Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXV, 4. april 2014, številka 07 - > Novi učni načrti, stari, nepotrjeni učbeniki

Novi učni načrti, stari, nepotrjeni učbeniki

Pismo ministru – poziv k vzpostavitvi zakonitega stanja

Spoštovani gospod minister dr. Jernej Pikalo!

Pišemo vam v zvezi z razmerami, ki so nastale v šolah po končanem uvajanju posodobljenih učnih načrtov. Čeprav se te razmere nanašajo na več osnovnošolskih predmetov, se v tem dopisu osredotočamo na predmet, ki ga poučujemo – matematiko. Zakonodaja nas, učitelje, postavlja v zelo neprijeten položaj – po eni strani nas zavezuje, da poučujemo skladno z veljavnim posodobljenim učnim načrtom, po drugi pa sočasno prepoveduje menjavo gradiva v učbeniškem skladu. V tem dopisu vam na kratko razlagamo stanje z vidika učiteljev in vas prosimo za hitro ukrepanje. Trenutno stanje je namreč nezakonito, vnaša nered in zmanjšuje kakovost pouka.

Za začetek naj spomnimo, kaj je zavod za šolstvo zapisal o prenovi učnih načrtov pred začetkom uvajanja: »V šolskem letu 2011/12 bomo začeli s sistematičnim uvajanjem posodobljenih učnih načrtov. (…) Posodobitev UN je bila usmerjena v posodobitev ciljev in vsebin, opredelitev standardov znanj, obveznih in izbirnih vsebin, medpredmetno povezovanje idr. …«

Omenjeno uvajanje je zdaj končano. Iz zgoraj zapisanega, kakor tudi iz samega posodobljenega učnega načrta, je povsem razvidno, da spremembe niso imele samo kozmetičnega značaja. Dejstvo je, da se je učni načrt za matematiko v osnovni šoli precej spremenil in od učiteljev zahteva prilagoditev. S tem ne bi bilo nič narobe, če bi se lahko učitelji odločali zamenjati učbenike v učbeniških skladih za tiste, ki so uradno potrjeni po posodobljenem učnem načrtu in vsebujejo vse zahtevane vsebine.

Upamo, da niste med tistimi, ki smatrajo učbenike za odvečen dodatek ali menijo, da so bile spremembe učnih načrtov tako majhne, da lahko pouk poteka ob »starih« učbenikih. To seveda ne drži. Tudi učbeniki so morali biti posodobljeni in na novo uradno potrjeni (kar ne bi bilo treba, če bi bile spremembe učnega načrta zanemarljive). Samo za primer: kako naj se učenci samostojno učijo iz učbenika, v katerem sploh ni nekaterih vsebin, nalog ali, denimo, medpredmetnih povezav? In to se dogaja prav v času, ko pedagoško stroko skrbi, da učenci premalo berejo in ne znajo samostojno uporabljati učnega gradiva.

V tem šolskem letu na večini osnovnih šol delo poteka po učbenikih za matematiko, ki niso skladni z učnim načrtom in niso potrjeni.

Čeprav je večina založb prilagodila svoje gradivo zahtevam posodobljenega učnega načrta, je vaše ministrstvo položaj zapletlo z navodilom, da šole smejo menjati le učbenike, ki so poškodovani, takšne, ki se jih ne da več uporabljati, ne pa celotnega paketa učbenikov za posamezen predmet ali razred. Tako se dogaja, da ima šola nekaj »starih« učbenikov in nekaj »novih«, prenovljenih. Lahko si predstavljate razmere v razredu, ko ima učitelj pri isti uri v razredu nekaj učencev z enimi učbeniki in nekaj učencev z drugimi! To je prva težava.

Druga težava se nanaša na delovne zvezke. Glede na to, da so prenovljeni tudi delovni zvezki, uporabljajo učenci nove delovne zvezke, ki jih starši kupijo sami. To pomeni, da ob starem učbeniku iz učbeniškega sklada delajo učenci po prenovljenem delovnem zvezku.

O delovnih zvezkih je bilo v javnosti povedano že veliko in smo se učitelji znašli pod pritiskom (staršev in svetov staršev), naj jih ne uporabljamo, četudi ocenimo, da so zelo koristni. Zdajšnje stanje napeljuje na misel, da nam šolska politika ne le odsvetuje, temveč celo tehnično onemogoča uporabo delovnih zvezkov.

Ne glede na namene ministrstva je stanje sledeče: Učbeniki, ki jih šole imajo v učbeniških skladih, niso skladni s posodobljenimi učnimi načrti in je njihova uporaba zato celo nezakonita. Dogajalo se je že, da je šolsko ministrstvo reševalo tovrstne zaplete z nepremišljenimi potezami. Upravičeno nas lahko skrbi, da se boste tudi vi s problemom spoprijeli tako, da preprosto dovolite uporabo teh nepotrjenih učbenikov ali pa boste predlagali, da se jih potrdi. To jih, seveda, ne naredi nič bolj uporabne in skladne z veljavnimi učnimi načrti.

Izpeljana je bila torej sprememba učnih načrtov, nihče pa ni poskrbel za ustrezne rešitve na področju zagotavljanja učbenikov, delovnih zvezkov in drugega gradiva.

Vsi se zavedamo težkih denarnih razmer in pogosto poslušamo pojasnila o racionalni porabi proračunskih sredstev ter potrebi, da se znižajo stroški izobraževanja. Toda vprašujemo dvoje: Zakaj so potem sploh bili prenovljeni učni načrti? Zakaj so s tem šolskim letom postali obvezujoči, če novosti praktično ni mogoče vpeljati?

Pozivamo vaše ministrstvo, da čim prej spremeni dozdajšnjo prakso na področju učbeniškega sklada in učnega gradiva nasploh, tako da bo šolam in učiteljem omogočala strokovno, kakovostno in avtonomno delo. Za dosego tega cilja je nujno potrebno – že pred naslednjim šolskim letom – šolam zagotoviti nabavo prenovljenih učbenikov in učiteljem (šolam) povrniti avtonomijo pri izbiri delovnih zvezkov.

Od vas, spoštovani gospod minister, pričakujemo konkretne ukrepe in ne razlage ali obrazložitve, da ni mogoče storiti nič.

S spoštovanjem,

BOJANA ZORKO, Osnovna šola Frana Roša Celje,
v imenu učiteljic in učiteljev celjske regije