Forum Šolski razgledi

Na forumu si želimo vaših mnenj, pogledov in predlogov, da bi ga izrabili za izmenjavo idej pa tudi za lahkotnejše namene - predstavitev anekdot iz šolskega življenja, šal ali dogodkov, na katere bi želeli zlasti opozoriti svoje kolege.
otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: mimi ()
Datum: 23 januar 2009 10:06

Zanimajo me vaša stališča glede vključevanja otrok s posebnimi potrebami v redne osnovne šole (seveda tudi stališča staršev in samih otrok s posebnimi potrebami). Kakšne so vaše izkušnje, težave, pogledi...Sem namreč pri pisanju diplomske naloge na to temo in me res zanimajo vaša mnenja.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: džozi ()
Datum: 26 januar 2009 18:03

Ob vašem vprašanju sem se spomnila raziskovalne naloge, ki je nastala na temo inkluzije, kjer so učitelji neverjetno naklonjeni vključitvi otrok s posebnimi potrebami v redne osnovne šole. Glede na resnično stanje imam pa občutek, da s svojimi izjavami le nočejo izpasti nehumani.

Sama osebno menim, da je otrok s posebnimi potrebami ("deklariranih"winking smiley neverjetno veliko: vsak, ki ni ravno odličen ali pa nezmožen 5 ur sedeti pri miru in biti zbran je že otrok s posebnimi potrebami. Takšnih je približna polovica v oddelku. Druga polovica pripada drugi "skrajnosti" - ti so pa nadarjeni in ravno tako s posebnimi potrebami. "Normalnih" otrok skorajda ni več. Menim, da bi dosledna vzgoja in jasne zahteve, meje marsikdaj posebno potrebo spremnili v nekaj povsem običajnega.

Marsikateremu staršu je odločba izgovor za prelaganje obveznosti na šolo in druge institucije, hkrati pa pričakujejo, da bo zaradi odločbe otroku kar vse prizanešeno, da mu ne bo treba nalog delati, da se mu ne bo treba učiti, ocene pa bi - seveda čim lepše. Včasih imam občutek, da se odločbe kar pišejo, že zato, da je stvar ad acta. Odločba določa dve ali tri ure dodatne strokovne pomoči - in to je to. Otrok gre od pouka, da nekje drugje, v drugi učilnici, dobi DSP, katero največkrat izvaja učitelj, ki tega otroka poučuje tudi pri pouku. Pri pouku pa temu otroku potem ni potrebno delati, ker je itak pri DSP naredil vse.

Saj ne rečem, da so vsi primeri takšni. Eni otroci res potrebujejo pomoč in prav je, da se jim pomaga. Ne zdi pa se mi prav, da so vse mogoče posebne potrebe vključene v redno OŠ, kjer je pomoč velikokrat sicer dobronamerna, a ne najbolj strokovna. V imenu denarja inkluzija ne bi smela biti pravilo. Kaj lahko redna osnovna šola nudi avtistu v oddelku s 24 učenci? Bore malo. Ali s svojim programom, ki ni dovolj fleksibilen z minimalnimi standardi (bomo videli, kaj bodo prinesli pričakovani dosežki).

Drug problem so, seveda, nadarjeni, desetletja zanemarjeni, sedaj pa smo vse rešili z nekim konceptom dela z nadarjenimi. Nahitro jih identificiramo, še hitreje evidentiramo, potem pa zopet k učitelju, ki naj nekaj napravi. Kaj dela, se nihče ne sprašuje. Ali je usposobljen za to delo, se tudi nihče ne sprašuje. Ali je pripravljen prevzeti to delo, nikogar ne briga. Saj tista ura za delo z nadarjenimi kar hitro mine - malce na računalnik, pa kakšen natečaj, pa stvar opravljena.

Vse nekako nahitro, nedorečeno: nekdo si je izmislil, da bi npr. napol gluhi lahko pa v redno šolo hodili, strokovnjaki so nahitro sestavili en seminar, da so izobrazili učitelje, otroka so potisnili v okolje, kjer ga večina ne sprejme (ne zaradi naglušnosti, bolj zaradi nerazumljivega govora), učitelji pišejo individualne programe in verjetno smo s tem kakšne 10€ prihranili. To, da smo pa potisnili otroka v osamo, to, da otrok doživlja krize, ko ga je sram, ko mora od pouka k pomoči, to, da noče sodelovati s stokovnjakinjo, ki mu je dodeljena nekaj ur na teden za pomoč pri pouku - vse to ne zanima nikogar. Kot družba smo naredili vse, da bi otroku omogočili vključitev v redno šolo.

Torej - moje stališče: pomanjkljivosti v vzgoji ne bi smeli imenovati posebne potrebe - tem otrokom delamo še dodatno škodo, ker se jim ni treba truditi za nič. Ostale posebne potrebe (blage) - ja, lahko v redno šolo, a z zadostnim številom zaposlenih strokovnjakov (s tem pa ne bi nič privarčevali!!!). Absolutno veliko več narediti za nadarjene, vendar vsak, ki v današnejm času nerodnih otrok naredi preval ali z veseljem prebere knjigo pa res še ni nadarjen - torej bolj zahtevna merila; menim pa tudi, da (res) nadarjeni učenci potrebujejo nadarjenega učitelja.
Končni sklep: za posebne potrebe posebne učitelje, če nam je res v interesu komu pomagati.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: Igor ()
Datum: 28 januar 2009 20:13

Ne morem se ne strinjati s tistim, kar je napisala Džozi. thumbs up

Ampak če zaključek berem tako, da moramo vsi postati posebni učitelji, se strinjam. the finger smiley
Če ga berem tako, da je treba pripeljati dodatne učitelje, se strinjam. smileys with beer
Če pa je mišljeno, da naj se z otroki s posebnimi potrebami ukvarjajo (samo) posebni učitelji, se ne strinjam.sad smiley

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: Alja ()
Datum: 10 februar 2009 17:20

Hmmm, berem, da se že menite o tem, kar me matra smiling smiley Ali pa ste se že sad smiley Dejmo se še malo smiling smiley
K temu lahko nekaj malega pristavim ... Pred dnevi sem se menila z eno mamico, ki ima hčerko v petem razredu. Pritožuje se, da zaradi enega fanta, ki so ga opredelili kot otroka s posebnimi potrebami, ne morejo normalno delati pri pouku. Vseskozi se morajo prilagajati le njemu. Otroci so se tega naveličali. Radi bi tudi oni malo več svobode. To je ena zgodba. Druga je ta, da imajo na eni osnovni šoli deklico z Downovim sindromom. Starša sta se z njo že pred vstopom v šolo zelo veliko ukvarjala. In to se deklici pozna. Tudi zdaj se zelo zavzemata, sodelujeta z učitelji ... Njuna hčerka se v šoli dobro znajde, po svojih možnostih odlično napreduje in nikakor ni moteča za druge. Sošolke in sošolci jo imajo zelo radi. Ne čutijo se karkoli prikrajšane.
Ja, ni univerzalnih rešitev.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: milena ()
Datum: 11 februar 2009 14:24

Eno izmed teh univerzalnih rešitev si že navedla, in sicer velik vložek s strani staršev, ki intenzivno sodelujejo s šolo.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: RINA ()
Datum: 12 februar 2009 03:51

Delno se strinjam z Džozi. Vse več učencev je, ki štrlijo kot zobotrebci iz množice risalnih žebljičkov - kako jih motivirati, da ne bodo moteči, da ne bodo prikrajšani preostali, ki bi jim rekla "običajni" otroci? Mislim, da nam učiteljem na tem področju manjka znanja iz psihologije ali kakšne specialne didaktike in pogosto tudi energije. Dokler ustvariš red in vsaj približno normalno delovno disciplino, pogosto učna ura že zvodeni.
V enem od oddelkov imam kar dva učenca s posebnimi potrebami. Prvi ne spregovori, preprosto NOČE, ne govori z nikomer. Tako moram vse ocene dobiti na ta način, da otrok odgovarja v pisarni šolske psihologinje (na štiri ali šest oči!). In vedno se mu prilagajava. Najbrž bi bil potreben posebne obravnave pri strokovnjaku, a se nihče ne zgane. Drugi učenec je pa lani na koncu šolskega leta prišel k nam iz tujine in ni znal niti besedice slovensko. Z njim moram delati iz NIČ. Če bi vsaj hotel delati! Pa absolutno ni zainteresiran. Ima tudi dodatno strokovno pomoč, a ne napreduje. Tako mi vzame ogromno časa (ki ga nimam kam evidentirati), rezultat je pa ničen.
Marsikaj v naši šoli no dorečeno. Problemi obležijo na plečih učitelja in to je to.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: Jelka ()
Datum: 27 februar 2009 08:42

Strinjam se, da so učitelji premalo usposobljeni za delo z otroki s posebnimi potrebam, pa tudi mi, v svetovalni službi, če nismo ravno defektologi, ki se ukvarjamo z otrokom, ki ima težave z naše usmeritve. Ni pa mi čisto jasno, kaj bi bilo najbolje storiti. Ko smo bili v Angliji na primer, smo obiskali šolo, v kateri so se šolali "normalni osnovnošolci" in tudi tisti, ki so imali lažje motnje v duševnem razvoju in še neke druge motnje: vedenjske... Šola je imela nakako dva prekata in eden je bil namenjen ločenemu delu z otroki s težavami, v drugem pa so se šolali skupaj - tako so prehajali malo sem in malo tja. Učitelji so imalu tudi ogromno strokovne podpore, pa asistente. Asistenti so bili nezaposleni, ki so delali prek posebnih pogodb - približno kot pri nas javna dela. Menda je tam takšna praksa kar pogosta. In sploh ne gre za to, da bi otroke s posebnimi potrebami skušali jemati kot običajne, ampak za to, da se njihovo drugačnost pač sprejme in se jih skuša prilagorditi. V tem je nekaj tega premika od strpnosti, ki ne zdrži več, če želimo preživeti skupaj, k sprejemanju.
Še nekaj. Tudi pri nas imamo četrtošolca, ki ne govori. Pomagamo mu na vse mogoče individualne načine dela, ampak v razredu je tiho kot meduza. Mislim, da bi nujno potreboval psihološko pomoč, a je nima. Kako je to mogoče, ne vem. Tudi staršev ne morem razumeti. Obnašajo se kot da je fant pač samo malo sramežljiv in da je naša naloga, da poskrbimo, da se bo počutil tako dobro, da bo lahko spregovoril. Rina, česa je deležen vaš molčečnež?
Lp, Jelka

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: RINA ()
Datum: 27 februar 2009 13:00

torej, med poukom je deček v svoji skuini (imamo heterogene učne skupine tako v 8. kot v 9. razredu). Navezan je na pridnega sošolca, ki mu med uro pomaga, kolikor pač uspe. tedensko ima 3 ure DSP z učiteljico zemljepisa in zgodovine, ki mu po posvetovanju z mano pomaga tudi pri slovenščini.Ustne ocene pridobim v sodelovanju s šolsko psihologinjo, ki ga izpraša, fant ji poroča o domačem branju, deklamira pesem ... Pisne preizkuse in pisne naloge piše skupaj z drugimi člani skupine. Tako skušamo doseči, da mi ne pade motivacija in da vztraja. Če je tako v redu ali ni ... nimam pojma. Kako pa rešujete zadrege pri vas?

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: Jelka ()
Datum: 27 februar 2009 13:20

Rina, hvala za odgovor! Naš fant sploh še ni bil usmerjan (kot kaj so usmerili vašega) in sploh nima DSP. Sem čisto nova na šoli, zato točne zgodovne še ne poznam. Ampak pripravimo mu neke vrste "individualizirani program", ko mu pomagamo v svetovalni službi in tudi učitelji po potrebi ali ko preverjajo znanje. Od pouka ga ne jemljemo, saj ni moteč. Pa tudi učno mu kar gre, zato se sprašujem, kako bi mu šele šlo, če bi mu ustrezno pomagal psiholog. Nekajkrat je šel v svetovalni center, a smo v odročnih krajih, zato smo dvomili, da ga bodo strši sploh kdaj peljali ...

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: Lipe ()
Datum: 07 marec 2009 11:56

Pa kva?????

Tle so.
Naš so.
Pa učil jih bomo!

Ajnfoh. Tuki se ni kej sprašvat.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: otroci s posebnimi potrebami v rednih osnovnih šolah
Objavil: Alja ()
Datum: 11 marec 2009 12:18

Res je, da so naši, Lipe. In tudi učili jih bomo, skrbeli za njihov napredek in da se bodo dobro počutili v šoli, doma ali kje drugje. Vendar ... Tako "ajnfoh" pa ni! Verjemi, ni dovolj le želja in hotenje in občutek za nekoga. Treba je tudi znati, kako pristopiti. In če ne zaleže ena metoda, je treba ubrati drugo, poiskati tretjo ... Pri tem pa upoštevati še vse druge otroke, ki imajo tudi svoje posebnosti, čeprav niso v košu posebnih potreb smiling smiley)
Tebi se zdi tako enostavno? Ja, povej, prosim, kaj naj storimo, da si olajšamo delo in da ne "kompliciramo".

Možnosti: OdgovoriCitiraj


Žal lahko v tem forumu objavljajo le registrirani uporabniki..