Moji šestošolci

Razrednikov vpliv na učence

…/…/ Ugotovila sem, da so nekateri učenci malo odrinjeni, zato sem poskrbela, da sem jih neprisiljeno približala ostalim. Presedla sem jih k priljubljenim sošolcem, po navadi v prve klopi.

Vsi se trudimo

Po dveh mesecih se mi je zdelo, da razred nekako vzajemno deluje, potem pa sem se bolj osredotočila na redke posameznike, ki so izstopali. Istočasno sem v razredu izvajala vse akcije, ki učence napeljujejo k pripadnosti in imajo koristen učinek tudi na šolo kot celoto (zbiranje zamaškov, papirja, udeležba na kvizu …).

Izkoristila sem trenutke druženja, ko smo imeli kakšne druge dejavnosti na šoli (športne dneve, naravoslovne in kulturne dneve).

Po tem času sem za izstopajoče učence pripravila individualne programe, s katerimi sem spremljala njihovo delovanje, sočasno pa so tudi sami dobili samoopazovalne liste, da so zavestno razmišljali o svojem ravnanju. Tedensko smo se skupaj pogovorili o spremembah, ki so jih opazili sami pri sebi. Pri tem niso bili dovolj samokritični.

Seveda so tudi moji kolegi imeli velikokrat pripombe čez moje šestošolce, vendar sem vedela, da bo čez čas drugače. Na konferenci so zahtevali posebno problemsko konferenco, na kateri bi lahko vsak učitelj podal mnenje o učencih.

Zaskrbljeni

Po tem srečanju so bili moji otroci precej zaskrbljeni, saj niso pričakovali takšne kritike. /…/

In zdaj? Kaže nam kar zadovoljivo. Učenci so popravili negativne ocene. Otrok, ki ni želel pisati, zdaj pogosteje piše. Fanta, ki sta bila vedno prisotna pri vsakršni nevšečnosti, sta zdaj redkeje zraven. Ostal je še edino fant, s katerim se moram pogovoriti o vrednotah prijateljstva.

Radovedna sem

Prejšnji teden so učenci sami sestavili anketo, s katero želimo izvedeti, kakšno je počutje v razredu. Me že zelo zanima, kakšni bodo odgovori!

Ja, takšni so moji šestošolci, ki uspešno delujejo samo takrat, ko nekako uredimo vzgojno delovanje. Zato pa je razrednikovo delo zelo celostno, zahtevno in resnično se ves čas nekaj dogaja. Trenutno spet berem strokovne knjige in strokovne revije ter časopise, ki mi dajejo znanje, zamisli, spodbude za delo v razredu.

SUZANA NOVAK