O površnosti – površinsko?

Tovrstna nalepka je zelo vprašljiva …

/…/ Če površnost preimenujem v nedoslednost, me jezikovna zamenjava najprej privede do razmišljanja o doslednosti v učenčevem domačem okolju. Pedagogi pogosto vidimo korenine težav prav tu. Rešujemo jih skupaj s starši, če ti dovolj zaupajo šoli in se dovolj dobro zavedajo pomena delovanja trikotnika učitelj–učenec–starš. V nasprotnem primeru se posvetujemo s kolegi, primerjamo izkušnje, se poglobimo v strokovno zagonetne odločbe pri učencih s posebnimi potrebami. Nekje na poti prizadevanj, da bi osvetlili ozadje površnosti, včasih prehitro obupamo. Površno ugotovimo, da gre pri našem učencu pač za – površnost.

Osebno se mi zdi tovrstna, pravzaprav vsaka nalepka zelo vprašljiva. Smo res dobro pretehtali vse okoliščine?

Vzroki so različni

V zavest se mi prikradejo drobci primerov iz prakse. Morda ima površen učenec specifične težave. Počasnim učencem ne uspe dovolj hitro slediti pouku, torej nastaja pri sprejemanju razlage v šoli določen primanjkljaj. Ta se veča, če učencu ne uspe doma izpolnjevati nastalih vrzeli. Nekateri se zelo hitro raztresejo, motijo jih različni slušni in vidni dejavniki v razredu. V odločbah beremo, da so to učenci z odkrenljivo pozornostjo. Nadalje imamo med učenci takšne z bralno–napisovalnimi težavami. Učenci, ki slabo in posledično počasi berejo, imajo težave, denimo, pri razumevanju besedil. Kdor počasi piše, se sčasoma zaradi potrebe po intenzivnejšem in hitrejšem zapisovanju razlage predvsem v višjih razredih posluži manj čitljive pisave. Slabo ali neberljivi zapiski spet vodijo v pomanjkljivo učenje in znanje. Seveda učitelji navajamo učence na to, da se učijo tudi iz učbenikov. Kljub vsemu se nekateri po njih ne znajdejo, morda imajo težavo z orientacijo v prostoru in zaradi tega tudi po učbeniku. Vemo, da se učbeniki med seboj po preglednosti in kakovosti razlikujejo. Nekatere učence moti kakovost papirja, če je le-ta takšen, da odbija svetlobo. /…/

Verjamem v napredek

Zdi se mi pomembno, da kot učiteljica verjamem, da se pri učencu lahko zgodi napredek, četudi majhen. Edino v tem primeru se nedoslednost počasi, a vztrajno pomika proti svojemu nasprotnemu pojmu. Pedagoški optimizem preprečuje prehitre sodbe te ali one vrste.

GABRIJELA NAGODE
Osnovna šola 8 talcev Logatec