Domov - > eŠR ->

Šola in umetnost z roko v roki

13.3.2010, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: zanimivo

Na hodnikih Osnovne šole Helene Puhar, na Kidričevi cesti 51 v Kranju, je na ogled 26 slik, ki so jih na slikarskih delavnicah v Novem mestu, Ljubljani in Kranju ustvarile članice slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa donna. Ravnateljica šole dr. Nataša Zrim Martinjak se je po prisrčnem nastopu šolskega pevskega zborčka pod vodstvom Mateje Žvokelj-Kostanjevec spomnila prvih stikov, ki jih je imela lani poleti z akad. slik. spec. Ireno Špendl, ki je povpraševala, če bi lahko v  tej bolj zapostavljeni, a zelo prijazni kranjski šoli izpeljali šestkrat po tri šolske ure trajajočo slikarsko delavnico.

»V mojem razmišljanju ni bilo niti kančka pomisleka, da ne bi za to šola bila pripravljena odstopiti malo prostora in malo vode za čopiče, saj je za nas značilno, da do ljudi moraš biti prijazen in tako lahko spremeniš svet,« je poetično opisala pristanek za sodelovanje, potem pa opisala, »jeseni smo začeli res sodelovati. Spomnim se belih, nedotaknjenih platen in zadržanih pogledov z vašega prvega srečanja. Potem je bilo vsakič bolj pisano in živahno. Dela, ki so nastala, so izredne vrednosti, ne le zato, ker se je v vsaki od vas prebudila umetnica, predvsem in najbolj zaradi zgodb pod nanešeno barvo.«

Ker je  tudi to delavno organizirala Europa donna s sponzorji, je tudi ravnateljica Martinjakova namenila nekaj besedi raku, ki po besedah predsednice ED Mojce Senčar vse bolj grozi človeštvu. A bolezen je mogoče preprečiti in ozdraviti s posredovanjem  zdravnikov, osebnost pa predvsem z ustvarjalnim delom. Bogat nabor slik, za katere ravnateljica Osnovne šole Helene Puhar upa, da jih bo videlo čim več Kranjčanov in drugih, so ustvarile Katarina Bajželj, Marija Čuk, Anka Jerman, Olga Jevšek, Minka Marčun, Sonja Pust, Nada Zaplotnik, Marija Zevnik, Marinka Žibret, Maruša Kurat, Majda Bukovec, Slavka Derganc, Angelina Pečar, Marjeta Petkovič, Mira Tomič, Wanda Mantelj Brkopec, Nubia Anžel, Teja Babnik, Kristina Bajec, Boža Grešovnik, Duša Mandič, Ljudmila Mele, Marija Pavec Škraba.

Senčarjevi in Špendlovi sta se zahvalila za spoštljivo sodelovanje s šolo z likovnima deloma  učenca Rok Žurej in Ajda Petric. Slike naj bi čez čas krasile prostore onkološkega inštituta v Ljubljani. Ob nelagodju, ki po nepotrebnem preveva  našo družbo, pa še misel Irene Špendl: »Te slikarke so strašne! Silne so! Vedno me na novo presenetijo, ker imajo toliko energije za delo.«

 

Fotografije: Na večji je del razstavljenih slik članic slovenskega združenja za boj proti raku dojk, na manjših pa zborček OŠ Helene Puhar Kranj in nosilke projekta v Kranju Mojca Senčar, Irena Špendl, dr. Nataša Zrim Martinjak (foto Stanislav Jesenovec).