Berlin

… živi s filmom

 

Vsako leto se Berlin konec februarja preobrazi v prestolnico filma. Berlinale, ki je letos doživel že svojo 62. obletnico, ni le eden izmed največjih kulturnih dogodkov v Berlinu, temveč predstavlja tudi enega izmed najpomembnejših datumov v koledarju mednarodne filmske industrije. Vsako leto več kot 19.000 filmskih strokovnjakov iz 120 držav prejme akreditacijo za obisk festivala. Berlinale pa ni festival, namenjen le filmskim pomembnežem in novinarjem, temveč omogoča ogled filmov tudi navadnim smrtnikom. Z več kot 200.000 prodanimi kino vstopnicami je to eden filmskih festivalov z največ občinstva na svetu. Tudi sama sem imela letos priložnost biti del tega odmevnega dogodka.

Na valentinov dan sva se s fantom sprehajala v bližini Potzdamer Platza. /…/

Nekaj minut pozneje se je pripeljal črni jaguar z zatemnjenimi stekli in iz njega je izstopila, ne boste verjeli, kar Meryl Streep. 62-letna igralka je v sklopu festivala prav na valentinovo dobila zlatega medveda za življenjsko delo. Njen najnovejši film Železna lady (Iron lady), v katerem igra slavno britansko premierko Margaret Thatcher, je tudi favorit za letošnjega oskarja. Kljub temu, da nisem imela priložnosti dobiti njenega podpisa, bo podoba te znamenite igralke zagotovo za zmeraj ostala v mojem spominu.

/…/

Za študentski žep

Nakup vstopnice tik pred predstavo je pri berlinskih študentih tudi drugače precej uveljavljen način obiskovanja kulturnih dogodkov, saj je ponavadi cena precej nižja. Karto za gledališko igro, ki v redni prodaji običajno stane več kot 40 evrov, je mogoče pred predstavo kupiti celo za manj kot 10 evrov. Včasih se da dobiti tudi karto za stojišče, ki ne stane več kot 3 evre. V večini gledališč, oper in drugih kulturnih ustanov je mogoče do karte za predstavo priti tako. Ko sem prvič slišala za to, da si je mogoče ogledati predstavo, ki navadno stane precej več, kot si lahko privošči običajen študent, torej le za nekaj evrov, sem bila zelo presenečena. V Sloveniji namreč nikoli nisem zasledila podobne prakse. Že res, da lahko študentje uveljavljamo popust pri nakupu nekaterih vstopnic, toda kljub temu predstave marsikdaj niso dovolj dostopne. Kar me je najbolj navdušilo pri berlinskem načinu prodaje kart tik pred zdajci, je predvsem to, da je namenjen prav vsem. /…/

Vabljive kinodvorane

Poleg dostopnih gledaliških in opernih predstav pa je v Berlinu moč najti tudi neverjetno zanimive stare kinodvorane, ki vedno ponujajo zanimiv program. Seveda prevladujejo komercialni kinematografi, v katerih se večinoma vrtijo visokoproračunski filmi. Toda če imaš čas in voljo, lahko skoraj vsak teden obiščeš drug alternativni kino. Od kinematografov, ki vrtijo le stare ruske filme, do tistih, v katerih si lahko ogledaš najnovejše evropske filme. Izbira je neskončna, kinodvorane pa tako domače in povabljive, da se obisku kina sploh ne moreš upreti.

 

PETRA NOVAK