Domov - > eŠR ->

Do strehe nad glavo s pomočjo študentske svetovalnice in posredovalnice sob m2

4.8.2010, avtor: info / rubrika: aktualno

Vloge za sprejem v študentske domove ali bivanje pri zasebnikih s subvencijo je potrebno oddati do 10. avgusta, vloge za podaljšanje bivanja v študentskih domovih pa do 20. avgusta. Študentom je pri iskanju namestitve na voljo brezplačna posredovalnica sob m2, pri urejanju potrebne dokumentacije pa tudi brezplačni pravni nasveti svetovalcev v Študentski svetovalnici. ŠOU v Ljubljani ob tem poziva lastnike stanovanj, naj oddajo sobo študentom in jim omogočijo subvencionirano bivanje.

Brezplačna posredovalnica sob m2 študentom posreduje vse vrste namestitev: eno-, dvo- in večposteljne sobe, garsonjere, stanovanja in tudi hiše za študente. Študentom želi zagotoviti kar največje število primernih sob po sprejemljivih cenah. Posebno pozornost pri tem posveča študentom prvih letnikov, ki se v novem okolju težje znajdejo, in tujcem, ki prihajajo na študij v Ljubljano. V m2 študentom in lastnikom tudi brezplačno pravno svetujejo pri sklepanju najemnih pogodb in urejanju najemnih razmerij, pri prijavi stalnega in začasnega bivališča ter seznanjajo lastnike stanovanj z možnostjo pridobitve subvencije. Ti morajo letos  vloge za subvencijo oddati najkasneje do 20. avgusta 2010 – razpis je objavljen na spletni strani Študentskih domov v Ljubljani (http://www.stud-dom-lj.si/media/upload/razpis/razpis_za_zasebnike_20102011_Z/RAZPIS_ZA_ZASEBNIKE_2010-11_.pdf).

Matevž Kokol, Minister za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani: »V ŠOU v Ljubljani pozivamo lastnike stanovanj, naj izkoristijo možnost subvencioniranega bivanja študentov pri zasebnikih ter tako študentom omogočijo cenejše bivanje. Hkrati jih vabimo, da svoje podatke  vpišejo v bazo posredovalnice sob m2, kjer jih bodo posredovali študentom, ki iščejo namestitev.«

V bazi brezplačne posredovalnice sob m2je več kot 5000 lastnikov stanovanj s področja Ljubljane. Podatki kažejo, da ti najhitreje oddajo enoposteljne in dvoposteljne sobe, kjer sta prosti obe postelji, pri čemer je pomembna prednost bližina fakultet. Cene za nastanitev take vrste se v povprečju gibljejo od 120 do 150 evrov na osebo za dvoposteljno sobo in od 170 do 270 evrov za enoposteljno sobo. Stroški se v večini primerov plačujejo posebej. V posredovalnici sob m2 ob tem opažajo, da lastniki študentom sobe še vedno nemalokrat oddajajo na črno, brez prijave in pogodbe.

 Sanja Leban, direktorica Zavoda Študentska svetovalnica: »Študente nenehno opozarjamo in spodbujamo k podpisu najemne pogodbe, saj lahko le na ta način zaščitijo svoje pravice in poznajo svoje obveznosti. V brezplačni posredovalnici sob m2 lahko dobijo vzorce najemnih pogodb in splošne  

informacije o najemnih razmerjih. Za dodatne informacije oziroma v primeru konfliktov s stanodajalci jih napotimo na pravne svetovalce Študentske svetovalnice.«

Študentom, ki bivajo v  študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo, bodo začasno prebivališče v Ljubljani prijavili študentski domovi oz. zasebnik, ostali morajo to storiti sami, saj so v nasprotnem v prekršku, za katerega je predpisana globa. Če želi študent bivati pri zasebniku s subvencijo, si mora zasebnika oziroma stanovanje poiskati sam.

Več informacij o brezplačni posredovalnic sob m2 najdete na spletni strani www.svetovalnica.com ali na telefonski številki 01 43 31 076, od ponedeljka do četrtka med 9.00 in 18.00 ter v petek od 9.00 do 15.00.

Študentska svetovalnica deluje na Kersnikovi 4 v Ljubljani in v študentskem naselju Rožna dolina, v bloku 4. Vse informacije o njej so na voljo na spletnem naslovu www.svetovalnica.com oz. na telefonskih številkah 01/43 80 253 (socialno in drugo svetovanje) in 01/43 80 223 (pravno svetovanje).  

Vse omenjene informacije so študentom na voljo tudi na brezplačnem študentskem telefonu 080 98 67 (od ponedeljka do četrtka od 9.00 do 18.00, ob petkih pa od 9.00 do 15.00).

Kontaktna oseba: Nina Zupančič /Sanja Jablanovič brezplačna posredovalnica sob m2, 01 433 10 76