Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXVIII, 30. november 2017, številka 19

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 19/2017

Mesta in večji kraji so že prepredeni z lučkami in kratki dnevi ter dolge noči iztekajočega se leta so (in bodo) spet osvetljeni. Prav to je razlog, da bo tudi naša prestolnica v prihodnjih dneh in tednih še posebno množično obiskana. Seveda tudi Ljubljanski grad …

In če boste v Ljubljani, če se boste povzpeli na grad, dobrodošli tudi za grajske zidove. Med drugim je še do 17. decembra letos na ogled kiparska razstava Razvoj slovenske kiparske misli. Ob 35-letnici Društva likovnih umetnikov so jo pripravili skupaj z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter Ljubljanskim gradom.

Drobec veličastnih umetnin vam predstavljamo tudi v teh Šolskih razgledih, za več – torej za izbran razstavni pregled kiparskih del, nastalih izpod rok vseh kiparskih pedagogov, ki so delovali na akademiji od ustanovitve (1945/46) do danes – pa vabljeni tja na vrh, v Kazemate Ljubljanskega gradu. 

Do znanja v varnem okolju, z znanjem za varno življenje

Uvodnik

Spodbudno, inovativno, ustvarjalno, razmišljujoče in kritično učenje za varno življenje v razgibanem 21. stoletju se lahko razvije le v varnem učno-vzgojnem okolju, ki ne pomeni le fizične, psihične ali socialne varnosti, temveč ob spoštovanju profesionalnih pedagoških in etičnih našel omogoča brezmejno svobodo duha, uma, razmišljanj in čustev. Za varno in spodbudno učenje je zagotovo najpomembnejša čustvena varnost, sprejetost šolajočih se in učiteljev, prav tako pa kultura dobrih odnosov, ki motivirajo, navdušujejo in osvobajajo. Uvodnik izpod peresa dr. Vladimirja Korošca

Več »Klik za več!«

Šolanje za blagostanje in pravičnost

Rutarjeva lekcija

Neproduktivno razpravljanje, ali je učenje igra ali igra učenje, ali naj bo poučevanje osredotočeno na otroka, kar koli že to pomeni, ali raje na učitelja, kar koli že to pomeni, ali so otroci preveč pod stresom ali pa morda celo premalo, je pač zgolj neproduktivno, zato poudarjam tole: blagostanje otrok in učiteljev v kapitalističnem deliriju je lahko tudi čisto sprenevedanje in zanikovanje širših družbenih razmer, ki večini delavcev ne dovolijo nobenega dostopa do kapitala in presežne vrednosti, ki jo sami ustvarjajo.Piše Dušan Rutar.

Več »Klik za več!«

Kako so se likali

Marijan Lačen, upokojeni specialni pedagog, borec za enakopravnost oseb z motnjami v razvoju, planinec, popotnik …

Letos je dopolnil sedemdeset let. Za rojstni dan mu je sin Grega podaril skupno plezanje v severni triglavski steni. Najlepše darilo! Na Triglavu je bil Marijan gotovo več kot tridesetkrat, a za sedemdesetletnika je plezanje po nemški smeri lep dosežek. Telo ima čvrsto, izklesano, kot bi ga kovali železarji. Klen značaj so kalili koroška trma, očetova doslednost in ostrina, poštenost staršev, čut za krivice, odprtost. Zanimivega sogovornika predstavlja Tereza Žerdin.

Več »Klik za več!«

Po martinovanjih

Ko študent na rajžo gre

In tako se s kolegi pripravim na žurko vseh žurk, še pravi čas se zglasimo pri vhodu v klub in čez nekaj trenutkov se že nahajamo med množico dokaj vinjenih dečev in fantov, ki so popili najmanj pet litrov vina. Vzdušje je na vrhuncu, vrtijo se najnovejši hiti in ljudstvo pleše, a naša druščina ugotovi, da smo eni redkih študentov na zabavi … O martinovanju Tara Milčinski.

Več »Klik za več!«

Kaj je tukaj lažnega?

Napete strune športa in še česa

Ne tako davno sem se med vožnjo z avtomobilom uril v odzivnosti tako, da sem skušal v delčku sekunde ugasniti radio, ko se je pojavila slaboumna reklama. Ena izmed njih je prihajala iz neke borzne hiše, reklamo zanjo pa je delal naš judoistični guru, ki s svojimi tekmovalkami osvaja olimpijske medalje. Čeprav sem se dokaj oddaljil od tega borilnega športa, še zmeraj zastrižem z ušesi, ko se pojavi kakšna zanimiva vest. Tako Niko Slana.

Več »Klik za več!«

Ne prezrite

Na visokošolskem področju je pomemben droben korak sprememb zakonodaje viden v členih novel zakonov, ki zadevajo status javnega izobraževanja. Je mogoča vsem dostopna univerza? ***Kam gre nadaljnje izobraževanje in usposabljanje učiteljev? Z novim pravilnikom je programski svet ukinjen, izbor programov pa prepuščen uslužbencem MIZŠ. *** Najstniki večkrat naletijo na težave, ki so povezane s šolo, in jih sami ne znajo odpraviti. Kličejo po ljubezni.  ***Kdaj izgine vedoželjnost? Vsako leto začrtava projekt, ob katerem uživamo prav vsi.

Pišemo o okoljski vzgoji in o tem, kako bolje razumeti gozd. Družimo se ob knjižni infuziji in spoznavamo Aksinjo Kermauner, ki med drugim pravi: »Mislite s svojo glavo pa delajte po srcu.« Poročamo s seje strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno izobraževanje, naša stalna kolumnistka med drugim ugotavlja, da dilem financiranja zasebnih šol ni mogoče dati na skupni imenovalec, pišemo o obisku učencev iz Križa pri Trstu na Osnovni šoli Jakoba Aljaža Kranj, spoznavamo utrip slovenskih šol v prilogi Odzivanja …vse to in še veliko več v Šolskih razgledih!

ODZIVANJA – širok nabor (ob)šolskega dogajanja in izkušenj!

Inštitut za trajnostni razvoj predstavlja Šolski ekovrt; ne pozabite: Jej lokalno, misli globalno!

Več za varno mobilnost tudi v srednjih šolah; PISA 2015 o skupinskem reševanju problemsko zasnovanih nalog. O tem v rubriki MIZŠ.

Z nami je tudi NLB. Bančno svetovanje in pomoč, naj bo dan ali noč.