Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXIV, 6. december 2013, številka 19 - > Sami poskrbimo za dobro počutje

Sami poskrbimo za dobro počutje

Uglašeno

/…/ Včasih so otroci zmedeni, ker je na kupu toliko dobrih mož in jih je na hitro težko ločiti. A ker imajo tako otroci kot odrasli radi veselje, darila in prireditve, je najbolje, da jih obiščejo kar vsi. To je sicer v posameznih družinah različno, prepuščeno staršem, dedkom in babicam.

Ljudje potrebujemo praznike, saj so to spominski dnevi. Spomnijo in opozorijo nas na marsikaj – ne samo iz zgodovine, temveč prebudijo naše notranje doživljanje, čustva, različne vrline, delujejo na medosebne odnose v družini in družbi. Po drugi strani lahko hitro zapademo v komercialni trušč, ki se zadnja leta začenja že v novembru, čemur se v tem času ni dobro preveč izpostavljati.

Čas globokih čustev

Dobro je, da si ob takih dnevih vzamemo kakšen trenutek samo zase, za svoj notranji mir, za prepoznavanje občutkov. Že prvi november v marsikom obudi globoka čustva, ki jih je treba obvladati, najti notranjo moč, nikakor jih zatreti, po drugi strani pa ostati močen, sposoben sam sebe obvladovati.

Kmalu po prvem novembru je dan že očividno krajši od noči, temperature padajo, narava lega k počitku. Nekatere rastline odvržejo vse liste, stebla, ostanejo le njihove korenine v zemlji ali odpadla semena. Energija se v tem času spušča navzdol, tudi v našem telesu, otrdi. Kjer ni pretoka, se naredijo kakršnekoli tvorbe, kamni, kronične bolezni. Trenutno je energija v spodnjem delu trebuha oz. hrbtenice. Mnoge živali se preselijo ali prespijo zimo. Kaj pa mi, ljudje?

Potrebujemo več počitka

Umikamo se vse bolj v tople prostore, kjer ni mraza, ki nam pobira energijo. V tem času potrebujemo več počitka, miru, tišine. Opustimo vse nepotrebne besede, saj je to čas, ko se obnavlja energija ledvic, ledvičnega jina, ki skrbi za naš sluh, za vse tekočine v telesu. Če smo preveč aktivni, se le-te sušijo, posledično se pojavijo tudi bolezni sluznic, problem suhih oči, razna vnetja, bolečine v križu, hrbtu, kolenih, težave s kostmi in sklepi, reproduktivnimi organi, koža se suši, telo izgublja tekočine, ki so njegovi glavni sestavni deli.

Vsaj pet minut sonca

Če ponoči spite slabo, čutite v tem obdobju strah v sebi, se bojite mraza, vas zebe, ste kar naprej dejavni, bolni, je to opozorilo, da naredite nekaj zase in za svoje ledvice. V tem času do božiča si privoščite zgodnje spanje, ob polnoči je že zelo prepozno. Upočasnite se, ne ukvarjajte se z agresivnimi dejavnostmi, ogibajte se znojenju, moški tudi seksu, močnim čustvom, razglabljanju, prepirom, stresu. Umirite svoj um in se povežite z globino v sebi. Stojte vsak dan vsaj par minut dnevno na soncu. Uživajte močnejšo toplo hrano, oreščke. Je pa to pravi čas za učenje.

In še prosti dnevi

Tako je to. Prazniki nas razveseljujejo, še posebno, če so to dela prosti dnevi. Običajno tedaj uživamo še v dobri hrani. Vse to pa ni dovolj. Pomladi, ko se bodo prebujali v naravi življenjski sokovi, nam bo jasno, če smo novembra in decembra dobro poskrbeli zase – bomo zdravi, lahki in poskočni brez spomladanske utrujenosti, polni energije in nas stres ne bo obvladoval. Pa še pritoževali se ne bomo zaradi tega in onega.  

DARINKA SULJEVIĆ