Bodimo zgled

Prehrana učiteljic in učiteljev

/…/ Bolj kot je skrb za redno prehrano odvisna od nas samih (gledano generalno), slabše je stanje. Ni za vse kriva država, saj naj bi po Zakonu o delovnih razmerjih vsi zaposleni imeli pravico do odmora in nadomestila za prehrano. Kljub temu pa izpuščanje malice na delovnem mestu, zlasti pri zaposlenih ženskah, ni redek pojav. Nasprotno. Zlasti med pedagoškimi delavkami je to zelo razširjeno, ima pa več slabih posledic kot dobrih.

Lakota kaže zobe

Izkušnje kažejo, da je lačen človek veliko bolj razdražljiv kot sit. Če smo lačni, naša storilnost pada. Včasih ne razumemo, čemu se redimo. Dejstvo je, da izpuščanje obrokov upočasnjuje posameznikov metabolizem ali povedano po domače – prav to nas »redi«. /…/

Zakaj se potem toliko učiteljic (učitelji se tej pravici redkeje odpovejo) odloča, da na delovnem mestu v šoli ne malicajo?

Najpogostejši izgovori:

  • Ni časa, da bi človek v miru pojedel. Ves čas moramo biti z otroki. Dodatna dežurstva med odmori.
  • Stresno delo in posledično pomanjkanje apetita. Lakoto začutimo šele doma, ko se umirimo.
  • Specifično delo. V šoli opravimo le del svojega dela (pouk) in računamo s tem, da bomo tistih 6 do 7 ur že zdržale ob kavi in sladkih prigrizkih.
  • Shujševalne diete so redna tema v številnih zbornicah.
  • »Višji znesek« na plačilni listi.
  • Izbirčnost …

Kako torej spodbuditi pedagoške delavke in delavce k bolj zdravim prehranskim navadam?

Raje malica kot tablete

Nenehno bi se morali ozaveščati in se zavedati, da je pogled na svet s polnim želodcem v marsičem drugačen, torej lepši, kot pa tedaj, ko smo lačni.

Prav tako bi morali zares doumeti, da nam zdrava hrana daje energijo in vrača elan. Če smo siti, nas bodo naši varovanci in naši nadrejeni teže »vrgli s tira«. Glede na to, da nam »režejo vse tanjše rezine kruha«, je zadnji čas, da izrabimo možnost in pravico do malice. Kdo ve, kako dolgo jo bomo sploh še imeli … /…/

Pri uveljavljanju pravice do malice na delovnem mestu bomo zagotovo naleteli na težave. Toda samo od nas je odvisno, ali bomo iskali težave ali rešitve. In to, kar bomo iskali, bomo prej ali slej tudi našli.

Mag. MOJCA BUKOVNIK, organizatorka šolske prehrane,
Osnovna šola Stražišče Kranj