Kaj je tukaj lažnega?

Napete strune športa in še česa

Ne tako davno sem se med vožnjo z avtomobilom uril v odzivnosti tako, da sem skušal v delčku sekunde ugasniti radio, ko se je pojavila slaboumna reklama. Ena izmed njih je prihajala iz neke borzne hiše, reklamo zanjo pa je delal naš judoistični guru, ki s svojimi tekmovalkami osvaja olimpijske medalje. /…/ Nedavno sem zvedel, da se je obetavni murskosoboški judoist, ki so ga kot mladinca prepričali, da bo naredil kariero v klubu v okolici Celja in hkrati tudi srednjo šolo, preselil v enega od ljubljanskih klubov. V Ljubljano je prišel za trenerjem, ki je dolgo delal za omenjenega guruja, a sta se očitno razšla.

Selitve športnikov niso nič nenavadnega, a kolikor vem, omenjeni mladenič ni opravil nobene srednje šole, tako kot še nekateri drugi judoisti iz gurujevega okolja ne. Najbrž zato, ker tudi sam guru ni prav dolgo žulil šolskih klopi, ko je zapustil osnovno šolo. O problemu prekomernega treniranja (pogosto ob urah, ki so namenjene šoli) in intelektualnem siromašenju s športom zasvojenih mladeničev in mladenk sem nekoč že pisal. Ta tema velikih medijev ne zanima, saj je naše športno novinarstvo usmerjeno k dosežkom, vzporedne plati življenja mladih športnikov pa zanje niso zanimive. Olimpijska medalja ali visoka uvrstitev na SP izstreli problematičnega trenerja med božanstva, vse mu je oproščeno.

Razveselil sem se, da je Olimpijski komite ustanovil komisijo, ki bo sledila mladim športnikom tudi tozadevno …/…/. Ne, nimam v mislih Teje Gregorin, saj se z njo ukvarja zdaj slovenska WADA. Naloga komisije bo ugotoviti, v katerih športnih okoljih se dogaja poneumljanje mladih bolj, kot je to potrebno. Prek svojih prišepetovalcev bomo skušali zvedeti kaj več o programu dela omenjene komisije, do takrat pa gre naš »športni pogled« v obdelavo novinarskim krožkom na osnovnih ali srednjih šolah, kjer se ukvarjajo z ugotavljanjem, kaj je fake news. Vsekakor je v športu dovolj »fake« dogajanja, da bi takšna komisija imela dovolj dela. Sicer pa v tem, vse bolj novoletnem ozračju rad poslušam ameriško sopranistko Barbaro Hendricks, sicer borko za človekove pravice, ki je diplomirala iz kemije in matematike.

NIKO SLANA

Celoten članek, torej brez manjkajočih delov, lahko preberete v Šolskih razgledih št. 19, stran 16, ki so izšli 1. decembra 2017. Seveda je v časopisu še veliko drugega zanimivega branja! Že imate svoj izvod Šolskih razgledov?