O-cena znanja

Pedagoško-andragoški dnevi

Omizje, naslovljeno O-cena znanja, je moderirala dr. Mojca Kovač Šebart. Uvodoma je izpostavila, da naslov sporoča, da je lahko cena, ki so je učenci, dijaki ali študentje »deležni« zaradi sistemskih, konceptualnih in izvedbenih rešitev ocenjevanja znanja, precejšnja, lahko tudi usodna za enakovredno udeležbo pri kolaču znanja.

Dr. Mojca Štraus (Pedagoški inštitut) je izpostavila nekatere rezultate mednarodne raziskave Pisa, ki je leta 2009 pokazala podpovprečno bralno pismenost 15-letnikov iz Slovenije v primerjavi z državami EU in z državami OECD. Opozorila je na padec dosežkov v primerjavi z letom 2006, ki je spodbudil Pedagoški inštitut in Zavod RS za šolstvo k zasnovi regijskih posvetov, na katerih so ponujena predavanja in delavnice za zboljševanje bralne pismenosti.

Dr. Zdenko Medveš (Oddelek za pedagogiko in andragogiko) je govoril o konceptu ocenjevanja znanja v osnovni šoli, ki so ga s kolegi razvili za novo Belo knjigo. Po njegovem osebnem mnenju je prišlo do ključnega premika od selektivne k informativni funkciji ocenjevanja. Večji je poudarek na pomenu povratne informacije o učnih dosežkih učencev; tako učencem kot tudi učiteljem in staršem. Simbolno se ta premik izraža v premiku zunanjega preverjanja iz devetega razreda v osmi razred.

Dr. Darko Zupanc (Državni izpitni center) je izpostavil, da je pri ocenjevanju znanja najpomembnejša interpretacija rezultatov, pri čemer morajo ti biti interpretirani normativno in kriterijsko. Normativna interpretacija (v primerjavi z vrstniki) bi se morala dopolnjevati s kriterijsko interpretacijo (glede na standarde znanja), kar bi omogočilo, da bi ocenjevanje znanja bolj prispevalo k razvoju sistema kakovosti. Kritično je ocenil nezanimanje nekaterih ravnateljev oziroma ravnateljic, ki imajo na voljo posebno aplikacijo, prek katere lahko dostopajo do podatkov o primerljivosti rezultatov njihove šole s primerljivimi skupinami, a tega ne uporabljajo. Številne srednje šole ne analizirajo svojih rezultatov!

 

/…/ Več v ŠR!

 

KLARA SKUBIC ERMENC