Knjige v pomoč pri odraščanju

List iz dnevnika

Vračam se domov s strokovnega srečanja Knjige – v pomoč pri odraščanju…/…/.

Tistih dvajset minut vožnje od Domžal do Ljubljane sem premišljevala o izhodišču problemske mladinske literature, da pomaga mladim bralcem pri njihovih težavah, strahovih, nasilju v družini in tistemu med vrstniki, raznih oblikah odvisnosti od drog, seksa, hrane itd.

Po eni strani mi je v glavi odmevalo izhodišče Janje Vidmar, da mora z idealno knjigo problemske mladinske literature do mladega bralca jasno priti vzgojno sporočilo. Po drugi strani pa sem se nagibala v smer predavateljev Sabine Burkeljca in dr. Klemna Laha, da je bistvena umetniškost literature, ki prepriča s svojo imaginacijo, izvirnostjo in stilno močjo besed.

Posebej se me je dotaknilo vrhunsko pripravljeno Lahovo predavanje o učinkovanju branja knjige Kit na plaži Vinka Möderndorferja na obnašanje njegovih učencev do vrstnice z Downovim sindromom. Knjiga je čudovita zgodba o perfekcionistični Kaji, ki pa ima skrivnost. Toplo priporočam.

Seznam knjig v pomoč pri odraščanju, ki ga je pripravila mag. Tilka Jamnik, bom priporočila svoji skupini – poleg knjig, ki sem jih že. To so Brata Levjesrčna, Pika NogavičkainRonja, razbojniška hči nenadkriljive Astrid Lindgren, serijo knjig o Jadranu Krtu nedavno umrle Sue Townsend, še vedno aktualna Bratovščina Sinjega GalebaToneta Seliškarja, silno duhovita Molly Moon in njena čudovita knjiga o hipnozi Georgie Byng, opogumljajoča Solze so za luzerje Neli Kodrič ter fantastično drugačen PotovalnikJelke Godec Schmidt.

In ker morajo biti mladi tudi aktivni umetniški udeleženci in ne le pasivni bralci odrasle literature, rada dajem besedo mladim piscem. S čim manj pravil in čim več možnostmi za samorealizacijo. /…/

Osmošolka Nika Dolničar, ena od udeleženk v skupini Ustvarjalnega pisanja, ki jo mentoriram na Osnovni šoli Domžale že tretje leto in ki je nastala na pobudo Mire Marinšek, psihologinje in vodje programa za nadarjene učence na tej šoli, in ob zagreti podpori ravnatelja Uroša Govca, se je pri vaji asociacij na temo sreče izrazila takole:

Sreča je čustvo, tako kot veselje, torej pozitivna stvar, je tudi nasprotje od žalosti. Srečo udejanja veliko stvari, npr.: 4 peresna detelja, podkev, pikapolonica, amulet … človek si jih v bistvu sam izbere, te stvari so lahko tudi stvari, ki jih imaš rad, to so npr. najpogosteje sloni, tudi horoskop za nekatere, sreča so tudi živa bitja … sreča so lahko tudi barve, npr. v avrah je po navadi rumena. Veliko ljudi pozna vraže, da ko vidiš dimnikarja, da se primeš za gumb in da ko slišiš kukavico trikrat zakukati, se primeš za kovanec ter da se ta pomnoži. Veliko ver ima tudi posebna znamenja sreče. Sreča je tudi po navadi v ozračju med prazniki, rojstnimi dnevi, letnimi časi …

Ampak jaz mislim, da je največja sreča ŽIVLJENJE.

Dr. MATEJA MAHNIČ