O predalčkanju

Ne sodi knjige po platnicah

Ljudje radi predalčkamo, čeprav tega ne načrtujemo in se s tem ne hvalimo. To je pač eden od načinov, kako delujejo naši možgani, kam usmerijo pozornost pri selekciji naše zaznave zunanjega sveta in urejanju naših misli. Ko se sprehajamo po ulicah in opazujemo mimoidoče, jih lahko kaj hitro na podlagi opažanja popredalčkamo, pri tem pa se opiramo na nekatere pojme, posameznikom včasih celo prilepimo kakšne značilnosti.

Podobno je, ko prihajamo v stik z novimi ljudmi. Naši možgani delajo hitro. Misli begajo in nam na podlagi naših preteklih izkušenj zarišejo občutek in predstavo o tem, kakšen je ta novi človek. Prvi stik je pri tem dostikrat usoden. Zunanji videz je edino in prvo sporočilo, ki je vsem na razpolago. Višine in oblike telesa ter barve oči in las sicer ne izberemo sami, a pričesko in oblačila lahko.

Izraz sebe

Mnogi prav s pričesko in izborom oblačil sporočajo svojo individualnost, čustva, misli in vrednote. Predvsem mladi, a ne vsi, si drznejo poseči po malce bolj neobičajnih oblačilih in pričeskah. Včasih to sovpada s pripadnostjo različnim subkulturam, a ni nujno. Tako kot mimoidoče na cesti lahko tudi učence v učilnicah razvrstimo med pripadnike različnih subkultur: rokerje, metalce, reperje, hiphoperje, skejterje, pankerje, emote, japije, hipsterje, rejverje, geekcheeke in še veliko drugih. Med njimi so tudi taki, ki jih ne moremo umestiti v nobeno subkulturo, saj spadajo v tisto večino, ki ne želi izstopati; torej bi jih lahko označili kot konformiste. Če jih tako na hitro popredalčkamo v svojih mislih, da bi si laže zapomnili njihovo ime, s tem ni nič narobe; če pa jih opremimo še z različnimi lastnostmi, ki naj bi pripadale različnim subkulturam, je to že drugače. Ni namreč nujno, da bo pripadnik subkulture »geekcheek«, za katero so značilni »piflarski« stil, očala s širokimi okvirji, razpravljanje o neobičajnih stvareh in obsedenost z različnimi intelektualnimi temami, eden izmed naših najbolj kritično razmišljujočih in zavzetih učencev. Ni nujno, da bodo hiphoperji in reperji na vse odgovarjali v rimah in bodo najbolj klepetavi v razredu. In tudi ni nujno, da bodo japiji imeli najinovativnejše in najbolj podjetne ideje, da bodo vsi pankerji hodili na proteste in zganjali anarhizem, tudi vsi skejterji zagotovo ne bodo prihajali v šolo z rolkami.

Preudarno

/…/ Vsi ne moremo biti poznavalci vsega in tudi informacij, ki jih dobimo iz okolja, je preveč, da bi preverjali resničnost vsake nove. Predsodki so namreč pogosto negativna stališča, ki temeljijo na nepreverjenem in neutemeljenem. Če dovolimo lastnim predsodkom, da nas vodijo pri predalčkanju, obstaja nevarnost, da z njimi zaznamujemo življenje kakšnega učenca. Kako pomembne in daljnosežne so prve izkušnje z izobraževanjem, se zavedajo mnogi, ki se ukvarjajo z izobraževanjem odraslih. Odrasli, ki prve izobraževalne izkušnje povezujejo s prijetnimi občutki in uspehom, se tudi v odraslosti dosti izobražujejo. Prav nasprotno je k izobraževanju težko pritegniti tiste, ki so imeli v svoji mladosti slabe izkušnje z njim.

Razmišljajmo, bodimo boljši

/…/  Vaša vloga, učitelji, in vaš odnos do učencev, učne snovi in učenja so pri tem zagotovo ključnega pomena. Vi ste tisti, ki ste strokovnjaki na svojem področju in lahko z dobrim poznavanjem svoje stroke učence navdušite in jih prepričate. Imate moč, da spreminjate življenja in pomagate razvijati nove interese. Prizadevajmo si skupaj, da bomo oblikovali odprte, iskrene in pravične odnose. Omogočimo vsakemu učencu in učenki, da se nam predstavi; pustimo času in izkušnjam, da na vsakega izmed njih nalepi njihove prave lastnosti. Spoznajmo jih, kolikor jih bomo lahko, predvsem pa jim pomagajmo razmišljati in biti še boljši.

ŠPELA MOČILNIKAR