Med pravljico in stvarnostjo

Cádiz–Šturje–Hrastnik

… Podarjeno zbirko zdaj muzealci uspešno ohranjajo in jo učinkovito predstavljajo obiskovalcem. Muzealci so s sodelovanjem z oblikovalci v prostor ambientalno postavili v tla in strop vpete kovinske konstrukcije, v osrednja steklena ohišja pa razstavili spredaj in zadaj rekonstruirane lutkovne scene z zavesami in v inscenacijo umestili lutke.

Očarljivo, prepričljivo

Nekatere lutke, med katerimi so tudi nepogrešljivi bikoborci, pa vojščaki in, seveda, ženski liki, so oblikovalci posamično razvrstili v zastekljene vitrine z nevtralnimi ozadji. Ker pa so materiali krhki, so jih obvarovali pred uničujočimi svetlobnimi viri tako, da se ohišja osvetlijo samo za toliko časa, dokler pred njimi stojijo gledalci. Scene so realistične, nekatere so obarvane v živahne odtenke, miniaturni tridimenzionalni predmeti (mizice, stoli itd.) pa so postavljeni v plitev prostor. Očarajo tako naslikane scene kot preprosto oblikovane lutke z oblačili, ki se prilegajo značaju lika. Na vsakem ohišju je pritrjen podnapis z naslovom lutkovne igre in letnico nastanka. …/…/… Muzejska obnovljena zbirka lutk pa je spodbudila lutkovne entuziaste, da so ponovno začeli izvajati lutkovne predstave.

Naše marionetno gledališče

Ob ogledu teh vabljivih miniatur so mi nehote misli zbežale v slovenski prostor. Spomnila sem se stote obletnice Klemenčičeve krstne predstave njegovega malega marionetnega gledališča (22. december 1910) v Šturjah pri Ajdovščini. Šturje so tako postale rojstni kraj slovenskega marionetnega gledališča. /…/

Iz rudnika na oder

Srečno naključje je botrovalo, da so leta 1993 ponovno odkrili lutke nekdanjega ljubiteljskega gledališča Svobode I iz Hrastnika. …/…/ Hrastniške restavrirane lutke so bile razstavljene v drugih slovenskih muzejih, zdaj pa so v prenovljenih novih muzejskih prostorih predstavljene občudovalcem in dejavnim udeležencem lutkovnih delavnic.

Tako zbirka lutk v muzeju Cádiz kot omenjena hrastniška sta dediščini ljubiteljske kulturne dejavnosti, zato si zaslužita dolžno pozornost, ki so jo odgovorni v obeh državah še pravi čas spoznali in jo v zadnjem hipu oteli pred popolnim uničenjem.

LIDIJA TAVČAR