Prerokbe

Doba Kali juga

Praktično vsi narodi imajo svoje legende, svete spise in prerokbe. Ko se človek pouči in – vsaj kolikor mu je dano – preuči njihova temeljna dejstva, uvidi, da so si skoraj v vseh bistvenih stvareh podobni. Velika razlika je morda v tem, da krščanstvo in ravno tako sodobna znanost, ki jo je religija v zadnjih 1.500 letih sooblikovala, pojmujeta čas linearno, vsi drugi pa ciklično.

Verjetno pri tem linearnem pojmovanju in razlaganju časa vztrajajo predvsem zato, ker je tako ljudi laže ustrahovati in nadzorovati. Prav zato se zahodni krščanski človek najbolj boji smrti in sodbe po njej, saj krščanstvo in vse vlade, ki na tem temeljijo, ne omogočajo popravnega izpita in ne dajo druge možnosti. Budizem in hinduizem, kot tretja in četrta največja religija, in tudi druge manjše, to omogočajo.

Najbolj pokvarjena in nasilna doba

Z vidika logike je tako linearno pojmovanje časa precej neverjetno. Vse drugo v naravi in vesolju je namreč zaokroženo, ciklično – zemeljska obla, krožnice planetov, galaksije, letni časi se ponavljajo, izmenjujeta se dan in noč, v naravi ni ravnih linij … Navsezadnje je tudi Albert Einstein v svoji specialni relativnostni teoriji dokazoval, da če bi človek s hitrostjo, blizu svetlobni, hitel dovolj dolgo naprej, bi pravzaprav prišel sam sebi za hrbet. Primat v takem načinu razmišljanja imajo staroindijske Vede. Te so najstarejši in najobsežnejši sveti spisi, približno šestkrat obsežnejši kot Sveto pismo stare in nove zaveze skupaj. V mnogočem napovedujejo dogodke, ki jih je mnogo pozneje prerokovalo tudi Sveto pismo, pravzaprav preroki, navedeni v njem. Med drugim tudi Adama in Evo in Jezusa Kristusa (Iša Masiha). A Vede so časovno tako glede preteklosti kot prihodnosti neprimerno obsežnejše. Gre za tako orjaška časovna obdobja, da so zahodnemu človeku povsem nerazumljiva, tuja in neverjetna; in tudi to je – poleg načrtnega oviranja in zamolčevanja od zahodnih cerkva in političnih sistemov – razlog, da o njih poprečen zahodnjak ne ve popolnoma nič. Vede imenujejo današnji čas, ki se je začel 3.105 let pred našim štetjem, za dobo Kali (Kali juga). Ta doba je najslabša, najbolj pokvarjena in nasilna od temeljnih štirih vedskih dob, ki trajajo skupaj 4,3 milijona let in se ponavljajo – vendar ne kot usoda ali predestinacija. Ponovijo se samo izhodišča, karma, naprej pa človek, ki ima svobodno voljo, odloča v vsaki situaciji po svoje. Kali juga traja za nas neverjetnih 432.000 let! /…/

Zakon in pravica le na podlagi moči

V Bhagavata purani 12.1.40–41 piše: Izprijenci, preoblečeni v člane vlade, nečisti v zavesti ter s prikrito strastjo in nevednostjo, bodo zanemarjali predpisane človeške dolžnosti in tako državljane dobesedno požrli. Državljani bodo pod vladami teh nizkotnih kraljev imitirali njihov karakter, vedenje in govor. Trpinčeni od svojih voditeljev kot tudi zaradi medsebojnih odnosov bodo vsi propadli. Zakon in pravica bosta veljala samo na podlagi moči in kdor koli si bo nabral dovolj moči, bo upravljal z družbo. Državljani se bodo nazadnje počutili tako nadlegovane, da bodo zapustili svoje države in domove. Pobegnili bodo v odročne predele in tam živeli v strahu pred vladnimi predstavniki in davkarji, ki ne bodo nič boljši od krvoločnih roparjev.

Meni so vse to sliši presenetljivo znano.

Uspeh odvisen od sleparstva

Ali pa Bhagavata purana 12.2.2–6: Samo bogastvo bo postalo znamenje visokega rojstva, lepega vedenja in dobrih lastnosti. Uspeh v poslu bo odvisen od sleparstva. Človekovo dostojanstvo bo, če ne bo dobrih prihodkov, postavljeno pod vprašaj. Tisti, ki ne bodo imeli denarja, bodo veljali za nesvete. Temeljni življenjski cilj bo postalo zadovoljevanje svojih trebuhov in genitalij.

Bhagavata purana 12.2.2,5,6: Moški in ženske bodo živeli skupaj samo zaradi površinske privlačnosti, ženskost in moškost pa bosta ocenjevani samo na podlagi spolnih veščin. Mislili bodo, da je njihova lepota odvisna od frizure.

Bhagavata purana 12.2.3,5,9–16: Vznemirjeni zaradi lakote in previsokih davkov bodo ljudje začeli jesti listje, koreninice, divji med, sadeže, žužke, črve, cvetove in semena. Trpeli bodo zaradi mraza, dežja, snega in vročine, še bolj pa zaradi prepirov, lakote, žeje, bolezni in velike vznemirjenosti. Oblaki bodo polni strel, v domovih ne bo spoštovanja, ljudje pa bodo postali kot osli.

Najgrozovitejše šele pride

/…/ V današnji dobi, v Vedah imenovani Kali juga, ki se je pravzaprav z ozirom na njeno dolžino komajda dobro začela, se vse to že dolgo dogaja. Naj vas potolažim, da še ne bo kmalu bolje, saj »najboljše«, bolje rečeno najgrozovitejše, šele pride. Vendar če mi je že zaradi sebe, ker nisem več rosno mlad in sem že marsikaj doživel, vseeno, mi nikakor ni vseeno zaradi …/…/.

MARJAN ČUFER