Forum Šolski razgledi

Na forumu si želimo vaših mnenj, pogledov in predlogov, da bi ga izrabili za izmenjavo idej pa tudi za lahkotnejše namene - predstavitev anekdot iz šolskega življenja, šal ali dogodkov, na katere bi želeli zlasti opozoriti svoje kolege.
Strani: 12Naprej
Trenutna stran: 1 od 2
Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: ambrozd ()
Datum: 14 junij 2013 07:36

Vir: [www.finance.si]

II.

Dokler bo osrednja tema pogovorov leopardji vzorec na krilu gospe premierke, bomo spregledali še kaj več od megalomanskih finančnih transakcij, ki se dogajajo pred našimi očmi, vendar se nad njimi nihče ne razburja. Potemtakem ni prav nič presenetljivo, da se nas ukinjanje drugega obveznega tujega jezika v slovenskih osnovnih šolah ne bo dotaknilo. Drugače povedano, v takšni atmosferi ga ne bomo prepoznali kot nov dokaz nesposobnosti oblasti, ki s takšnimi nespametnimi dejanji škoduje prihodnosti celih generacij. Kajti odločitev ministrstva za znanost, izobraževanje in šport, ki je pred dobrim mesecem dni osnovne šole z okrožnico obvestilo, da se s prihajajočim šolskim letom 2013/2014 ukinja uvajanje obveznega drugega tujega jezika v osnovne šole, je v skladu z retoriko veleizdaje, ki jo je kočevski maoist Janko Veber pred meseci uporabil, ko je komentiral nedopustnost privatizacije državnih podjetij.

A privatizacija seveda ni nikakršna veleizdaja, pač pa ekonomska nujnost, conditio sine qua non, brez katere obubožani slovenski proračun zagotovo ne bo preživel naslednjega leta.

Ukinjanje obveznega tujega jezika pa nikakor ni ekonomska nujnost - ravno nasprotno; je skrajno škodljiva odločitev, ki krši tako Resolucijo o evropski strategiji za večjezičnost kot Resolucijo o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2012/2016 (z njo se Slovenija zavezuje, da bo uveljavila obvezni drug tuj jezik v osnovne šole). Še več: ne samo da ministrstvo, pod čigar resor sodi obvezno izobraževanje, mirno krši lastne zaveze, pač pa se tudi nonšalantno požvižga na smernice Evropske komisije in določila Sveta Evropske unije.

Kritiki opozarjajo, da se bo zaradi nedavne odločitve Slovenija znašla med zadnjimi članicami Unije, ki še niso implementirale zahtevanih sprememb, s takšno ignorantsko politiko pa se bo njen položaj samo poslabšal. Tovrstnih kritik ne gre spregledati, čeprav se morda - vsaj na prvi pogled - ne ukvarjajo z bistvom problema. Namreč s posledicami, ki jih bodo najmlajše generacije nosile zaradi izolacionistične politike gerontokratske politike, ki je v duhu demokratičnega nacionalnega socializma ugrabila državo in je noče spustiti iz svojih krempljev za nobeno ceno.

Ukinitev drugega obveznega tujega jezika v osnovnih šolah bo še bolj povečala slabše izhodiščne možnosti slovenskih otrok za uspeh v kasnejšem življenjskem obdobju in znižala njihovo »konkurenčnost« (se opravičujem za ta nemogoči izraz, a ne najdem ustreznejšega!) v primerjavi z evropskimi vrstniki, o čemer sem nedavno že pisal v eni od kolumn: že danes je empirično dokazano, da ima otrok, ki se rodi v Sloveniji, manjše možnosti za karierni in siceršnji uspeh od svojih vrstnikov iz Avstrije, Belgije, Združenih držav Amerike, Avstralije ali Norveške. S takšno izobraževalno politiko, kot jo oblast uvaja zdaj, se bodo te razlike samo še poglobile.

III.

Tehtnih, vsebinskih pojasnil za takšno odločitev ministrstvo ni podalo. Ogorčeni kritiki opozarjajo, da sklep ne temelji na študijah ali tehtnih dokumentih, ki bi upravičili takšno ravnanje. Zdaj pride na vrsto ključni »argument« za ukinitev drugega tujega jezika: zelo različne zmožnosti učencev (1) ter potreba po varčevanju (2).

Zelo različne zmožnosti učencev? Veste, kaj to pomeni? Nič drugega kot uzakonjenje negativne selekcije v najzgodnejšo možno fazo, obenem pa vnovično uvajanje brutalnega egalitarizma, po katerem moramo biti vsi enaki v svojih »pravicah«, četudi smo po svoji naravi, predvsem pa sposobnostih različni. Negativna selekcija ne dopušča, da bi se sistem prilagajal sposobnejšim (ali jih vsaj prepoznaval), pač pa ga naravnava na najnižji skupni imenovalec. Z drugimi besedami, pomembnejši so učenci, ki imajo težave z učenjem, memoriranjem in - če lahko grobo poenostavimo - niso preveč inteligentni.

Tiste, ki izstopajo navzgor, je treba posekati. Sliši se znano, mar ne? Jasno, po tem ključu funkcionira slovenska politika in javna uprava, na tem so temeljile tudi vse čistke po letu 1945.

Argument varčevanja, ki se prav tako omenja, je še bolj pritlehen. Pomeni navadno sprenevedanje. Državi, ki bo zmetala več kot pol milijarde evrov v ne-vem-že-katero dokapitalizacijo državnih NLB in NKBM, državi, ki bo porok in soinvestitor v vsaj poldrugo milijardo evrov vreden projekt TEŠ6, se zdi škoda investirati v znanje osnovnošolskih otrok?!!!! Človeku ob takšni hinavščini postane slabo!

Toda če poskušamo ostati neprizadeti in racionalni, če imamo vsaj za trenutek pred očmi veliko sliko, the big picture, potem marsikaj postane jasno. Ukinitev obveznega drugega tujega jezika v osnovnih šolah bo skrčila jezikovne možnosti otrok, povečala socialno nepravičnost in razslojenost. Navidezno levičarska vlada perfidno uvaja neoliberalno šolsko politiko, v kateri bodo bolje uspevali otroci premožnejših staršev, ki jim bodo plačevali učenje drugega tujega jezika mimo osiromašenega državnega šolstva.

V širšem, družbenem smislu pa odločitev za ukinitev drugega tujega jezika dolgoročno zmanjšuje možnosti Slovencev, da se z obvladovanjem vsaj dveh jezikov (bolj) suvereno vključujejo v mednarodne izobraževalne procese in na evropski trg delovne sile. Ukinitev škoduje ideji multikulturnost kot enega izmed temeljev evropske identitete in povezovanja. Ne nazadnje pa gre tudi za to, da slovenski osnovnošolci izgubljajo priložnost, da se čim prej začnejo izoblikovati v samostojne in kritične posameznike, ki si bodo znanje in razgledanost pridobivali tudi zaradi obvladovanja vsaj dveh tujih (svetovnih) jezikov.

Na podlagi dosedanjih pozitivnih rezultatov, ki jih je prineslo poskusno uvajanje drugega tujega jezika v kar 159 osnovnih šolah, bi lahko prišli do zaključka, da je šolska politika v rokah ljudi, ki ne razmišljajo o izzivih prihodnosti, denima o tem, kako bi se slovenska mladina učila kitajsko ali rusko, pač pa jih skrbi, da sistem ne bo slučajno vzgojil preveč samostojne in kritične nove generacije, s katero se ne bi dalo več tako enostavno manipulirati in ji prodajati starih pravljic o vladarjevih novih oblačilih...

Dejan Steinbuch je publicist.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: optimistka ()
Datum: 14 junij 2013 08:51

Zanimivo, da Dejan Steinbuch tako zelo rohni ob letošnjem neuvajanju drugega tujega jezika v OŠ.

Zakaj pa ni rohnel, ko je prejšnja vlada želela spreminjati normative in standarde, ki bi zares poslabšali pogoje večini učencem?

Tudi jaz navijam za 2. tuji jezik v OŠ, a resnica je pač takšna, da so večino našega denarja spustili v zrak ali pa kam drugam
gospodarstveniki in bankirji s politiko na čelu v letih 2008 - 2011. Kdo je že bil takrat premier?

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: Igor ()
Datum: 14 junij 2013 12:10

Nimam komentarja.
Čeprav mislim, da se ga otroci, če želijo, lahko še vedno učijo.

Da bi se strokovno odločal, bi potreboval:
a) rezultate jezikovnega znanja učencev, ki so se v preteklosti že obvezno učili 2. tujega jezika.

Da bi se lahko politično odločal, bi potreboval:
b) razpredelnico držav EU ter podatke o tem, koliko učencev in v katerem razredu se obvezno in koliko prostovoljno uči 1. in koliko 2. tuji jezik.

V nekaterih državah namreč 2. tuji jezik propagirajo kot kulturni predmet, ki pomaga spoznavati (utrjevanje evropske identitete!) druge države. Pri njem jezikovno znanje ni v ospredju.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: optimistka ()
Datum: 16 junij 2013 05:47

Tokrat sem se pa malo zaštrikala, saj leta tako bežijo.

Želela sem napisati, da so večino našega denarja spustili v zrak ali pa kam drugam v letih 2004 - 2008 (Privatizacija podjetij na tajkunski način: podjetje bo moje z vašim odplačilom kredita, dragi delavci in državljani).

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: Elizabeta ()
Datum: 16 junij 2013 15:17

Spoštovana Optimistka, še dobro, da ste se popravili, ker sem začela premišljevati, če se mi že faclja: Pahorjeva vlada ?
Le kako ste se lahko zmotili! Vir vsega zla v SLO. je bil ja od 2004 do 2008. Zanimivo, kako učinkovita ekipa je bila takrat, da jim je uspelo v 4 letih, kar levim vladam ni v recimo 16 letih. In vse šolske reforme!!! in Slo. so takrat pokradli Janševi kadri z njim na čelu. Še dobro, da so ga sedaj obsodili, da bo zopet vse lepo in milo v naši lepi domovini.
Pravzaprav: kdo pa je Slo. osamosvojil? Pa ne, da je bil zraven Janša?! Ja seveda, orožje je prodajal. Vojni dobičkar!
Recite karkoli, imamo pa res nesposobno sodstvo, da mu ničesar ne more dokazati.
Še dobro, da so sedaj iznašli formulco na neznanem kraju in času ...
Samo malo še spremenijo par strani v ućbeniku za zgodovino v 9. razredu pa Janševo sliko zamenjajo, joj, pa še Peterletova je; no, Pučnika tako nihče od mladine ne pozna ... in potem bo vse v najlepšem redu. Mislim, da bodo potem zgodovinarji začeli poučevati tudi osamosvojitev. Ker sedaj nas je takih učiteljev zelo malo. Imajo seveda priročni izgovor, da ne pridejo do tja. Kar je pravzaprav čisto res. Le da pozabljajo, da je učitelj tisti, ki lahko kakšno manj pomembno snov spusti in mu ostane čas za osamosvojitev. Če pa ne zna presoditi, kaj je pomembno, je pa drug problem.
Se opravičujem, ker sem zašla na poučevanje zgodovine in ne 2. tujega jezika.
Morda odpre kdo o tem novo temo.

Me pa nekaj zelo skrbi: nekomu je očitno veliko do tega, da gre izobražena mladina iz države, da bodo pokradli še tisto, kar je ostalo ali pa vsaj zakrili/uničili sledove svojih dejanj, naslednje neuke generacije naj pa potem delajo, kar bo še treba postoriti: travo bo potrebno pokositi raznim baronom, pa cesto popraviti ... Zdravili se bodo v tujini (gospodje tovariši, Turk, prejšnji predsednik, je dal zgled), učiteljstva ne bo treba spreobračati, je že (še) dovolj v socialističnem času, simboli se vračajo, še dobro, da imamo mlade borce s peterokrako, ki bodo prišli na državno proslavo spodbujat tovariše, ki se gredo restavracijo režima pri 70, 80 in več letih. Ti so naša prihodnost!
Hotela sem pisati resno, analitično, sociološko, tako po FDV-jevsko, a me kar zanaša v nek čuden sarkazem.
Priznam: obupujem nad stanjem, v katerem smo.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: Igor ()
Datum: 16 junij 2013 19:29

Me ne zanima, KDO je narobe naredil. Edino toliko mogoče, da ga na prihodnjih volitvah ne bom volil. Bolj me zanima, kaj je šlo narobe in kaj prav. In zakaj.
Neopredeljeni državljan (recimo tujec) bo pri vsakem politiku našel povprečno enako grehov in enako dobrih del. Edino na dolgi rok se katera od odločitev, ki je bila narejena bolj na lastno pest, lahko pokaže kot (ne)posrečena.
Demokratično okolje hvalabogu pač ni ugodno za individualistične politike-heroje, kaj šele za politike-bogove in njihove vernike. Zato mi je všeč, da ne morem na pamet izustiti vseh svojih predsednikov in če večje število njihovih vlad.
Če pa je/bo kateri politik prekoračil mejo precej širokega polja dovoljene in spodobne politike (seže čez tisto, kar je območje zgolj političnega (ne)strinjanja državljanov), so tukaj tožilci in sodniki.

Temeljno zaupanje imam, tako kot do vseh drugih poklicev, do vsakega politika; le malo bolj prežim nanje, ker upravljajo z našim denarjem in prihodnostjo.

Če pa smo ravno pri predsednikih vlad, je zgleda vsaki generaciji na Slovenskem dano imeti samo enega, ki svoje delo opravlja profesionalno in polnokrvno zgolj za položaj, na katerega je imenovan. Zvezde pravijo, da se nam, po Kavčiču in Drnovšku, obeta sreča s premjejem okoli leta 2025.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: jurij ()
Datum: 17 junij 2013 09:00

Jao. Vedno in povsod samo to, kdo je kaj zakrivil v času svoje vladavine in kje je kaj zapravil. Ta narod je večni nezadovoljnež, pa, če so levi ali desni ali sredinski, zgornji ali spodnji. Kaj, če bi pustili enkrat že to obrabljeno temo o tem, kdo je za kaj kriv in bi pogledali sebe, kot učitelje. Mogoče smo pa krivi tudi sami, saj nimamo hrbtenice, da bi enkrat povedali tisto, za kar se nam gre. Ali smo strokovnjaki na svojih področjih ali ne?! Utemeljimo, zakaj je potreben drugi jezik ali pa ovrzimo tezo. Ampak na strokovni ravni, ne na politični. Za mlade gre!!! Halo!

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: optimistka ()
Datum: 17 junij 2013 19:56

Strinjam se z vami, Jurij. Res nas vsaka tema potegne na nerodovitno polje bedastih debat. A uvodni članek je bil pač tako nastavljen, da meša politiko in stroko. Pa sem jo še sama malo pomagala zamešati, saj je to pri nas zelo prepleteno in stroka je v neizmerni odvisnosti od politike (predvsem mislim na finančno odvisnost). Žal.
O drugi vrsti navezanosti stroke na politiko pa zdaj ne bom debatirala.

Zakaj podpiram 2. tuji jezik v osnovni šoli?
1. Zaradi tega, ker bi bilo učenje omogočeno vsem otrokom.
2. Pri zgodnjem učenju se otroci hitreje učijo, sploh če to poteka res bolj skozi igro.
3. Slovenija zares potrebuje izobražen kader, saj je le znanje edina dodana vrednost vsakega naroda. In to takšna, ki je nihče ne more uničiti.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: optimistka ()
Datum: 17 junij 2013 20:00

Spoštovana Elizabeta, da ne boste mislili, da zagovarjam Pahorjevo vlado. Je niti najmanj ne. Je prav tako naredila veliko škode. A žal so se v letih 2004 - 2008 začeli tajkunski prevzemi in ne kasneje. Posledice teh nosimo pa zdaj vsi.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: Igor ()
Datum: 18 junij 2013 05:02

Kolikor razumem, ne gre za ukinjanje, ampak za spreminjanje njegove naravnanosti iz obveznega v prostovoljno.
In meni je prostovoljnost ljubša od obveznosti.smileys with beer

Imam prijateljico - anglistko, ki s svojim otrokom že od malega govori angleško; mož slovensko. confused smileyIn se sprašujem o smislu početja zaradi tega, ker življenje ob vplivu angleščine in sedanji šolski sistem omogočita vsakemu slovenskemu osemnajstletniku, da učinkovito uporablja angleščino - jo bere, piše, posluša in govori.thumbs up
Bi se mi zdelo bolj smiselno in možgane kravžljajoče z otrokom govoriti slovensko v "odraslem", strokovnem, bogatem, celostnem jeziku; tudi o stvareh, ki so morda njegovi starosti zapletene. Nevrolingvisti namreč še niso dokazali, da dvojezičneži hitreje in bolje razmišljajo; edino v dvojezičnem pogovoru hitreje preklapljajo iz enega jezika v drugega.cool smiley

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: Elizabeta ()
Datum: 22 avgust 2014 10:27

Pred nekaj dnevi sem zasledila novico, da se ukinja poučevanje drugega tujega jezika. Pa nisem nikjer zasledila nobenega odmeva na to. Ali je sploh novica resnična? Razlog: pomanjkanje denarja in premalo strokovnih argumentov ZA. Je kdo kaj bolje obveščen? Zanima me, kaj to sploh pomeni? Da ne bomo učili 2. tujega jezika v 4. razredu (in naprej) ali kako je s tem?
A izbirno pa še obstaja?

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: nmalna ()
Datum: 22 avgust 2014 17:21

V 4. razredu OŠ imajo otroci možnost izbrati neobvezni izbirni predmet. Kot sem jaz seznanjena, šole ponavadi ponudijo tudi TJ, ampak problem nastane, če se odloči premalo otrok (manj kot 12). Toliko o enakih možnostih. Moja hči je na šoli, kjer je malo četrtošolcev, torej - adijo TJ 2. Vse se začne in konča pri denarju. Žalostno. Glede na to, da vas veliko "grunta", kdo je kriv, "zgruntajte" še to. Aja, saj vem, če niso levi so desni in obratno.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: jurij ()
Datum: 03 september 2014 08:13

Najboljše bo, da se začne učenje tujega jezika že preden se otrok rodi. Bo bolj konkurenčen, še posebej slovenski otrok, ki je očitno za nas manjvreden evropejec. Dajte no, en sam velik biznis delajo na otrocih že tako zgodaj. In mi slepo sledimo tem imeprialističnim idejam. Tisti, ki bo čutil potrebo po jezikih, se jih bo naučil v kateremkoli obdobju svojega življenja. Mi pa silimo šestletnike v popolnoma nenaravna stanja. Že tako ali tako gredo v šolo prezgodaj. Kdaj bo prišel čas, ko bo otrok lahko spet imel svoje otroštvo?
In ne me prepričevat, da se otrok na začetku bolj igra kot uči. V šoli z ocenami to ni možno.

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: marcel ()
Datum: 05 september 2014 17:17

Glede ocen se strinjam...ukinit takoj!

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Re: Kaj sporoča ukinitev 2. tujega jezika
Objavil: Igor ()
Datum: 07 september 2014 16:56

Škoti so ocenjevanje na nižji stopnji ukinili. Bomo videli, kaj bodo tam zvedeli obiskovalci

Možnosti: OdgovoriCitiraj
Strani: 12Naprej
Trenutna stran: 1 od 2


Žal lahko v tem forumu objavljajo le registrirani uporabniki..