Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXVII, 16. september 2016, številka 14

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 14/2016

Odeto v tančice skrivnosti, z bogato tradicijo in polno legend, vabi na mehke poti v svoje spokojne gozdove, pa tudi na strmine, med viharnike in med ruševje. Pohorje. Kdor ga vsaj malo pozna, ga vzljubi za zmeraj. Niko Slana, naš prijatelj in sodelavec, fotograf, dolgoletni urednik in gonilna sila priljubljene revije Šport mladih, ki žal več ne izhaja, se zelo rad potepa po Pohorju in zmeraj znova je navdušen. Včasih ga občuduje tudi z neba, saj je predan jadralni letalec. A tokrat se je peš podal s Peska do Ribniške koče, vmes pa ujel še nekaj lepih podob, ki jih z veseljem delimo z vami. Naj bodo obenem povabilo na jesenski izlet. Še to: pohorske poti so zgledno označene, zato le pot pod noge – od strani do strani, od markacije do markacije.

Zlatnina pred srebrnino?

Uvodnik

Miru si želimo! Miru, da se bomo v šolah (končno) lahko ukvarjali s svojim temeljnim poslanstvom, torej z izobraževanjem in vzgojo, kolikor zanj sploh še imamo možnosti. Da, miru si želimo v pravkar začetem šolskem letu.

Zelo ilustrativno je resorna gospa ministrica v svoji poslanici ob začetku šolskega leta ponovno izpustila (ali pač pozabila) na ravnatelje in pomočnike ravnateljev, ki smo dobršen del počitniškega časa preživeli ob pripravah na novo šolsko leto. Morda tega ni storila po nesreči, pač pa premore toliko dostojnosti, da nas raje ni omenjala – ob zavedanju, s kakšnimi težavami se spopadamo ob zahtevah, ki jih pred nas postavljajo nekateri ukrepi MIZŠ. Razmišljanje Gregorja Pečana

Več »Klik za več!«

Tolmači – svojevrsten socialni most

Gluhi učenci in dijaki v integraciji s tolmačem slovenskega znakovnega jezika

Izobraževanje gluhih predstavlja temelj za njihovo vključevanje v družbo, za samostojno in neodvisno življenje. Od prvih poskusov sistematičnega poučevanja gluhih je jasno, da je učenje uspešnejše, če gluhi lahko uporablja naravno pot za sprejemanje informacij, to je kretnjo. Slovenski znakovni jezik je samostojen jezik, ki vsebuje vse prvine govorjenega jezika. Izvajanje znakovnega jezika poteka s kretnjami, z mimiko, gibanjem telesa in govorom. Ne moremo ga neposredno enačiti s slovenščino, saj ima vrsto posebnosti. Zato ima večina gluhih pri pisanju in ustnem izražanju težave. Pišejo Nataša Kordiš, Sabina Pokovec, Natalija Rot. 

Več »Klik za več!«

Ko je denar šole vladar

Opravljam delo psihiatrinje, negovalke, paznice …

Opažam, da se je na šolah s prilagojenim programom izrazito spremenila struktura otrok. Šole s prilagojenim programom imajo namreč čedalje več učencev z zmerno, s težjo in težko motnjo v duševnem razvoju, povečuje se število učencev s čustvenimi in z vedenjskimi motnjami, veliko jih je tudi s kombiniranimi motnjami ter gibalno oviranih. Ob tem pa ostajajo normativi otrok, ki so vključeni v skupine in sestava kadra, ki dela z njimi, nespremenjeni. Z zgledi iz prakse orisuje tovrstno problematiko Mateja Žvokelj Kostanjevec

Več »Klik za več!«

Ogrožena vrsta pod pragom revščine

O podnaslavljalcih

Nekdaj so bili zlati časi podnaslavljanja, ko se je dalo s prevajanjem filmov in dokumentarnih oddaj spodobni živeti. Toda zdaj so prišli časi, ko vsi zategujemo pasove, krčimo proračun, se pogajamo za popuste, medtem ko cene življenjskih potrebščin rastejo v nebo.

Kaj torej storiti? Delati več? Se iztrošiti? Preživeti življenje pred računalniškimi zasloni, da bi si lahko kaj privoščili, čeprav si tega nimamo niti časa privoščiti, ker moramo delati, da bi si to privoščili? Piše prevajalka in podnaslavljalka Alja Gartner

Več »Klik za več!«

Strast do učenja

Rutarjeva lekcija

Natanko zaradi čustvenih in socialnih razsežnosti učenja je učitelj, ki strastno ljubi sámo učenje (ne le vsebin, ki jih spoznava), zgled dobrega učitelja, ki ga velja posnemati.

Ljudje kajpak ne posnemajo vseh ljudi. Včasih posnemajo tudi slabe, vendar to ni dobro. Bolje je, če posnemajo modre in inteligentne ljudi, tiste, ki so dobri, delajo dobro in hočejo delati dobro ... Razmišlja dr. Dušan Rutar

Več »Klik za več!«

Daleč od uglašenega

Na begu

Na dušek sem jo prebrala. In potem še počasi. Velikokrat sem jo vmes odložila. Preprosto nisem zmogla … brati, verjeti, videti, vedeti, čutiti, dojeti, ozavestiti … Na begu. Tak je naslov knjige Boštjana Videmška. Popisal je, kar je videl, doživel in podoživljal z njimi. Popisal je grozo, norost, upanje. Popisal je stvarnost. Tisto srhljivo stvarnost, našo, brez rožnatih naočnikov, brez pogledov mimo in čez, ki si jo je iz udobnega domačega fotelja težko predstavljati. Ob knjigi Lučka Lešnik.

Več »Klik za več!«

In še …

Po navedbah za tisto, kar v Mariboru stane manj kot sto evrov, v Ljubljani plačujejo celo več kot devetsto. Še en akademski škandal?* Pozitivna psihologija pomaga ljudem razvijati pozitivna čustva, vrline in osebne moči, ki vodijo do osebnega razcveta. Vseživljenjski maraton.*Lažje ob popevkah učenje nemščine. *S pesmijo.Različni glasbeni izvajalci pritegnejo gimnazijce, ki se učijo španščino. *Sprehod po lesu. Brezšumni pohorski korak je treba doživeti. *»Srce brez ljubezni se mi zdi kakor ura brez vzmeti, življenje brez svetlobe, vesoljstvo brez žarkov ogrevajočega sonca.« Tako Zalla Zarana,prva slovenska hollywodska igralka. * Učitelji, le pogumno se podajte na mednarodno izobraževanje in si širite obzorja. Na pot po novo modrost.* Če bivaš v Varšavi, se zlahka odločiš za potepanje po bližnjih poljskih mestih. Tokrat smo za raziskovanje izbrali glavno mesto Velikopoljskega vojvodstva. Na izlet v Poznan.

 Zanimiv list iz dnevnika je zapisala tokrat Mojca Andrej, učiteljica slovenščine z osnovne šole Prežihovega Voranca Maribor. Pripravili smo obilo zanimivih knjižnih informacij, lahko se boste nasmejali (ali se česa naučili) ob predstavljenih tehnikah prilizovanja. Morda vas bodo pritegnile zdravstvene zapestnice mladih s Srednje šole iz Zagorja – o njih pišemo v prilogi Odzivanja. »Treba je iti po svetu, da se zavemo lepot naše domovine in ugotovimo, da je naš šolski sistem dober in da ni vse slabo,« so strnili svoje vtise s potepa po Finskem člani aktiva zdravstvene nege Zdravstvene šole Nova Gorica. Poznate Zallo Zarana? Tudi o njej pišemo. Izvirna je upodobitev bližajočega se svetovnega dne jezikov izpod zašiljenega svinčnika Mihe Mohorja, prav tako so izvirni tudi nam in vam zvesti čečkalčki.

To je le del iz vsebine novih Šolskih razgledov.

Objavljamo tudi nekaj razpisov, vabilo na zanimiv »maraton«, ki se ga boste z malo sreče lahko brezplačno udeležili, pa še teči vam ne bo treba. V rubriki MIZŠ pa boste zvedeli za nekatere načrte, ki jih imajo v tem šolskem letu.