Sledimo gosem

O uravnoteženosti političnega vrha, njegovi modrosti in dolžnosti

Zadnji lanski mesec se je začel drugače kot pred leti ali celo desetletji. Tokrat burno, na cesti, preveliko nezadovoljstvo je prekipelo in izbilo sodu dno. Ljudje nismo neumni. Zaradi zaupanja vodečim pa dolgo zdržimo in čakamo, zavedajoč se, da je treba za uspeh tudi kaj vložiti in počakati na sadove. Čakanje je že postalo predolgo, obljubljena Švica je splavala po vodi. Saj nihče slednjega ni vzel dobesedno, mislili smo le na dostojno življenje. Kje najti izhod iz tega?

Če pogledamo že sestavo samega političnega vrha, lahko povsod ugotavljamo dvotirnost. Ne mislim le na strankarsko bipolarnost – to je normalno, tudi v naravi imamo dan in noč, ki pa je naša pamet na srečo še ne zna spremeniti in je zato tudi ne more. Predsednik je človek …/…/… Modrost je temelj, na kateri lahko gradimo – vedno spoštuje človeka, naravo, znanje, zaupanje; spoštuje temeljne človekove vrednote, ki nas spremljajo na slehernem koraku. Kako je z vsem tem pri nas? …/…/

Za dostojno življenje

/…/

Gre samo za človeka dostojno življenje. Vladajoči naj, če imajo srce, služijo narodu – to je njihova dolžnost in odgovornost. Upočasnijo naj drveči vlak in se zazrejo v naravo. Ta deluje milijone let ustaljeno in ima svoje cikluse, v katere človek zaradi pohlepa preveč posega. Zato mu narava tudi pokaže zobe.

Kako leteti

»Ko boste gledali gosi, kako letijo, se boste morali vprašati, ali je znanost že odkrila, zakaj letijo tako. Vsaka ptica ustvarja z mahanjem kril vzgon za tisto, ki leti tik za njo. Z letenjem v obliki črke *V* zmore jata leteti vsaj za 71 odstotkov dlje, kot bi to lahko posamezna ptica, če bi letela sama.

Ljudje, ki imajo isto usmeritev in občutek skupnosti, lahko pridejo do svojega cilja hitreje in laže, ker potujejo s pomočjo potisne sile drugega.

Kadar kakšna gos zavije iz razvrstitve, takoj začuti zračni upor in odpor do samostojnega letenja. Hitro se vrne v jato, da izkoristi vzgonsko silo ptice pred seboj.

Če bi imeli ljudje vsaj toliko pameti kot gosi, bi ostali skupaj z ljudmi, ki gredo v isto smer.

Ko se vodilna gos utrudi, zavije nazaj in vodstvo prevzame druga.

Pri zahtevnih delih se je pametno menjavati. To drži tako za ljudi kot za gosi, ki letijo na jug.

Gosi od zadaj gagajo, da spodbujajo tiste, ki letijo pred njimi. Tako ohranjajo hitrost.

Kakšna sporočila pa dajejo politiki, kakšne zglede dajejo mladim kot najvišji predstavniki države?

Končno, in to je zlasti pomembno, kadar kakšna gos zboli ali jo zadene šibra in pade iz razvrstitve, poletita za njo še drugi dve gosi in pristaneta z njo, da ji zagotovita pomoč in zaščito. Z onemoglo gosjo ostaneta tako dolgo, dokler ta ni spet sposobna leteti ali dokler ne pogine. Šele potem se odpravita sami ali pa s kakšno drugo jato, da dohitita preostale.

Če bi imeli gosjo pamet, bi prav tako ostali drug ob drugem. « (V. Nussdorfer, 2006, World Peace Summit, Ljubljana.)

Majhni, a veliki v duhu

Zato si želim, da postanemo, čeprav smo Slovenci majhni, veliki v duhu. Upoštevajmo gosjo pamet, svoje srce, zdrav razum, izvirnost in pridnost. Odprimo se življenju in dobremu z vsem spoštovanjem in zaupanjem. Tako zagotovo ne bomo zgrešili v letu 2013. Želim, da vam to v popolnosti uspe.

DARINKA SULJEVIĆ