Ninina stiska

O tem, kako sva se z desetletno deklico učinkovito spoprijeli z močenjem postelje

Pogosto prihajajo k meni starši, ki opazijo stisko svojega otroka. Med njimi je bil tudi oče, ki sam skrbi za svoji hčerki. Ena od deklic, Nina, je stara deset let in že eno leto moči posteljo. Večkrat so že obiskali zdravnika, a ta zmeraj znova ugotavlja, da je Nina fizično popolnoma zdrava. Vse skupaj kaže torej na psihosomatske težave.

K deklici sem pristopila skozi igro, saj je pomembno, da z otrokom vzpostavim sproščen in zaupljiv odnos. Kmalu se je počutila varno in sprejeto. Počasi se je začela odstirati tančica strahu in bolečin iz njene boleče preteklosti. Nina je spremljala mnoge prepire svojih staršev. Priča je bila fizičnemu in psihičnemu nasilju, kričanju, zmerjanju, ustrahovanju, tudi z nožem, in to od svoje mame. Živela je v krčevitem strahu, saj se je bala za svojega očeta, za sestrico in zase. V svoji otroški glavici je verjela, da mora poskrbeti in prevzeti odgovornost za vse v družini. Kljub temu, da sta se starša razšla in zdaj živijo v miru, se je notranja stiska izražala skozi močenje postelje.

Možgani ne zmorejo

Odločila sem se za EMDR terapijo, mednarodno medicinsko priznano psihoterapevtsko modaliteto, ki je najučinkovitejša in hitra metoda za zdravljenje posttravmatske stresne motnje (PTSM), kot je dokazano z obsežnimi znanstvenimi raziskavami.

EMDR terapija uporablja bilateralno stimulacijo, desno/levo premikanje oči ali taktilno stimulacijo, ki s ponavljanjem aktivira nasprotno stran možganov, sprošča čustvene izkušnje, “ujete” v nevrološkem sistemu, jih s pomočjo procesa predela in osvobodi blokad ter pomaga nevrofiziološkem sistemu, da se ponovno poveže z umom in telesom.

Ko se moteče izkušnje zgodijo, se shranijo v možganih v vsej svoji podobi, vključno z zvoki, vonjem, mislimi, občutki in čustvi. Ko je oseba zelo razburjena, največkrat ni zmožna predelati izkušnje normalno, kot bi jo sicer. Zato se negativne misli, občutki in čustva v zvezi s travmatičnim dogodkom zataknejo in se ujamejo v živčnem sistemu. Možgani ne morejo reprocesirati teh čustev in izkušenj, ker so zamrznili ali bili potlačeni v podzavest. Ne glede na to ta dogodek živi v živčnem sistemu in ob vsakem ponovnem vznemirjanju povzroča motnje v sedanjem življenju osebe.

EMDR zajema dva pomembna, ključna elementa, in sicer “odklene“ negativne spomine in čustva, ki so shranjeni v živčnem sistemu, in pomaga možganom, da uspešno obdelajo, reprocesirajo travmatično izkušnjo.

Osvobojena strahu

Kot terapevtka sem deklico nežno vodila skozi travmatične izkušnje in ob tem uporabila prstne lutke. To ji je omogočilo, da se spomin prenese in ponovno izkusi na nov način. EMDR omogoča, da klient opusti občutke nemoči, saj je prevzet z novim samospoznanjem, znanjem in samozavestjo, s tem pa izbere novo, osvobajajoče in perspektivno delovanje.

Skratka, Nina je le po eni EMDR terapiji prenehala močiti posteljo in se je osvobodila strahu, zataknjenega v svoji podzavesti. Poleg tega sem deklico z različnimi tehnikami naučila izražati jezo, z ljubeznijo objeti sebe in poiskati svoje notranje vire moči.

Zame je največje darilo njen nasmeh in vera vase ter besede njenega očeta: »Hvala vam, naša Nina je postala samozavestna in nasmejana deklica!«

AMINA MEHANOVIĆ