»Ujetniki« ljubezni

Fantki v šoli

Zahodna civilizacija je zgodovina patriarhalne ureditve, pisanih in nenapisanih pravil, ki jih prenašamo iz roda v rod. Patriarhalnost je ideologija, ki se celo bolj kot na spol osredotoči na moč. Poudarja razliko v moči in privilegira posameznika na podlagi spola. Moškim na podlagi anatomije pripiše večje sposobnosti za upravljanje in nadzorovanje vseh domen javnega in zasebnega življenja. Oba spola sodelujeta v diskurzih, ki zadevajo spol. Obenem pa patriarhalnih odnosov ne moremo razložiti samo z nameni (dobrimi ali slabimi) posameznih moških in žensk. Obstajajo globoko v družbenih inštitucijah in navadah v družbi.

/…/

Dve skrbni »mami«

Fantke socializacija od najzgodnejšega obdobja sistematično oddaljuje od njihovega notranjega čustvenega sveta in potiska v predpisano podobo moškosti. Postopno jih oddalji od ženskega (materinskega) in jih potiska v umolknitev, samotnost, nezaupanje. Ženske lahko razumemo kot skrit privilegij in družbeno dominanco odraslih moških v trditvah dominantnega diskurza, da je vsak posameznik, neodvisno od spola, svoboden. Saj ženska realnost ni neodvisna od družbenih siljenj. Tako ženske skozi zgodovino poznajo številne vloge v svojem življenju, ki jih morajo izpeljati sočasno. Ženska identiteta je od nekdaj skupek različnih, a enakovrednih narativ, … Sodobni odrasli moški spreminjajo svojo udeleženost v odnosih. Prav na področju očetovstva opažamo največje premike. /…/ Dilema sodobnih očetov je, kako naj zgleda očetovanje. Sami so pogosto rasli z avstroogrsko naravnanimi očeti, … Brez pravega modela ne upajo biti pionirji v osvajanju neznanega teritorija, ker nimajo zemljevida svojega notranjega sveta in ne samozaupanja v svoje občutke. Od žensk (mater) se učijo »biti dobri starši«. Tako opažamo vse prevečkrat, da imajo sodobni otroci dve skrbni »mami«, ki kar tekmujeta, katera bo bolj poskrbela za malčka. Tako postajajo otroci ujetniki »ljubezni«, otroštvo pa izjemno nadzorovan, strukturiran čas življenja.

Čustva so dodaten čut

Šele ko bodo moški imeli svoboden dostop do svojega čustvenega življenja, ko ne bo treba ranljivosti in želje po povezanosti skrivati za ščitom jeze ali zaslonom obramb (ali za kozarčkom), bomo lahko vsi, ne glede na spol, dosegli zadovoljujočo kakovost intimnih medosebnih odnosov, naj si bo v ljubezenskem paru ali v starševstvu.

/…/ Več v ŠR!

BREDA SOBOČAN