Tekmovanje bo!

Kjer je volja, tam je pot

Začelo se je v ponedeljek, 5. septembra lani, ko me je sodelavka po elektronski pošti obvestila: »Sin bere na spletu, da ne bo več hitrega računanja.« Sedel sem za računalnik in napisal nekaj poštnih sporočil na različne naslove ljudi, ki se s tem ukvarjajo že vsaj osem let in več. Prejel sem odgovor: V avgustovski okrožnici je zapisano: »Tekmovanja Hitro in zanesljivo računanje – Tekmuj sam s seboj, s časom in sošolci v novem šolskem letu zaradi težav s strežnikom v tujini ne bomo več organizirali.« (citat Okrožnice: Obvestila ZRSŠ_01_avgust 2016.pdf).

Zadelo me je iznenada. Dogajalo se je lani. Učenci na Osnovni šoli Litija so se že aprila in maja začeli pripravljati na novo sezono tekmovanj. Obljubil sem jim, če bodo pridno vadili, bodo naslednje leto tekmovali v hitrem in zanesljivem računanju. Kako naj jim povem, da iz vsega tega ne bo nič? Naj jim preprosto ubijem žar v očeh, pripravljenost za delo? To, da pridobiš otroka, da se rad ukvarja z matematiko, in to celo zunaj pouka, pomeni veliko vloženega dela in truda. Ne, že zaradi tega ne morem dovoliti, da tekmovanja ne bo.

Sklenil sem, da tekmovanje zagotovo bo. /…/ Na hitro sem pomislil na člane državne tekmovalne komisije. Povabil sem sodelavki, ali bi bili pripravljeni sodelovati. Obe sta privolili. Torej za izvedbo državnega tekmovanja imam preverjene člane za nadzor in izpeljavo tekmovanja. Stopil sem še do računalnikarja, ki je tudi privolil v sodelovanje. Privoljenje in podporo sem si nato pridobil še pri ravnatelju. Skupaj sva šla tudi na pogajanja k direktorju Zavoda RS za šolstvo v začetku lanskega oktobra.

Po korakih

Po tehtnem premisleku je padla odločitev: tekmovanje Hitro in zanesljivo računanje bo. Sestavili smo pravilnik, nato še razpis. V petek, 28. oktobra lani, sem prejel administratorske pravice in tudi uradno povabilo organizatorja tekmovanja iz Estonije. Po pogovoru z organizatorjem tekmovanja sem sklenil, da se z njim srečam v Kaunasu, 29. aprila letos, na dan meddržavnega tekmovanja.

Tekmovanje Hitro in zanesljivo računanje je aktivnost, s pomočjo katere učenci usvojijo in izpilijo hitrost in zanesljivost računanja v seštevanju, odštevanju, množenju, deljenju, iskanju neznanega števila in primerjavi. Tekmovalci so razvrščeni v več starostnih skupin, štiri so namenjene osnovnošolcem, ena srednješolcem in ena odraslim. Tekmovanje poteka v treh fazah: najprej so v prvi fazi trije krogi tekmovanja v šolski računalniški učilnici na vsaki šoli, ki tekmuje. Tej sledi druga faza državni finale, na katerem se zberejo najboljši in se v živo v enournem tekmovanju pomerijo na eni od šol. Temu sledi še zadnja faza, meddržavno tekmovanje.

Naletel sem na prvo oviro: kako obvestiti in nagovoriti mentorje in s tem tudi tekmovalce. Najlaže bi sicer bilo prek svetovalcev za matematiko, a ZRSŠ s tem nima nič. V Sloveniji je 452 osnovnih šol, na prav vsako šolo je 23. novembra lani romalo elektronsko sporočilo s spremno besedo:

Spoštovani!

Skupina entuziastov bo obudila tekmovanje Hitro in zanesljivo računanje. Menimo, da gre za tekmovanje, ki prinaša velik doprinos pri usvajanju in nadgradnji osnovnih računskih operacij, ki so pri sami matematiki neobhodno potrebne.

Vljudno vas naprošam, če lahko posredujete podatke učiteljem matematike in le ti naprej vsem zainteresiranim za hitro računanje.
Prilagam vam razpis in časovni razpored.
Najlepša hvala!
Lep pozdrav,
Alen Divjak
Osnovna šola Litija

V duhu veselja in druženja

Na spletno stran si.miksike.eu sem obesil časovni razpored in samo upal, da bo šlo vse po sreči. /…/ Med 5. in 16. decembrom se je odvil prvi krog računanja. Rezultat je bil prijetno presenečenje: 2.540 tekmovalcev! Tekmovanje je potekalo brez zapletov. Sledila sta še dva kroga, januarja in februarja, enako brez posebnosti in zapletov. Rezultat tekmovanja v prvi fazi: tekmovanja se je udeležilo 2.900 osnovnošolk in osnovnošolcev iz 121 različnih osnovnih šol!

V prvem letu smo se osredotočili na tekmovanje osnovnošolcev. Zato je bila med srednješolci slabša zastopanost. Tekmovanja se je udeležilo le 19 srednješolk in srednješolcev.

Naslednji zalogaj je bila priprava državnega finala: sobota, 4. marec letos, za nekatere takoj po zimskih počitnicah. Na državno tekmovanje iz hitrega iz zanesljivega računanja je bilo povabljenih 74 tekmovalk in tekmovalcev. Povabilu se je odzvalo 66 tekmovalk in tekmovalcev ter še približno dvakrat toliko mentorjev, staršev in navijačev.

V finalu so se v enournem tekmovanju pomerili v petih različnih operacijah: v seštevanju, odštevanju, množenju, deljenju in iskanju neznanega števila. Tekmovanje je potekalo v duhu pozitivnega veselja in preprosto – druženja. V skupini, v kateri so se pomerili tekmovalci iz prvih treh razredov osnovnih šol, je bil najuspešnejši prvošolec. Med četrtošolci in petošolci je tekmovalec izboljšal dozdajšnji rekord peteroboja v skupini, v skupini 6. in 7. razred pa je tekmovalec dosegel rekord peteroboja v državi 24.816 točk.

Ob koncu tekmovalnega dne so starši vprašali: »Ali gremo na meddržavno tekmovanje?« »Ali želite, da gremo?« sem jim vrnil z vprašanjem. Odgovor je bil enoznačen – DA. Torej gremo naprej. Sledilo je iskanje ponudnika prevoza in seveda uradno povabilo kandidatov za meddržavno tekmovanje v Kaunasu v Litvi. Zbralo se nas je 58, od tega 20 tekmovalcev v vseh starostnih kategorijah. Zastopali so barve Slovenije na tekmovanju, na katerem tekmujejo še Litva, Latvija, Estonija, Ukrajina in Gruzija.

V Litvo

/…/ Potovanje je bilo zanimivo, pestro in raznoliko. Dobra volja, smeh, pozitivna energija, optimizem so bili prisotni na vsakem koraku. Potovanje je kljub tisočim kilometrom vožnje minilo hitro in ne preveč utrujeni smo še pred nočjo 28. aprila ugledali Kaunas. Nato je prišel tekmovalni dan. Zbrali smo se pred šolo in naredili eno skupinsko sliko, nato vstopili v šolo Saules Gimnasium Kaunas. Napeti in polni pričakovanj smo navijali, bili smo tekmovalci in navijači, vse v enem. /…/ Vsak tekmovalec je prejel priznanje za udeležbo na meddržavnem tekmovanju, prvi trije v vsaki skupini še medaljo. Tekmovalci iz Slovenije so se vrnili bogatejši za eno žlahtno odličje: srebrno medaljo za drugo mesto v skupini 4.–6. razredi je dosegel Tin Bevc Taraniš. K temu uspehu sta veliko pridala še s petim mestom v najtežji konkurenci, v skupini fantje 7.–9. razred osnovne šole in vsi srednješolci Rene Žižek in s 6. mestom v skupini 1.–3. razred Maksim Janjić. Vsi tekmovalci so se veselili svojih rezultatov in z njimi tudi navijači. /…/

Našli smo pot

Prvo leto je tekmovanje Hitro in zanesljivo računanje – Tekmuj sam s seboj, s časom in sošolci potekalo z rahlo zamudo na začetku, a z obilo dobre volje. Verjamem, da smo se sestavili ekipa, ki smo v stanju speljati tekmovanje tudi v prihodnjem letu. Smo ekipa, ki premore veliko optimizma in dobre volje. In še vedno drži: kjer je volja, se najde tudi pot. Mi smo zdaj našli pot, potrebujemo samo še hitre računarje, ki se nam bodo čim bolj množično pridružili. Dobrodošli so tudi mentorji, ki znajo najti motivacijo takrat, ko je najteže, znajo potolažiti, ko ne gre in dvigniti tekmovalce na višjo raven, ko je najbolj potrebno. /…/

ALEN DIVJAK, koordinator tekmovanja

Celoten članek, torej brez manjkajočih delov, lahko preberete v Šolskih razgledih št. 14, stran 5, ki so izšli 15. septembra 2017. Seveda je v časopisu še veliko drugega zanimivega branja! Že imate svoj izvod Šolskih razgledov?