List iz dnevnika

Zmagovalka

V svoji terapevtski praksi se vsak dan srečujem z različnimi težavami. Pred kratkim je prišla k meni (www.audiva.si) dijakinja /…/. Zelo lepo in prijetno dekle. Povedala je, da obožuje svoj instrument in da se neskončno trudi. Tudi s svojimi ocenami je zadovoljna. Huda težava se pojavi, ko mora nastopati. Takrat v sebi začuti obupen strah in tremo. Vedno se na nastop odlično pripravi, vendar na nastopu, kot pravi, zaradi hude treme odigra skorajda polovico slabše. Roke se ji tresejo, srce ji močno razbija, ima suha usta, roki sta mrzli in potni. Vsa se trese. Po glavi ji rojijo negativne misli, da ji ne bo uspelo in da je nesposobna. Če ji kdo od znancev pred nastopom reče, da jo pride poslušat, vedno odgovori, da ni vredno, ker je zanič.

Skozi terapevtski proces jo vodim do temeljnega dogodka, ko se ji je v podzavest zaklenilo čustvo, da ni sposobna in da ne zmore. Ko je bila stara 15 let, je dobila novo profesorico, s katero je imela slabe izkušnje in se ji je globoko v njej zakoreninila misel, da nikoli ne bo dovolj dobra.

Največji stres je bil zanjo zadnji nastop. Tako hud stres je doživljala, da je pobegnila z odra. Zaradi tega dogodka se je počutila še bolj nemočno, nesposobno in …/…/.

Ker je imela naslednji teden mednarodno tekmovanje, je bila v neznanski stiski. /…/.

Odločila sem se, da z deklico opravim EMDR terapijo.

EMDR je nova psihoterapevtska modaliteta in je najučinkovitejša in hitra metoda za zdravljenje PTSM (posttravmatske stresne motnje). Gre za izjemno učinkovito metodo, ki /…/. Ker so travmatične izkušnje premočne, da bi jih telo samo predelalo, telesu pomagamo tako, da z metodo EMDR spodbudimo naravni proces samozdravljenja. To je izjemno osvobajajoča in učinkovita metoda.

EMDR terapija uporablja bilateralno stimulacijo, desno/levo premikanje oči ali taktilno stimulacijo, ki s ponavljanjem aktivira nasprotno stran možganov, sprošča čustvene izkušnje, ki so “ujete” v nevrološkem sistemu, jih s pomočjo procesa predela in osvobodi blokad ter pomaga nevrofiziološkemu sistemu, da se ponovno poveže z umom in telesom.

Skozi terapijo se najprej pokažejo vsa dekličina negativna čustva. Ne ceni se in meni, da ni dovolj dobra. /…/.

Pogovoriva se o njenih vzorcih. Soočam jo, da je sama sebi največja sovražnica. Ima možnost izbire, saj lahko postane sebi najboljša prijateljica ali pa ostane največja sovražnica. V enem segmentu je očitno, da si ne dovoli, da bi se počutila boljše.

Začnem z EMDR terapijo, ki čudovito poteka. Deklica je na koncu terapije kar nemo obsedela. Kar gledali sva se. Vse se ji je smejalo in ni mogla verjeti, da se počuti tako močno in da končno globoko v sebi verjame, da zmore. Kar objela me je! In veste, kaj sem izvedela čez par dni? Na tekmovanju je dobila srebrno priznanje!

Moj zadnji stavek, namenjen njej, je bil: »Ko boš igrala, postani – glasba!« In postala je čista zmaga!

Neizmerno sem srečna, da lahko opravljam delo, ki ga ljubim in ki ima tako čudovite rezultate!

/…/.

AMINA MEHANOVIĆ, univ. dipl. soc. delavka, klinična Imago terapevtka,
hipnoterapevtka, spec. EMDR terapije