O obljubah in drsanju

Opazujem, spoznavam, razmišljam

Obljuba dela dolg, so me učili. Se pravi, če nekaj obljubiš, se mi zdi prav, da to tudi izpolniš. Vsi smo seveda slišali, ko je predsednik RS Borut Pahor ob zadnjih olimpijskih igrah obljubil, da bo drsal toliko ur, kolikor golov bodo dali naši Risi.

Te dni je obljubo izpolnil. Hvalevredna gesta, bi lahko trdili. Vsaj tako mislim osebno. In ob spremljanju družabnih omrežjih ob njegovem drsanju sem ugotovil, da sem bil eden redkih. Večina komentatorjev se je iz predsednikove geste zabavala, veliko jih je šlo tudi na raven norčevanja, nekateri so celo stopili na polje žaljenja.

/…/

Vendar predsednika, ki izpolni obljubo, cenim, podpiram in snemam pred njim klobuk. Se strinjam s tistimi, ki bodo rekli, da zna biti včasih populist. Njegova izjava pred začetkom drsanja, da ne bo zdržal deset ur, je seveda ena izmed tistih, ki sodijo v kategorijo, spoštovani predsednik, lepo prosim. Priznam, sam nikoli ne bi drsal deset ur, zato smatram že ta dosežek za velik uspeh. Tisti, ki vsaj malo poznamo predsednika, vemo, da ne bi nikoli šel v akcijo, če ne bi bil prepričan v njen uspeh.

Vrnimo se nazaj k njegovi obljubi. /…/

Na dan, ko se je predsednik odločil, da bo svojo obljubo izpolnil, so se kritike usule. Posmeh. Ali predsednik RS nima kaj pametnejšega početi, je bila ena od rdečih niti. Zapravlja naš denar, je bila druga. Ob tem, da je bilo dejstvo, da je drsal v soboto popoldne in da je dvorano plačal sam. Vendar ne, predsednik je predsednik 24 ur na dan. Toda tudi predsednik ima pravico do svojega prostega časa. Skrbelo bi me, če bi to delal v ponedeljek dopoldne. Malo manj bi me skrbelo, če bi dvorano plačal z mojega davkoplačevalskega denarja – konec koncev, o drsanju bodo poročali številni, tudi v tujini, in gotovo bo šlo za odlično promocijo Slovenije.

Drži, strinjam se s komentarjem, …/…/.

Ob tem pa še enkrat tisto, kar je meni najpomembnejše – predsednik je držal obljubo. In to bi moralo biti zgled vsem. To je sporočilo njegovega dejanja. Je to naredil zaradi samopromocije? Verjetno tudi. Vendar to ne zmanjša dejstva, da je držal obljubo. Kolikokrat Borut Pahor ni držal svoje obljube kot predsednik vlade? Verjetno velikokrat. Vendar to ne zmanjša dejstva, da je držal obljubo tokrat.

Če predsednik ne bi drsal, bi …/…/.

Ne morem drugače, kot da ob koncu napišem eno od Cankarjevih modrosti, ki mi je ob drsanju predsednika rojila po glavi: Narod si bo pisal sodbo sam; ne frak mu je ne bo in ne talar!

Morda pa je nadrsal narod. Že dolgo pred drsanjem predsednika. Tudi zato, ker ne zna več ločiti zrna od plevela, v vsem vidi le slabo in preprosto ne zna več sneti klobuka in, čeprav politiku, sneti klobuka in čestitati.

Gospod predsednik, iskrene čestitke. Seveda zdaj kot odgovoren državljan pričakujem, da boste svoje obljube držali vedno.

ŽIGA VAVPOTIČ