Ne le na maturi, tudi na odru

Kranjski gimnazijci z Alamutom navdušili občinstvo

Gimnazija Kranj je v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj pripravila predstavo Alamut (po romanu Vladimirja Bartola), premierna uprizoritev se je odvila 20. marca letos na odru stolpa Škrlovec v Kranju. Pod režijo se podpisuje Milan Golob, avtor dramatizacije je Dušan Jovanovič.

V tem šolskem letu sta za maturitetni esej pri slovenščini izbrani besedili Alamut in Krasni novi svet, v zadnjem času še posebno opevani literarni deli, saj se bliža maj in z njim pisanje eseja. /…/

Doživljanje »pranja možganov«

Lepo in navdušujoče je, da so dijaki postavili Alamuta tudi na gledališki oder. /…/ V devetdesetminutni dramski igri (brez odmora) so občinstvu predstavili celotno vsebino Alamuta; od spoznavanja načina življenja na Alamutu, urjenja fedaijev in priprav na spopad, do doživetja umetnega raja, smrti in vrnitve ibn Tahirja na Alamut ter spoznanja. Dijaki v vlogi fedaijev – učencev so na odru odlično prikazali popolno predanost alamutskim vrednotam, prav tako svoje doživljanje »pranja možganov«. Ibn Tahir (Oskar Šubic) je od drugih fedaijev (kakor v romanu) vidno izstopal po svoji občutljivosti in razgledanosti, Seiduna (Benjamin Štangar) je že s svojim načinom govora, barvo glasu, intonacijo in telesno držo dajal gledalcem občutek vzvišenosti, neke posebne veličine. Dekleta so se odlično vživela v vlogo hurij, ki omamljajo, božajo in ljubkujejo mladeniče, da bi doživeli umetni raj. /…/

Popotnica v življenje

Občinstvo je predstavo sprejelo z navdušenjem in jo počastilo z bučnim aplavzom. V gledaliških vrstah je bilo opaziti tudi dijake, ki jim lahko želimo, da bi se v življenjskem vsakdanu znali čim bolj uspešno soočati s poneumljanjem, raznovrstnimi prevarami ter zasvojenostmi, ki so prav tako del sodobnega sveta.

MANJA ŽUGMAN

Celoten članek, torej brez okrajšav, lahko preberete v Šolskih razgledih št. 7, stran 8, ki so izšli 31. marca 2017. Seveda je v časopisu še veliko drugega zanimivega branja! Že imate svoj izvod Šolskih razgledov?