Domov - > eŠR ->

Izzivi za študente in odrasle s posebnimi potrebami

4.11.2009, avtor: Marko Strle / rubrika: zanimivo

Pod okriljem Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije in Centra za korekcijo sluha in govora Portorož se je uspešno zaključil prvi študijski obisk. Ta je del Prečnega programa v sklopu programa Vseživljenjsko učenje.

Namen študijskih obiskov je razvoj medsebojnega razumevanja sistemov izobraževanja in usposabljanja ter izmenjava izkušenj in dobrih praks med tistimi, ki sprejemajo odločitve, izvajalci in strokovnjaki.

Predmet študijskega obiska je aktualna tema o izobraževanju in usposabljanju. Na študijskem obisku udeleženci intenzivno razpravljajo in izmenjujejo informacije, pridružijo pa se jim tudi predstavniki šolskih oblasti in ustanov države gostiteljice.

Namen študijskega obiska, ki smo ga naslovili Challenges for students and adults with special needs and their integration into the labour market - Izzivi za študente in odrasle s posebnimi potrebami v njihovi integraciji na trg dela, je bil predstaviti obstoječe prakse in novih oblik dela v visokošolskem izobraževanju in poklicnem usposabljanju oseb s posebnimi potrebami. Izpostavljen je bil pomen opolnomočenja medkulturnega izobraževanja z iskanjem novih možnosti, dobrih praks razvijanja ustvarjalnosti pri učenju in poučevanju, zagotavljanja enakih možnosti oseb s posebnimi potrebami z oblikovanjem meril, ki zboljšujejo učinkovitost izobraževalnih in poklicnih ustanov. Udeleženci so spoznali dobre prakse v ustanovah za izobraževanje in poklicno usposabljanje oseb s posebnimi potrebami, dejavno so sodelovali pri predstavitvi in izmenjavi gledišč  o učinkoviti podpori študentom s posebnimi potrebami v visokošolskem in poklicnem izobraževanju ter o njihovem usposabljanju in zaposlovanju.

Študijski obisk je trajal od 21. do 23. oktobra letos. Program obiska je omogočil vsem desetim udeležencem iz Turčije, Poljske, Italije, Velike Britanije in Makedonije, da spoznajo nekaj pomembnejših ustanov, ki skrbijo za osebe s posebnimi potrebami. Seznanili so se tudi z zgledi dobre prakse urejanja položaja študentov s posebnimi potrebami in zaposlovanja odraslih s posebnimi potrebami.

Obiskali smo Varstveno delovni center Koper. Udeleženci so tudi spoznali, kako center deluje kot javni socialni zavod za vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji. Navdušeni so bili nad številnimi ponujenimi programi zaposlovanja in še posebej nad t.i. Zelenim programom, ki zajema tudi dejavno vključevanje odraslih s posebnimi potrebami v delo in dejavnosti Vrtnarije Komunale Koper). Obiskali smo tudi CKSG Portorož (gostiteljska ustanova, kjer so udeleženci lahko spoznali celostno oskrbo in obravnavo oseb z motnjami na področju sluha, govora, jezika in komunikacije ter možnosti njihovega vključevanja v procese izobraževanja in dela. Hkrati so si lahko ogledali naravne in kulturne znamenitosti Obale in Krasa.) in CIRIUS KAMNIK (vodilno ustanovo za obravnavo otrok in mladostnikov z motnjami v gibalnem razvoju s številnimi sodobnimi pristopi nudenja najboljše možne oskrbe dotični populaciji.)

Izjemno dobrodošli so bili člani Društva študentov invalidov Slovenije, saj so predstavili številne projekte, s katerimi sistematično iščejo ustrezne rešitve pri zagovarjanju interesov in posebnih potreb študentov invalidov. Predstavili so tudi programe pomoči in drugih dejavnosti, ki pripomorejo k boljšemu položaju študentov invalidov v izobraževanju, bivanju in pri zaposlovanju.

Med vrhunec obiska štejemo pogovor z Davorjem Dominkušem, generalnim direktorjem Direktorata za socialne zadeve pri MDDSZ. Izpostavil je ključna poslanstva direktorata s poudarkom na socialnem varstvu kot eden od sklopov socialne varnosti, ki temelji na socialni pravičnosti, solidarnosti ter na načelih enake dostopnosti in proste izbire oblik. Temeljno izhodišče ukrepov glede socialnega varstva je zagotavljanje dostojanstva in enakih možnosti ter preprečevanje socialne izključenosti.

Društvo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije je med drugim tudi s tem obiskom oznamoval svojih 60 let.  Družba je specializirana še kot agencija za zaposlovanje in svetovanje glede usposabljanja ter zaposlovanja težje zaposljivih oseb in invalidov.

Presenečenje je bil tudi obisk IV. Osnovne šole Murska Sobota, saj so nam predstavili izvirne načine povezovanja kulturne dediščine z možnostmi vključevanja težje zaposljivih oseb v neposredno obliko implementiranja starih obrti, predelovanja živil in prodaje na običajno tržišče.

Obiskali smo tudi Zavod za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani, kjer so nam predstavili celostno oskrbo in obravnavo oseb z motnjami vida. Študijski obisk je predvideval še nekaj turističnih ogledov, med drugim obisk Škocjanskih jam, obalnih mest Piran, Koper, glavnega mesta Ljubljana in na koncu Bleda.