinsko. Učencem pri razmišljanju o predstavitvi teme ponudim podporo (v smislu analize in nadgradnje njihovih sporo��il). Paziti pa moramo, da vseeno ostane kot ogrodje dejavnosti temeljna prvina slam poezije, to je improvizacija. Učenci hitro opazijo, da je tudi razmišljanje o določeni tematiki priprava na delo in je tako osnova tudi pri improvizaciji. Pri razmišljanju mi je pomembno, da učenci spoznajo in uporabijo pomembnost koncepta pred udejstvovanjem. Pri tej metodi in tematiki je voditi učence veliko lažje, saj predstavlja izbrani element izražanja za učence zabavo.

Večja izrazna svoboda

Cilji uporabe slam poezije pri poučevanju je predvsem spodbuditi učence h kreativnemu razmišljanju in ustvarjanju. Pomembno je tudi, da učenci spoznajo pesem kot način izražanja, torej kot temeljno orodje pesnikovega sporočanja. Še eden od ciljev, ki me je vodil k vpeljevanju tega, zdaj v svetu zelo popularnega načina umetniškega izražanja, pa je že omenjena merljivost dela učencev in tekmovalni način udejstvovanja. S tem sem pridobila in motivirala vse nivoje učencev, da po svojih zmožnostih razmišljajo o svojem izražanju in jezik sami spoznajo kot orodje. Bistvena razlika pesniškega izražanja učencev pri slam poeziji v primerjavi z ustvarjanjem pri drugih obravnavanih temah pri slovenščini je v večji izrazni svobodi učencev in možnosti sporočanja svojih izkušenj in občutkov ter večji ustvarjalnosti pri snovanju. Prav ustvarjalnost je pokazala, da so pri naših poskusih v razredu tudi učenci, ki sicer pri slovenskem jeziku niso najuspešnejši, zelo spretni pri snovanju rim slam poezije in izražanju. Vzrok je v manjši zadržanosti pri izražanju v neformalnih oblikah jezika in želji ter sposobnosti do uspešnega nastopanja pred publiko.

Kadar pri poučevanju opazim, da se kdo pri teh pesnitvah odpre in ko čutim splošno veselje učencev v razredu ob obravnavanih temah in opisanih vajah, vedno znova ugotovim, da je motivacija učencev k lastnemu ustvarjalnemu izražanju temeljno vodilo pri privzgajanju ljubezni do slovenskega jezika.

SVETLANA KLEMENČIČ