Vsak ima svojo zgodbo

Individualizirano učenje v poklicnem in strokovnem izobraževanju vse bolj ustaljena praksa

Razgiban pouk

John, vodja izobraževanja na šolskem centru Mercantec iz Viborga na Danskem, pripoveduje, da so na njihovih šolah morali vpeljati prožnejše oblike pouka, da bi optimizirali porabo sredstev in časa za doseganje učnih ciljev, saj bi drugače lahko center kar zaprli. Pri nekaterih predmetih dijake združujejo, drugje delajo v manjših skupinah, na različnih ravneh, po potrebi tudi povsem individualno. Obiskali smo pouk danščine in opazovali dijake, ki so analizirali različno zahtevna besedila. Na podlagi pridobljenih informacij so v naslednjih urah pisali članke, iz katerih so potem sestavili svojo revijo na najmanj osmih straneh. Med tem je njihova sošolka v učnem kotičku na hodniku imela individualno govorilno uro z učiteljem matematike.

Za pomoč posameznim dijakom v stiski so v šolskem centru Mercantec razvili podporno mrežo, ki jo imenujejo Piramida, in ta smiselno dopolnjuje dejavnosti rednega izobraževanja. /…/

Pot v odprtem kurikulu

Monika s srednje šole Biotehniškega centra Naklo pripoveduje, da na njihovi šoli sistematično iščejo poti, kako bi izobraževanje približali željam in potrebam svojih dijakov. Eno od poti ponuja odprti kurikulum, ki zajema 20 odstotkov celotnega kurikula; šola lahko avtonomno izbere vsebine, s katerimi se lahko hitro prilagodi potrebam lokalnega okolja, željam dijakov, razvoju stroke ipd. Na srednji šoli BC Naklo pri oblikovanju modulov odprtega kurikula upoštevajo predloge dijakov in delodajalcev, določen del kreditov pa lahko dijaki izberejo celo popolnoma sami. Pri tem so jim na voljo vsebine iz izobraževanja odraslih, omogočajo pa tudi priznavanje neformalno pridobljenega znanja. Tako lahko dijaki pridobijo dodatno znanje po lastni izbiri, ki jim bo prišlo prav pri poznejši zaposlitvi.

Do bele uniforme

Jari s Finske je svojo poklicno pot začel v gospodarstvu. Zdaj uči na poklicni šoli za avtokleparje. Ko je postal učitelj, je imel najprej kar nekaj težav, dilem, kako delati z dijaki. Potem je razvil čisto svoj sistem, ki ga zdaj posnemajo po vsej državi in tudi v tujini. Temelji na načelu prenosa znanja od učitelja do dijaka prek izkušenejših in že usposobljenih dijakov ter na načelu medsebojnega učenja med dijaki. Izkušenejši dijaki se od manj izkušenih ločijo tudi vizualno – nosijo namreč bele uniforme, drugi pa sive. Vsak dijak lahko na podlagi izkazanega znanja pridobi belo uniformo ter postane tutor drugim dijakom.

Učinkovito obrnjeno učenje

Uroš z Biotehniške šole v Mariboru je v sklopu projekta Inovativna pedagogika 1 : 1 v luči kompetenc 21. stoletja z dijaki preizkusil obrnjeno učenje. Posnel je razlage snovi, jih obogatil s slikovnim prikazom in takšne »stripe« objavil prek kanala YouTube, da so si jih dijaki lahko ogledali, kadar so želeli. Kaj je po njegovih besedah dodana vrednost takšnega načina poučevanja?

/…/

Kaj imajo skupnega te in še mnoge druge podobne zgodbe iz različnih šol pri nas in po svetu?

Predvsem občutljivost za individualne učne in druge značilnosti dijakov ter ustrezno prilagajanje in prepletanje učnih metod in oblik, prilagajanje tempa dela in nudenje ustrezne individualizirane učne podpore posameznim dijakom v procesu učenja.

Individualizirano učenje postaja v poklicnem in strokovnem izobraževanju vse bolj ustaljena praksa. Eno od ključnih sporočil raziskave, ki je bila leta 2015 izpeljana med učitelji in ravnatelji srednjih poklicnih in strokovnih šol, je, da je treba uveljavljati koncept učne individualizacije kot instrumenta spodbujanja optimalnega razvoja prav vseh dijakov, manj in bolj zmožnih, in tudi njihovega kariernega razvoja. Zato smo na Centru RS za poklicno izobraževanje zasnovali spletno stran Spreminjam šolo.si (spreminjamsolo.si), na kateri želimo prikazati zglede dobre prakse uvajanja individualizacije v naših šolah ter šolah naših EU partnerjev na eni strani, na drugi pa nudimo strokovno podporo – bogastvo informacij o možnostih ustvarjanja optimalnih pogojev za učenje vsakega dijaka.

Dr. Sonja Sentočnik, ki je avtorica besedila za strokovno podporo na spletni strani Spreminjam šolo.si, zapiše: »Poučevanje se izvaja kot sistematična in vnaprej pripravljena ter sproti prilagajana podpora posameznim dijakom in skupinam, ki jo ti potrebujejo za optimalno učenje. Podpora so, denimo, navodila za izpeljavo dejavnosti, razdelitev problema na več korakov, učiteljeva vrtajoča vprašanja, ki usmerjajo dijakov proces spoznavanja in spodbujajo pri njem razvoj mišljenja, razlaga in navajanje primerov, ogled in analiza modelov izdelkov, usmerjanje v študij virov, povratne informacije o kakovosti posameznikovega napredka v odnosu do ciljev in standardov, nasveti za izboljševanje učenja in izdelka ipd. Takšna podpora oz. »odranje« (ang. scaffolding) omogoča dijakom aktivno učenje in razvijanje njihove samostojnosti in odgovornosti pri izvedbi nalog. Z njim učitelj poskrbi, da je učenje za posameznike in skupine ravno primeren izziv glede na njihovo predznanje, starost, predhodne izkušnje, ne pretežak in ne prelahek.«

Učne situacije kot priložnost za individualizirano učenje

Idealno okolje, v katerem vsak od dijakov najde svoj prostor, lahko ustvarimo s pomočjo učnih situacij. To so tematsko sklenjene celote, značilne predvsem za programe poklicnega in strokovnega izobraževanja. Dijake namreč postavljajo v okoliščine, podobne tistim, s katerimi se bodo srečevali pri avtentičnih poklicnih nalogah. /…/ Namen je dijake izobraževati in usposabljati za obvladovanje kompleksnih delovnih situacij ali več smiselno navezujočih se poklicnih nalog, v katerih ima vsak dijak svojo vlogo. Učna situacija lahko traja različno dolgo, lahko je vezana na en modul ali več modulov in predmetov nekega izobraževalnega programa ali programov. Lahko jo načrtuje in izvaja en učitelj; če je situacija medpredmetna in medmodularna ali združuje celo cilje več izobraževalnih programov, pa …/…/.

Odličen glasbeni videospot

V takšni situaciji so se na začetku šolskega leta znašli dijaki šolskega centra Cambria iz Walesa. Rešiti so morali realen problem – izdelati glasbeni videospot, s katerim bodo pomagali zbirati sredstva v dobrodelne namene. Sodelovali so dijaki iz šestih različnih programov. V izpeljavo projekta so pritegnili vse dijake. Tako je ves oddelek izobraževalnega programa za glasbo in uprizoritvene umetnosti pisal besedilo skladbe, potem pa so skupaj izbrali najboljše besedilo in ga še izboljšali z idejami drugih dijakov. Izdelali so različne aranžmaje (pop, reggae, heavy metal …) in sami izbrali končnega. Snemali so različne »mikse«, načrtovali izdelavo videa od zgodbe, vizualizacije do montaže. Dijaki drugih programov so poskrbeli za izdelavo kulis, frizur in za ličenje.

Dijaki so bili vznemirjeni, navdušeni. Želeli so prispevati k rezultatu. Njihovo moto je bil: Videti, narediti, biti aktiven. V šolo so prihajali tudi popoldan in ob koncih tedna. /…/ Končni izdelek je odličen, dijaki pa so nanj upravičeno zelo ponosni. Ogledate si ga lahko na kanalu YouTube (Glo: Believe in me).

Tudi slovenski zgledi

Na kanalu YouTube lahko najdete tudi dva zgleda učnih situacij iz Slovenije, in sicer s področja gozdarstva in zdravstvene nege (Learning unit in Slovenia, Learning unit in Slovenia 2). Tretji slovenski zgled konkretne učne situacije (s področja živilstva) s predlogi za individualizirano izvedbo boste našli na spletni strani Spreminjam šolo.si (Načrtovanje učne situacije). Namenjen je učenju načrtovanja učnih situacij, saj vas vodi in vam pomaga, da kakšnega pomembnega elementa načrtovanja ne izpustite. Pa naj bo inspiracija za nove uspešne zgodbe!

DANUŠA ŠKAPIN