O sprijenosti naše družbe

Slovenska mladina izgublja tla pod nogami in odrašča brez vrednot

Pišem vam, ker sem zadnja leta v Ljubljani osebno priča stopnjujočim se obredom iniciacije (če to sploh je to?), ki jo vršijo na prvi šolski dan starejši dijaki nad dijaki prvih letnikov srednje šole. …/…/… "Fazaniranje" se pri nas iz leta v leto stopnjuje v nečloveško izživljanje nad mlajšimi, o "obredu" se že poprej podpihuje po spletnih omrežjih kot o normalnem pojavu z vsemi sredstvi izvajanja.

Začaran Dantejev krog

Načini iniciacije se dopolnjujejo z idejami iz Amerike, Rusije in drugje, kjer imajo ti obredi že visoko stopnjo kriminalnega dejanja nad sočlovekom oz. somladostnikom. /…/ Slovenska mladina izgublja tla pod nogami in odrašča brez vrednot. Namesto v zrele osebnosti odraščajo današnji mladi v odrasle brez empatije do bližnjega, izživljajo vse svoje frustracije in negativne nagone nad mlajšimi – ker je očitno v Sloveniji vse to dovoljeno, ker ni sankcij za kršenje človeškega dostojanstva otrok pri 15-ih letih. Tako postajajo slabe izkušnje teh otrok boleča izkušnja, in prav ta je razlog da se nekateri čez leto, dve maščujejo mlajšim od sebe. In tako nastaja začaran Dantejev krog. Je to normalno, da iz parih čačk na obrazu nastane poslikava s škodljivo barvo za kožo na vsakem koščku vidne kože? Da morajo piti kis, olje, jesti feferone in pri tem pretiravati? Malo bolj skrito javnim ulicam je dogajanje na šolah, ko morajo na straniščih početi ogabne stvari, se po hodnikih na pol goli sprehajati in – bog ne daj, da bo drugo leto tako že tudi v Sloveniji! – obvezno javno oralno zadovoljevati sovrstniške imbecile. Kajti, če se upirajo izvajanju obredov, jih čaka kazen in ne bodo sprejeti v družbi.

Drvimo v pogubo

Menim, da je skrajni čas, da se na to zadevo gleda kot na naraščajočo družbeno stisko tudi v Sloveniji. /…/ Večina odraslih, predvsem staršev teh mladcev, se ne zaveda, da bodo ti današnji mladi nekoč jedro družbe, ki bo odločala tudi o naši usodi – medtem bomo namreč ostareli. Če jim bo privzgojen takšen odnos do ljudi in če zdaj dopuščamo, da tako brutalno delajo z mlajšimi od sebe, se bo to enkrat obrnilo tudi proti nam, ostarelim starkam in starcem pri 70 letih in več. Čez desetletje in dve bo prepozno, da bi slovensko družbo ozdravili v normalne ljudi. Ego posameznikov nas na različne načine lahko privede do družbene pogube.

Človeške vrednote izhlapevajo

/…/ Menim, da bi bilo dobro, da se na različne načine začne ozaveščati javnost o teh stvareh. Treba se je začeti pogovarjati o tem tudi prek medijev. Treba je dajati dobre, lepe, pozitivne zglede, da bomo poleg svoje lepe dežele Slovenije tu bivali tudi dobri in pošteni ljudje. O tem je treba vzgajati v šoli. Potrebno je, žal, vzgajati tudi starše, ker veliko sodobnih staršev resnično ne zna vzgajati svojih otrok – ker so prezaposleni, ker si ne vzamejo dovolj časa zanje, ker marsikdo tudi ni odraščal samo v lepem in ljubečem okolju. Človeške vrednote kar izhlapevajo iz roda v rod. A se zavedamo, kaj nam lahko po nekaj desetletjih še ostane? Kako bo delovala naša družba?

Širimo pozitivne zglede

/…/

BARBARA GRČAR