Domov - > eŠR ->

Prikrivanje odgovornosti in odvračanje od stavke in protestov

17.1.2013, avtor: (sm) / rubrika: aktualno

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk se ne moti, ko pravi, da so sindikati dobro razumeli, za kaj gre pri umiku zaostrenih standardov in normativov za osnovne in srednje šole. Gre namreč za ministrov poceni poskus odvračanja od stavke, za katero je glasovalo prek 35.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.
Minister Turk je enako počel – družno s predsednikom vlade, ki je grozil z neplačano stavko – tudi pred aprilsko stavko lani. Minister z umikom zahteve za povečanje učne obveznosti in normativov za druge strokovne delavce in tehnično osebje poskuša ustvariti lažni vtis, da je vlada odstopila od radikalnih in uničujočih posegov v izobraževanje.
Vendar – ta navidezni umik v ničemer ne spreminja dejstva o znižani masi plač v proračunu za letošnje leto, ki sta jo vlada in parlament vsilila brez kakršnih koli usklajevanj, kaj šele pogajanj s sindikati! In prav zaradi tega, ker je vlada šolnike in vse javne uslužbence postavila pred izvršeno dejstvo, ki ima za posledico odpuščanja in znižanja plač zaposlenih, oboje pa neizogiben padec kakovosti javnih storitev, so se izobraževalci in izobraževalke tako množično odločili za stavko.
Ker masa plač ostaja nespremenjena, torej občutno znižana, vlada pa se o tem sploh noče ne pogovarjati ne pogajati, ministrov umik sprememb normativov v osnovnih šolah ne spremni popolnoma ničesar. Z umikom normativov je minister zgolj odstopil od precej zmedenega poskusa, da bi plače strokovnim in tehničnim delavcem v osnovnih in srednjih šolah zniževal prek zviševanja normativov. Ker masa za plače ostaja nespremenjena in bodo ravnatelji in direktorji, zaradi znižanih proračunskih sredstev, prejeli premalo sredstev, bodo prisiljeni stihijsko odpuščati zaposlene.
Seveda bi bila po umiku zaostrenih standardov in normativov možna tudi pogajanja o plačah, a ob vladni krizi in morebitnih predčasnih volitvah to ni verjetno. Zakaj minister ni umaknil tudi zaostrenih normativov za vrtce, če se je že spustil v igro videzov in trikov, ki naj odvrnejo zaposlene od stavke, v SVIZ-u ne razumemo, zato nestrpno pričakujemo odgovor ministra za prihodnost na javno zastavljeno vprašanje sindikalne konference SVIZ zaposlenih v vrtcih.
Kaj je minister Žiga Turk želel doseči z umikom normativov? Po oceni SVIZ-a dvoje – poskuša se znebiti vsakršne odgovornosti za destrukcijo, ki jo je v zadnjem letu povzročil v izobraževanju, in jo na koncu naprtiti ravnateljem. Obenem pa minister očitno že predpostavlja, da so volitve blizu in bi si z navidezno dobrohotnim umikom želel pred volitvami popraviti izrazito negativno podobo med zaposlenimi v osnovnih in srednjih šolah. S tem pa zgolj znova potrjuje svoj, zdaj že pregovorno podcenjujoč odnos do slovenskega učiteljstva. Ni naključje, da je slovensko učiteljstvo, kljub takrat še delujočemu strahu, tako množično zahtevalo njegov odstop. Enako odločen odgovor na poskuse manipuliranja z zaposlenimi bo minister prejel tudi 23. januarja 2013.