Registracija delovnega časa?

Ne, mnogo več!

Drage sodelavke, dragi sodelavci!

Z vami bi rad delil nekaj misli, ki so se mi v teh dneh porodile ob informacijah v zvezi s prehodom na »elektronsko registracijo izrabe delovnega časa« (navedek je iz ravnateljeve e-pošte).

Če imate ob tem kakršne koli pomisleke, jih bo, upam, moj prispevek ovrgel. Prihodnost nas najbrž utegne prepričati, da novost ne bo pripomogla le k učinkovitejši izrabi delovnega časa, pač pa pomeni mnogo več.

Po informacijah, ki so mi na voljo, je namestitev terminalov del projekta v tistem delu, ki zadeva opremljenost nove šolske zgradbe z IKT tehnologijo. Enako velja za opremljenost učilnic, le da so bile prioritete morda premalo natančno definirane in, denimo, za projektorje trenutno ni (dovolj) denarja. Samo malo potrpljenja je potrebno …

Širše gledano lahko vpeljavo (elektronske) evidence o izrabi delovnega časa razumemo tudi kot prispevek k višji stopnji državljanske kulture. V osnovi gre pač za zakonsko dolžnost in prav je, da se zlasti učitelji, ki vzgajamo mlade v odgovorne državljane, dosledno držimo zakonov, ki jih moramo kot državljani spoštovati. Ob tem je tu še priložnost, da se seznanimo s samim zakonom, ki ureja to področje, in tako dopolnimo svoje znanje in poznavanje zakonodaje.

Še več pa je povsem praktičnih koristi. Prva, a ne najpomembnejša, je redoljubnost. Vsi smo ob prejemu kartice podpisali izjavo, da smo razumeli prejeta navodila in da jih bomo spoštovali. Če sem si do zdaj lahko privoščil, da sem se v zbornici vpisal v listo prisotnosti bodisi ob prihodu v službo bodisi ob odhodu, z e-evidenco to odpade.

Naslednje je …/…/.

E-evidenca lahko pomeni tudi več komunikacije med zaposlenim in tajnico (ter ravnateljem). Še zlasti, če je kdo nekoliko bolj pozabljiv.

Naslednje je strateško načrtovanje lastnega delovnega dne, kar je odlika vsakega dobrega delavca. /…/ Postopke prihoda in odhoda na delo ter skrb za to, da bodo ti dogodki ustrezno zabeleženi, bomo torej morali dobro načrtovati. To početje sicer utegne biti za koga tudi naporno, a bo trud vsekakor prej ali slej poplačan. Z e-evidenco se sicer ne širi obseg naših pravic, a so z izrabo delovnega časa »povezane pravice iz delovnega razmerja«. Najbrž ni nikogar, ki bi želel tvegati, da mu ne bi bila »omogočena pravilna odmera pravic iz delovnega razmerja«.

Ob nekaj malega več »skrbi« pa so (hipotetične) pozitivne posledice novosti več kot očitne. Če bom odgovoren za svoje (pravilno) beleženje ur, se nadejam, da bom za nekatera obdobja v šolskem letu zlahka dokazal, da sem bil v službi tudi po več kot 40 ur na teden. Le izpis ur za določeno obdobje si bom moral priskrbeti. Pa naj mi znanec iz realnega sektorja oporeče, da …/…/.

Tudi kartica, ki sem jo dobil, me navdaja s posebnim zadovoljstvom. Ob vsakokratni uporabi se bo zgodila kvečjemu sprememba v dobro. Saldo opravljenih ur se bo stalno povečeval. Dolgoročno bo kartica morda celo kompatibilna s kakšnimi ugodnostmi, značilnimi za potrošniško družbo. Morda bomo nekoč z večjim saldom ur dobivali pike, s pikami pa ugodne popuste za letovanje v Svizovih počitniških apartmajih…/…/.

Podatki iz e-evidence za vse zaposlene navsezadnje utegnejo pomeniti tudi dragoceno zbirko za poglobljene znanstvene študije dinamike delovnih procesov v šolstvu. Tako utegnejo natančne analize pokazati, da so na neki šoli npr. učitelji predmetne stopnje v povprečju natanko 0,3785 ure na teden dalj časa na delovnem mestu od učiteljev razredne stopnje. Vsekakor velika korist za načrtovalce vsakokratnih varčevalnih ukrepov.

Lep pozdrav,

Aleksander Šparemblek

P. S: Glede videonadzornega sistema in kamer v šoli tokrat le previdnostna opazka. Če boste na galeriji pri pisarnah srečali osebo, ki ima rojstni dan, pa ji boste želeli voščiti in jo morda celo poljubiti, se zavedajte, da so kamere to morda posnele. Posnetki se, seveda, nekje shranjujejo. Recimo, da nekdo »vdre« v podatkovno zbirko posnetkov nadzornih kamer in posnetke objavi na spletu. »Raziskovalni« novinarji zgodbo pograbijo in že se na spletnih medijih blešči naslov: Intimnosti med učiteljicama kar na šolskem hodniku!!!