Vzemite si čas zase

Opazujem, razmišljam spoznavam

/…/ »Hitro«, vzklikamo, jemo v stoje, v avtomobilih govorimo po telefonu. Tempo življenja nas je pripeljal v okoliščine, ko niti osnovnih potreb ne opravljamo več v miru. Multiopravilnost je postala del našega vsakdana.

Bili so časi, ko sem kuhal s telefonom med ramo in glavo, vmes jedel predjed, gledal na televiziji poročila in vmes preletel še elektronsko pošto. Bili so časi, sem napisal. /…/

Osebno verjamem, da sta dve obdobji idealni za samoanalizo. Čas ob novem letu in poletje. To sta obdobji, ko lahko opazujemo in razmišljamo.

Končuje se šola. Nekateri sicer še imajo obveznosti, pravzaprav so za mnoge v teh dneh na vrhuncu, a vsak čas se bodo te sprostile in jih bo manj. Sledijo počitnice, ki v svojem korenu skrivajo besedo – počitek. Seveda počitek ne pomeni samo ležanja. Vendar pomeni tudi ležanje. Prihaja obdobje, ko se bo človek moral naučiti znati delati – nič. Poskusite! Teden dni. Ne boste naredili nič. Naredili boste veliko! Predvsem zase. To bo obdobje, ko boste v sebi sprožili nekatere zanimive procese. Težko bo razumeti, da se dogaja, ko se ne dogaja nič. Tako delujemo. Vendar pogosto niti več ne opazimo, kako idealen je človek. /…/ Resnično enkratno bitje stvarstva. Poletje je čas, ko se lahko sprašujete vse, kar vam srce poželi. Navadil sem se ponovno spraševati – zakaj. Kako nenavadno. Starša pravita, da sem bil že prav naporen otrok, ker sem stalno želel vedeti, zakaj. Zakaj je nebo modro? Zakaj drevesa ne cvetijo pozimi? Potem so moj zakaj počasi ubijali. Izkoristite poletje in se ponovno sprašujete – zakaj. Tisti, ki so razvili svoj zakaj, lažje razumejo jesen. Lažje razumejo življenje. Naj vas vprašam, zakaj ne bi poskusili?

Spoštovane učiteljice in učitelji, zaslužite si poletje, čas, ko si vzamete čas zase. Zaslužijo si ga tudi učenci. Jeseni razmislite, če je tempo pravi. Tempo uživanja življenja. Začinite tudi jesen z – zakaj. In naučite se, da je na koncu resnično najpomembneje to, da imate radi sebe. Najraje na svetu. Potem se zgodi tudi vse drugo. Želim vam poletje, ki bo samo vaše. Poletje, ki bo poučno. Poletje, ko se boste spoznali. Objemite drevo, zaplešite v vetru in, seveda, objemite morski val. Naredite nekaj drugače. In opazujete. Zakaj? Kmalu vam bo jasno.

ŽIGA VAVPOTIČ