Zmaj Spoznaj prihaja

List iz dnevnika

Voda, zrak, zemlja in ogenj – štirje elementi, zadnji od teh nam je v teh dneh pokazal svojo pravo moč. Ogenj vroč nam je pripeljal poletje, čas šolskih počitnic, ko se na prostem odvijajo različne aktivnosti in prireditve.

Dejavno preživljanje prostega časa otrok v naravi jih uči življenja v njej in z njo ter jim ponuja pravo sprostitev, saj lahko povsem po svoje spoznavajo in raziskujejo sebe ter svet, ki nas obdaja. Menim, da je otroška radovednost izjemnega pomena, zato jo je treba spodbujati, otroke pa podpirati pri raziskovanju in odkrivanju novega.

Igra je odličen način učenja, saj /…/. Skozi igro in zabavo lahko otrokom približamo mnogo znanja in modrosti. Spodbujamo jih lahko k zdravemu načinu življenja, medsebojnemu spoštovanju, razumevanju drug drugega in sprejemanju drugačnosti. Spoznavanje narave pa omogoča otrokom tudi zavedanje o našem okolju in širnem vesolju, katerega del smo mi sami. In ker verjamemo v pravljice, vemo, da nad nami, tam daleč za devetimi oblaki, živi zmaj. /…/ Ime mu je Spoznaj, s seboj nosi prav posebno sporočilo: vsak od nas je nekaj posebnega, vsak si zasluži, da ga spoznamo in sprejmemo takšnega, kot je, v vsej svoji enkratnosti.

Naš zmaj Spoznaj je radoveden in razigran, to poletje še prav posebno nasmejan. Leta naokrog iz kraja v kraj, se igra in veseli z otroki, svoj postanek pa je naredil tudi ob začetku otroškega programa na Festivalu Trnfest. Skupina ustvarjalcev umetniške skupine Zmaj Spoznaj, Anže Palka (vrhunski glasbenik – kitarist in skladatelj), Alma Špiler (ustvarjalka in vodja otroških delavnic), gostujoči Elvis Berljak (kantavtor in gledališki igralec) ter jaz, smo v vročem popoldnevu že postavljali lutkovni oder za razveseljevanje mladih navihancev. Sonce nas je grelo s svojimi žarki, da smo še bolj polni energije pripravili predstavo Hrast v Mesečevem zalivu. Tako kot lutkovni oder so tudi vse lutke izdelane ročno – in kaj je lepšega kot dvoje velikih oči, ki gledajo izpod razkuštranih las in se ti smehljajo v pozdrav! Ob njih dobre volje nikdar ne zmanjka, otrokom pa dajejo motivacijo in navdih za lastno ustvarjanje. Predstavo so spremljali navdušeno, odprtih oči in ust, skupaj s čolničem so se pozibavali na morski gladini, se pridružili želodku pri njegovem plesu in zapeli pesem Zemlji. Posebno veseli so bili, da so po predstavi lahko pritekli na oder in sami raziskovali skrivnosti lutk in gledališko-glasbenega sveta.

Koliko veselja lahko pričarajo preproste lutke, ki jim podarimo svoj glas! Še posebno, ko otroci sami stopijo za lutkovni oder. Tedaj razvijajo vrline in vrednote, kot so sodelovanje, sporazumevanje in to, da znajo prisluhniti drug drugemu. Skozi igro z lutkami in živo glasboohranjajo pozitivno zavest o sebi; v predstavi se lahko izrazijo in tako bogatijo tudi svoj besedni zaklad. Povezujejo se z naravnimi elementi in spoznavajo zvoke ter različna glasbila, ki jih skupaj izdelamo. Ob teh izbranih glasbilih se otroci vseh starosti spoznavajo s prvinskimi zvoki ter občutijo moč glasbe in zvokov okrog nas. S soustvarjanjem glasbe pridobijo več zaupanja vase …/…/. Zvoki čarobnih glasbil jih umirijo in popeljejo v domišljijski svet, po tej zvočni kopeli pa so sproščeni, zadovoljni, spočiti in pripravljeni na nove dogodivščine.

Lutke, glasba, pesem, ples ter štirje elementi narave: voda, ogenj, zrak in zemlja. To so naši sopotniki na pravljični poti. In skupaj z zmajem Spoznajem se že veselimo, da vas obiščemo, da skupaj zapojemo, zarajamo in se igramo ter se v krogu zavrtimo.

Če želite, da zmaj prileti tudi k vam – pišite nam (zmajspoznaj@gmail.com)!

Zmajevski pozdrav in …/…/!

NINA RAVNIK PALKA