Konkretno za Slovenijo

Opazujem, razmišljam, spoznavam

Priznam, tudi meni gredo na živce ljudje, ki so pametni, naredijo pa ničesar. Ker veliko razmišljam, pogosto veliko govorim, pišem. In potem hodim tudi sam po meji med okusnim, kar se tiče pametovanja. Morda je prvi korak k preobrazbi vsaj iskreno zavedanje tega.

Po drugi strani se trudim, da vsak dan naredim več za državo, kot ona naredi zame. O tem, kako mi to uspeva, morajo soditi drugi. Vsekakor se ponovi dejstvo, da če bi že samo vsak razmišljal v to smer in se trudil delati tako, ne glede na uspeh, bi državo lahko hitro rešili.

Ker sem zadnje čase kritičen do upravljanja države, pa ne zato, ker to odgovarja mojemu egu, temveč ker me res skrbi za prihodnost ljudi, sem svoj razmislek o tem, kako izboljšati razmere, strnil v deset konkretnih točk. Želel bi si javne debate, verjetno pa bom doživel linč. To je že ena tistih slovenskih navad, ki bi jih morali spremeniti. Še enkrat ponavljam: ne pravim, da so vse ideje dobre. Z veseljem priznam napako. Samo prosim, utemeljite in bodite pozitivni, v smislu, da potem sami predlagate boljšo rešitev.

  1. Za zunanjega sovražnika izberimo Švico.
  2. Povišajmo plače visokim političnim funkcionarjem in od njih zahtevajmo odgovornost.
  3. Naredimo Volitve naj postanejo obvezne.
  4. Omejimo mandat delovanja v politiki na 12 let.
  5. Od strokovnjakov zahtevajmo odgovornost delovanja v politiki.
  6. Državljanu pri 18 letih dajmo popotnico za življenje.
  7. Nagrajujmo sposobne glede na uspeh.
  8. Izkoristimo brezposelnost za skupno dobro.
  9. Bodimo popolnoma transparentni glede javnega denarja.
  10. Imejmo ministra, ki se bo ukvarjal s prihodnostjo in sodelovanjem.

Zdi se mi prav, da …/…/.

Morda bi deset točk sprememb pričakoval od politikov. Vendar nisem prebral, da bi kak poslanec napisal deset točk sprememb. Tega ne naredijo niti stranke. One pišejo všečne politične floskule o socialni države. O tem, da bo blaginja večja. Deset točk niso napisali niti sindikati. Oni ne bi nič dali, a vse bi imeli. Deset točk nismo napisali niti mladi. To je tisto, kar od mladih resnično pričakujem. Ideje za spremembo. Lažje je …/…/.Napišite deset točk tudi vi. In o njih govorite, razmišljajte in storite vse, da jih bomo, če se pokažejo v javni debati za zanimive, dosegli in s tem nekaj spremenili. Kako ponosen bi bil na projekt Slovenija in 10 točk; pozabili bi na delitve, stopili skupaj in se zavzeli, da nam uspe. V pozitivnih spremembah za vse. V iskanju rešitve za Slovenijo.

ŽIGA VAVPOTIČ