Zakaj sem (ne)rada učiteljica?

Sodobni Martini Kačurji

/…/ Menda smo učitelji bolj kot kateri koli drugi ljudje varuhi civilizacije (B. Russell) in biti učinkovit učitelj je baje najtežji poklic v naši družbi (W. Glasser).

Že v uvodu opisano dovolj zgovorno niza skorajda nemogoča pričakovanja, a vendar to še zdaleč ni vse. Učitelj je tudi poznavalec širokega spektra zakonov in predpisov, in to ne samo s področja šolske zakonodaje, birokrat z doslednim ravnanjem po Zakonu o upravnem postopku, poznavalec e-pripomočkov in i-naprav, pisec raznoraznih poročil, zapisnikov, obvestil, zbiralec neizmernega števila soglasij, izjav, dovoljenj, ki jih starši podpisujejo za vsako pasjo procesijo, ki se je z učenci udeležimo, ali dejavnosti, ki jih učenci obiskujejo, arhivar in varovalec osebnih podatkov, spremljevalec na zdravniške preglede, cepljenja, slušne preglede, dežurni stražmojster na hodniku, v razredu, v jedilnici, varuh in glavni odgovorni za vse, kar otroci prinesejo v šolo – od mobitelov do igrač, bund, skirojev –, zavezovalec čevljev, iskalec copat, brisalec nosov, preganjalec naglavnih uši /…/

Je dovolj? Kje pa!

Učitelj je strokovnjak za delo z otroki in odraslimi, kameleon v prilagajanju, saj učinkovito komunicira tako s šest- kot s petnajstletniki in z vsemi vmes, z mladimi starši ter dedki in babicami, z doktorji znanosti in administratorji, prodajalci, brezposelnimi, je uravnilovka med bogatimi in revnimi, vezni člen med pogumnimi in preplašenimi /…/ Ko takole pišem, pravzaprav opisujem svoje vsakdanje delo, moram priznati, da se počutim skorajda »vsemogočna«. Res lahko ogromno »naredim« ali pa »ne naredim«. Če bi hotela, bi lahko cele generacije, ki jih poučujem, spremenila po svojih merilih in prepričanjih, lahko bi jih »zafurala«, lahko bi jih ne naučila ničesar. Ja, včasih se kar zgrozim ob misli, kaj nam je dano. Sploh osnovnošolskemu učitelju, ki je oblikujoči se mladi osebnosti še pomemben model in zgled.

In pri vsem tem si drznejo moje delo popolnoma razvrednotiti, ga »dati v nič«, mu odvzeti pomembnost, mi očitati nedelo?!? Izjemno pogumno dejanje!

/…/

Žal (ali pa na srečo) imam neugodno novico za vse: sodobni Martini Kačurji ne klonemo tako zlahka, saj se bolj kot kdaj koli zavedamo svoje vloge, vrednosti in vpliva. /…/ Pustite mi biti učiteljica, pa bomo vsi zadovoljni. Več v ŠR!

JOŽICA FRIGELJ