Domov - > eŠR ->

Likovna prijateljevanja v Ločah

29.5.2010, avtor: (šr) / rubrika: utrip

Tradicionalno žlaht­no dru­že­nje izbranih najbolj cenjenih slovenskih sli­kar­jev s prebivalci Slov. Konjic, Zreč in Loč vsako leto poteka zadnji teden v maju (od torka do petka). Izmenično druženje gostita občini Zreče in Slovenske Konjice – ta je bila letos na vrsti. Slikarji so bili nastanjeni v Penzionu Kračun v Ločah, Ločani pa so zanje pripravili bogat program. Med drugim so dan preživeli ob in v mladi loški vinski kleti Vinum, obiskali letališče Senožet, mlaško Hišo dediščine in Žičko kartuzijo.

Štiridnevna prijateljevanja desetih umetnikov z ljudmi in kraji so sestavljena iz druženja, ustvarjanja in dobrodelnosti. Prijateljevanja nimajo le naloge spodbujati umetniško ustvarjanje, ampak tudi povezovati ljubitelje umetnosti in podjetne ljudi iz regije. Pa še eno nalogo imajo: vsako leto s prodajo posebne polnitve vinskih steklenic konjiškega Zlatega griča oblikujejo štipendijski sklad Likovnih prijateljevanj, ki letos združuje že 26 štipendistov.

Slikarji lahko po pravilniku sodelujejo na enem najbolj cenjenih tovrstnih srečanj v Sloveniji le dvakrat. V minulih petnajstih letih so na prijateljevanjih ustvarjali 104 umetniki. Ob koncu druženja je vsako leto dražba po enega nastalega dela vsakega sodelujočega umetnika. Doslej so bila vedno prodana vsa dela na dražbi.

 

Kdo je  letos ustvarjal na Likovnih prijateljevanjih?

Iz Šempasa je prišel akademski slikar Franc Golob, ki je odraščal v Celju, mladi akademski slikar Denis Senegačnik, ki se po Prijateljevanjih za več let seli v tujino, doma iz Velenja, v Šoštanju pa domuje pesnik in slikar Stojan Špegel. V Ljubljani ustvarjata in domujeta ugledna akademska slikarja Boris Zaplatil in Žarko Vrezec, pa tudi mladi akademski slikar Rok Slana, ki je bil na Prijateljevanjih po bratu Domnu in očetu Francetu že tretji predstavnik te družine.

S primorskega konca so še prišli diplomirana slikarja Etko Tutta iz Nove Gorice in Nina Zuljan iz Šempetra pri Gorici ter akademska kiparka Alenka Viceljo iz Portoroža. Štajerce pa je zastopal še akademski slikar Jože Šubic iz Maribora.