Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXIX, 16. marec 2018, številka 06

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 6/2018

Da občutiš in doživiš lepoto, ne potrebuješ veliko besed.

S pogledom objemi cvetove hibiskusa in ti bodo objeli tebe.

Prisluhni verzom, začuti to srčnico, srčnico zate, podaj se v srečo.

Ta čudovit preplet dogajanja prvih marčevskih dni, ko že kliče pomlad, a nas je letos zasipaval sneg, nas je spodbudil, da skupaj praznujemo skorajšnji tudi uradni prvi pomladni dan, ki je obenem svetovni dan poezije, bližajoči se materinski dan, seveda pa tudi pravkar minuli osebni praznik jubilantke Mance Košir, sicer naše zveste bralke. Vsi smo Eno, res je, a vsak med nami je poseben, in tudi Manca je zares zares posebna. In tudi ta številka ŠR je le ena od že mnogih dozdajšnjih, a vendar povsem posebna. Namesto likovne opreme so po straneh umeščeni verzi, Mančine srčnice. Seveda so pospremljene s cvetjem. Akvarela nežnega in igrivega cvetja, ki ju lahko občudujete v tej številki, sta izpod čopiča Tomaža Gržiniča, sicer našega dolgoletnega sodelavca (tehničnega urednika), brez katerega ŠR ne bi bili takšni, kot so. Že veliko let je od tega, ko nas je navdušil s svojim prvim akvarelom, v tem času pa jih je ustvaril že veliko … A to bo poslastica za kdaj drugič. Obljubimo. Tokrat le šopka – ob vsem tem praznovanju kar morata biti.

Naj svobodi ne zmanjka sape

Uvodnik

Zgodovina žensko ves čas premetava, vsem spremembam na bolje pa je skupno to, da je svoboda svobodna šele, ko se širi. Če se ne, upanje postane nevarno. Na to v zadnjem času opozarjajo TV-serije, kot sta Deklina zgodba in Skrivnost jezera. Vsaka po svoje demonstrirata, kaj se zgodi, če izpustimo glavno nalogo svoje službe in poklica, kot jo narekuje Toni Morrison – če jemljemo moč kot svoj plen. Izpod peresa Nadine Štefančič.

Več »Klik za več!«

Knjiga je edino orožje, ki sodi v šolo

Naš komentar

Knjiga je, kot pravi znani nemški dramatik Brecht, orožje, ki naj jo vsakdo vzame v roke. Pri tem je seveda knjiga mišljena kot orožje v metaforičnem pomenu besede, torej kot orožje v boju proti nevednosti in s tem tudi kot učinkovito orožje v boju za posameznikovo emancipacijo in napredek družbe. V tem smislu je knjiga lahko razumljena kot orožje ali natančneje rečeno, »orožje«, ki sodi v šolo. Na tem mestu puščam ob strani vprašanje, ali res vsaka knjiga sodi v šolo. Piše Zdenko Kodelja.

Več »Klik za več!«

Letni časi življenja

Biti mentor

S študenti rad zahajam v Drugo violino, tam jim pokažem bistvo arhitekture: ljudi. Tiste zelo preproste, vsakdanje, take kot smo mi sami. In mentor mora imeti na glavi krono, da se sploh loči od drugih, kajne?! No, jaz jo imam z debelo elastiko zataknjeno na glavi, da se lahko priklonim mojim Mašam, Adam, Anamarijam, Davidom, Katijam, Edinom. Saj so z menoj delili te izredne življenjske trenutke priprave, izdelave in zagovora diplome. Piše dr. Domen Zupančič.

Več »Klik za več!«

Od teorije do uporabnosti

List iz dnevnika

Namen vsega, kar se učimo na faksu, je, da se usposobimo za delo v poklicu, ki si ga želimo. Vsa teorija pa nam ne pomaga, če je ne znamo uporabiti v praksi. Prav o tem sem razmišljala nekega spomladanskega dne na dopoldanskih predavanjih. Kako lahko to, kar se učim, uporabim? Kako lahko s tem pomagam drugim? Piše Zarja Golouh.

Več »Klik za več!«

Ne pustite se pohoditi!

Njena pot

Melita Keber Jašović zna biti najboljša prijateljica, kolegica, pedagoginja, mama. Uspešna bi bila (in je) še na mnogih področjih. Zlepa ne odkloni, če jo za kaj prosimo. Že od študentskih let sva zgledno sodelovali. Bila je (in je) odlična pedagoginja. Pa še nekaj je zanjo značilno, in sicer, da iz njenih ust nikdar ne pride žal beseda ... Povprašam jo, kaj meni, kako jo doživljata njeni hčeri. Pravi, da pri njej kot mami cenita zlasti to, da ju je marsičesa naučila, marsikam peljala, od potovanj do gledališča in koncertov; od smučanja, drsanja, toplic, morja in hribov.

Pogovarjala se je Marijana Starc.

Več »Klik za več!«

Ne prezrite

Ali mladi niso več radovedni? Zakaj je namen novih metod to, da spodbudijo učence k znanju; ali ne bi to morala biti njihova želja? ***Strokovna literatura veliko govori o tem, kakšni načini učenja so najučinkovitejši, manjka pa pripomočkov, ki bi bili napisani posebej za učence in dijake. Od teorije do uporabnosti. ***Razsvetljenstvo v šoli zdaj.Natanko za resnico gre, ne pa za organizirano vraževerje, strah pred znanostjo, slabo znanost, brezbrižnost ali celo zabavo. ***Mit o materinstvu, ki ga pooseblja Cankarjeva mati, nas spremlja že od šolskih klopi. Mati, joj, mati!***Sta za pesem? Vama lahko prebereva svojo poezijo? Ko pesem upočasni korak. ***In kar zgodi se … V znamenju Mančinih sedemdesetih srčnic. ***Ko gledam skoraj stare fotre z dolgimi bradami igrati košarko, rokomet, nogomet in podobno, me nihče ne bo nikoli prepričal, čigav je šport in komu so ga ukradli. Tek na tisoč metrov med Fabulo in Vesoljem.

Pišemo o slikanicah – naj ne bodo ne prelahke ne pretežke, vsebinsko raznovrstne, ilustracije v njih pa naj kakovostno dopolnjujejo besedilo. Kakšno je življenje v šoli v naravi po svetu? Spoznajte zanimive izkušnje z obiska na Češkem, Poljskem in Finskem. Med seboj se povezujejo – pedagog pedagogu – in poročajo o dragoceni izkušnji delitve sebe v krogu že prekaljene skupine. Veliko učencev ima status športnika ali kulturnika. To naj bi jim zagotovilo prestavljanje testov in napovedana spraševanja. Kako se to uresničuje v praksi? Za lažji in prijetnejši vstop v svet branja in pisanja, torej za lažje opismenjevanje, predstavljamo slikopis, odličen pripomoček. Za vas objavljamo še naše stalne rubrike, med drugim kaj bi mi brez spleta, strokovnjakinja svetuje, pravkar izšlo, mimogrede, čar rastlin … Sploh pa je ta številka prepletena s pesmimi, tudi v rubriki Na rešetu vsakdana, ki smo ga tokrat naslovili Ko pesem upočasni korak.

Spoznajte zanimiv in dobrodošel priročnik (M)učenje ali kako preživeti v šoli izpod peresa mlade avtorice.

CŠOD objavlja javni razpis programov Šole v naravi in drugih programov za šolsko leto 2018/2019.

MIZŠ tokrat opozarja da se bo kmalu iztekel rok za oddajo vlog na javni razpis za prvo zaposlitev pomočnika vzgojitelja ….

Safe.si objavlja nagradni natečaj in vabi na spletne prijave.