Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXV, 24. januar 2014, številka 02 - > Samo še dva tedna časa imamo …

Samo še dva tedna časa imamo …

Uglašeno

Samo še dva tedna časa imamo, da naredimo nekaj za svojo energijo in pomladanski zagon. O tem sem nekaj napisala že lani, zato vas želim letos samo spomniti na nekatere pomembne podatke, vaje in dodati še kaj novega, da bo to leto kljub napovedanim krizam res uspešno. Predvsem naj povem, da bo uspešno, če se bomo za to potrudili, a ne s prekomernim garanjem, ker se bomo tako le izčrpavali, pač pa z delom in odločitvijo za spremembo, za jasen cilj, ki ga čutimo v sebi, in gremo predano, odločno naprej.

Od božiča je to čas, ko se dan že daljša, prihaja več svetlobe, toplota bo imela posebno moč, da se bodo vso jesen shranjena semena, otrdele korenine in lesovi začeli prebujati. Sokovi v njih bodo postali pretočnejši, začelo se bo, ponekod se že začenja, brstenje. Tako je tudi v nas.

Postopno, nič pretirano

Še vedno krepimo ledvično energijo, tisto dejavno, ki nas spravlja v gibanje, a še vedno ne pretiravamo, ne razmetavamo z energijo. Če smo jeseni skrbno varovali vse bogastvo v sebi s počitkom, dovolj zgodnjim spanjem, usmerjenostjo vase, nežno vadbo brez pretiranega znojenja, zaužili, denimo, tudi dovolj semen, oreščkov …, spomladi ne bo težav, ne bo spomladanske utrujenosti; ne bomo iskali vitaminov ter po nepotrebnem obremenjevali jeter in drugih organov. Ravno nasprotno, počasi bomo začutili potrebo po nekoliko več dejavnosti, ki se bo stopnjevala februarja in marca. Ljudje z burnimi odzivi in hitre jeze, t. i. jetrni ljudje, bodo lahko že v tem času postali bolj impulzivni, nervozni. Najbolje je, da jih dodatno ne vznemirjamo, temveč smo le opazovalci. Za ženske je v tem času gotovo primerna kitajska angelika, ki se pije pet dni pred menstruacijo in potem še dva tedna. Dobra je za vegetarijance, ki si tako pomagajo izgrajevati kri. Ker teže dobijo jang energijo, saj ne uživajo mesa in rib, naj si hrano v tem času grejejo. Ginseng je primeren tudi za moške. V bistvu je to najbolj moško zelišče, ki zbistri um, popravi spremenjene kode dednega zapisa, vas vzravna in izboljša stanje kosti.

Paše toplo

V tem času je še dobro užiti kaj toplega, kot so cimet, ingver, klinčki, muškatni orešček, pečena čebula, kaj rahlo pekočega (če nimate težav s suhimi očmi, kožo in sluznico), od žit le ovsene kosmiče. Lahko uživate tudi vsa ostala žita, le dodajte jim nekaj toplega, denimo cimet ali muškatni orešček. Jejte kuhano sadje in kompote. Gibajte se na soncu. Tako se boste ognili nezbranosti, prebudili boste svoje možgane, jasno videli svoje življenje. Šumenje v ušesih, slabši sluh, neplodnost pri obeh spolih, nočno uriniranje, bolečine v kolenih in križu, impotenca, trebušna oteklost, kronična driska, mrzla stopala so znaki za primanjkljaj ledvične energije, janga, ki ga lahko krepimo le še štirinajst dni. Ključnega pomena je ta energija še zato, ker napaja z jang energijo tudi druge organe.

Kaj lahko na hitro in preprosto naredimo za prebuditev te ledvične jang energije, ki se odpira, krepi, polni prav zdaj, je pa zanjo naporno, ker mora prepotovati križ, v katerem so vretenca zraščena in zato pravijo, da je to hudičev prelaz? To izvajajte tudi v razredu le nekaj minut, ko bodo vsi brez energije, posebno prve ali zadnje ure.

Masiranje in počepi

Naj vas spomnim na masiranje križnice, ledvic, seveda s toplimi rokami, in na točko na stopalih brbotajoči izvir med obema blazinicama, ki potekata od palca in ostalih prstov navzdol in tvorita trikotnik. Masirajte jo s prstom ali hodite po prstih kot balerina, pa bo učinek podoben.

Zelo dobra vaja za ta čas je počep, a ne tisti iz klasične telovadbe, ko se s trupom nagnemo naprej. Stojim vzravnano, križnico potegnem rahlo navznoter, nikakor ne nazaj, roke predročim, še bolje, če se primem za roke druge osebe in sva ena drugi v oporo, ko se spuščava navzdol in nato še dvigava. Pri drži je teme glave ves čas nad ledvicami, križem, zaradi česar je izvajanje počepa nekoliko zahtevnejše, krepitev mišic in kit pa povečana. Možno se je z nekoliko iztegnjenimi rokami oprijemati športne lestve, ki je pritrjena ob zidu, ali stabilnega stola, ki se ne premika.

Lahko se vzravnani postavite ob zidu in se spuščate navzdol, ne da bi se hrbet oddaljil od stene. Za začetek se spuščajte ob steni navzdol do višine, ki jo še obvladate, da se nato nemoteno vračate tudi navzgor. Ker vaja dela mojstra, bo šlo vsakič bolje.

Izklopite skrbi

Ravno zdaj pa še do 4. februarja je tudi čas vranice in se lahko prebudijo želodčne in prebavne težave, zato izklopite skrbi, pretirano razglabljanje, samopomilovanje, sploh pa občutek, da nimate časa. Postanite stabilni, sproščeni, spontani, pošteni, iskreni. Pojejte kakšno živilo rumene barve in to barvo vizualizirajte na predelu vranice, želodca trebušne slinavke. Če skrbi ne morete izključiti, tudi ne zakrčenosti in nesproščenosti, nekajkrat vdihnite prijeten vonj sivke, ki sprošča. Pa ne pozabite na dvignjene ustne kotičke in vranica bo še naprej vestno skrbela za vse organe v telesu.

DARINKA SULJEVIĆ