Domov - > eŠR ->

Jutri se bo izobraževanje ustavilo

22.1.2013, avtor: (am) / rubrika: aktualno

Ponovno so poudarili, da so se za stavko odločili zaradi višine mase plač, o kateri se vlada ne želi pogajati.

Ministrstvo je včeraj v izjavi za javnost zapisalo, da so umaknili načrtovane spremembe standardov in normativov, zato razlogov za stavko ni. Po mnenju glavnega tajnika Branimirja Štruklja ministrstvo z izjavami zavaja. Po stavki, ki so jo šolniki izpeljali lanskega aprila, so z vlado podpisali stavkovni sporazum, po katerem so pristali na znižanje plač pod pogojem, da se standardi in normativi ne spreminjajo. Kot ugotavljajo na Svizu, pa je vlada do danes večkrat kršila ta dogovor. Minister Žiga Turk je na pogajanjih nekaj časa trdil, da sporazuma sploh ni treba upoštevati, a ga je pozneje minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak podučil, da temu ni tako. Sprememb standardov in normativov od vrtcev do srednjih šol so se lotili tudi v zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter v tistem delu zakona o uravnoteženju javnih financ, ki zajema občine. Zato so na Svizu prepričani, da želijo na ministrstvu z umikom sprememb standardov in normativov le preprečiti stavko, takoj po njej, torej morda že v četrtek, pa jih bodo spet potegnili iz predala.

Druga težava v zvezi z izjavo ministrstva je pričakovanje, da bodo v šolah in vrtcih kljub stavki zagotovili redno dejavnost. V okrožnici so zapisali konkretna dela in naloge, ki jih morajo zaposleni ob stavki izvajati. Branimir Štrukelj opozarja na 7. člen zakona o stavki. Če vojaki ne smejo stavkati in če morajo medicinske sestre delati po nedeljskem urniku, to za delavce v vzgoji in izobraževanju ne velja in niso zavezani dejavnosti posebnega pomena. Kljub temu so staršem ponudili pomoč, če za svoje otroke ne morejo najti varstva. Tako bodo nekateri delavci kljub stavki še vedno varovali otroke, če bo treba.

Sicer pa se zdi Svizu nesprejemljivo, da se vlada več mesecev z njimi ni želela pogajati, vodja pogajalske skupine in minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa dan pred stavko še vedno nima mandata za pogajanje o višini mase plač - in to kljub temu, da se za stavko ve že vsaj mesec in pol.

Jutri, 23. januarja, bodo tako stavkali zaposleni v 760-ih zavodih javnega sektorja, ki so pod okriljem Sviza, od tega v 695-ih v vzgoji in izobraževanju. Dopoldne bodo na svojih delovnih mestih, ob 12.05 pa se bodo zbrali na štirinajstih javnih mestih po vsej Sloveniji (Ljubljana, Celje, Ravne na Koroškem, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Koper, Murska Sobota, Krško, Postojna, Ptuj, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Velenje). Stavke se ne bo udeležilo 18 zavodov, kar je 2,5 odstotkov zaposlenih.