Povezani, z vizijo!

Uvodnik

Zdi se mi, da je vse na prvi pogled zapleteno, vendar samo do konca dneva. In če kakovostno in drugače razmišljamo o problemu, postane rešitev kmalu jasna in preprosta. Tako se danes vse spreminja, tudi izobraževanje. Izziv je v tem, kako spremembe čim bolje razumeti in jih izkoristiti v skupni prid.

Groza. – Naši šolarji uporabljajo pametne telefone za igranje igric, srednješolci se pogovarjajo po socialnih omrežjih. Naši učitelji se ne znajdejo med vsem IKT orodjem, naši profesorji so slabi …

Počasi … Videti je zapleteno, vendar ni. Še enkrat.

Naši šolarji se razvijajo v osebe, ki rešujejo zapletene mentalne procese virtualnega sodelovanja in kombinatorike. Naši srednješolci rešujejo komunikacijske ovire prek matematičnih modelov pogovorov 1>n. Naši učitelji in profesorji iščejo kanale za masovni prenos znanja, samopromocijo in ustvarjanje vsebin ... In še lahko naštevam.

V vsem tem je prisotno izobraževanje! Le opredeliti ga je težko, ker je neformalno! Kar se dogaja, je to, da se je izobraževanje, kakršnega poznamo, prosto razširilo na splet in se združilo s popolnoma novimi načini prenosa znanja. Tako se je v zadnjih treh letih na tem področju zgodila prava mala revolucija in v ospredje je prodrlo tako imenovano odprto izobraževanje. Smešno je to, da je na tem področju trenutno vodilna država na svetu prav Slovenija! Kako je to mogoče? Ves čas smo to počeli, a tega nismo tako imenovali in predvsem nismo stopili skupaj. Zdaj je drugače, povezani smo in imamo vizijo! Začeli smo s pobudo OpeningupSlovenia, ki odgovarja na vprašanja neformalnega izobraževanja, prosto dostopnih učnih virov, odprtega nagrajevanja, odprtih licenc, odprtih akreditacij, odprtokodnih storitev, odprte zakonodaje, odprtih inteligentnih okolij, odprtih institucij in okolij, odprtih univerz, šol in vrtcev.

Tako v OpeningupSlovenia razumemo, da vloga učitelja postaja drugačna, bolj celostna in večrazsežna. Uspešnost učenja je predvsem odvisna od učitelja. Zato postaja eden ključnih izzivov, kako izobraževati in po drugi strani razbremeniti učitelja vsega administrativnega dela, nesmiselnih in neživljenjskih pravil ter predvsem to, kako narediti izobraževanje zabavno in poučno za učenca kot tudi za učitelja.

Kaj je OpeningupSlovenia? …/VEČ V ŠR!…/ Za vse te aktivnosti imamo podlago v mednarodnem prostoru, kar zajema dejavnosti na štirih področjih: odprta učna okolja, prosto dostopno učno gradivo, povezanost in inovativnost ter izkoriščanje priložnosti digitalne revolucije. Zadnja pridobitev je podpis sporazuma o ustanovitvi Unesco katedre o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje, ki je eden od mehanizmov za doseganje preboja Slovenije v svetu. S tem prestižnim nazivom smo dokazali, da je naša vizija svobodnega in odprtega dostopa do akademskega znanja in pametne tehnologije pravi pristop za reševanje Slovenskega in svetovnega digitalnega razkoraka v izobraževanju in prenosu znanja. Katedra deluje z obsežnim naborom tehnologije v obliki raziskovalnih projektov 7. okvirnega programa EU. Njena naloga znotraj OpeningupSlovenia bo spodbujanje celostnega sistema za raziskave, razvoj, usposabljanje, dokumentiranje in informiranje javnosti v zvezi z odprto tehnologijo za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje. To bo olajšalo sodelovanje med mednarodno priznanimi raziskovalci z vseh področij znanosti in pedagoškim osebjem institucij v Sloveniji in po vsem svetu.

Res, vse je zapleteno le na prvi pogled, le prve trenutke, kajne.

DAVOR ORLIČ