Veze in poznanstva

Opazujem, razmišljam, spoznavam

/…/ V svojem življenju sem srečal veliko ljudi, od visokih politikov, najpomembnejših diplomatov, vrhunskih strokovnjakov z več kot sto častnimi doktorati, očeta interneta, se šolal pri Danah Zohar, ki je utemeljila duhovno inteligenco, in tudi z dr. Edwardom de Bonom, ki je pionir razmišljanja, imava stik. Ja, srečal sem se tudi z angleško kraljico; sicer ne, ko je bila tu, pač pa sva midva v miru poklepetala v Plymouthu. Tudi maroško in švedsko princeso sem srečal. In nikoli me to ni stalo več od prijaznega nasmeha.

Slovenija je majhna država in če velja za ves svet, da lahko prideš do vsakega prek povezave s šestimi ljudmi, je verjetno v Sloveniji ta številka tri. Poznati moraš tri, da prideš do ministra, misice, najbogatejšega Slovenca ali predsednika države. In zatorej je neumno, da bi plačeval za stik z nekom.

A vprašanje vsega se skriva drugje. Zakaj prihajaš k njim? Če so tvoji nameni pošteni, če imaš odlično idejo, če želiš pomagati, delovati pozitivno in vplivati na to, da bo svet jutri boljši, potem so vrata tega sveta odprta. Sploh do imenitnih, pomembnih ljudi. Če so nameni drugačni, potem morata biti za tango vedno dva. Name lahko vpliva vsak, vendar je od mene odvisno, koliko se bom pustil vplivati. In tako je tudi prav.

/…/ Čisto nič ni narobe, da nekdo prepriča nekoga, ki ga pozna, da je njegova ideja prava, vredna veliko. In ne, ni narobe, če meni nekdo hitreje odpre vrata, da povem to idejo. To zaupanje sem si moral pridobiti. Seveda bi bilo narobe, če bi to idejo povedal nekdo drug in je ta isti ne bi sprejel, sprejel pa bi jo od mene, in sicer zato, ker se poznava.

Tkem mreže, priznam. Nekoč se je nek politik pohvalil, da ima v imeniku več kot osemsto številk. Že takrat sem jih imel več. In imate jih tudi vi, če vzamete v roke imenik Slovenije. Vendar številke ne štejejo. Štejejo povezave, ki jih tkemo z dejanji. In vsi, ki so del neke moje mreže, jim je jasno, da bom vedno zastavil svojo besedo za njih. Z jasnim pravilom. Če bodo enako, če ne še bolj kakovostni kot tisti drugi. Če bo njihov izdelek (ali storitev) stal enako ali manj. /…/

 

ŽIGA VAVPOTIČ