Domov - > eŠR ->

Sandrina Rdeča vrtnica

4.2.2013, avtor: (hm) / rubrika: utrip

V torek, 29. januarja letos, je v veliki predavalnici srednje šole Grm - center biotehnike in turizma v Novem mestu Sandra Murgelj, dijakinja 4. letnika biotehniške gimnazije, predstavila svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Rdeča vrtnica. Njen pesniški prvenec vsebuje enaintrideset različno dolgih pesmi (na 64 straneh). Izražajo mladostno razpoloženje, sproščenost, igrivost, a tudi razmišljanja in resna doživetja. Pesmi v zbirki dopolnjujejo tudi fotografije, saj ima Sandra poleg srca (pesmi) še oko (fotografija). In oboje se lepo dopolnjuje. Sandra je pesniško zbirko opremila predvsem s svojimi fotografijami, v njej pa "gostuje" še nekaj fotografij drugih avtorjev. 

Pesem Rdeča vrtnica je metafora Sandrinega življenja ali drugače povedano, je "rdeča nit" Sandrinih pesmi, ki tke pesniško zbirko. Zato je po njej zbirka dobila tudi ime. Knjiga Rdeča vrtnica je trdo vezana z zgovorno naslovnico Sandrinega sošolca Julijana Strajnarja, ki je odlično zadel sporočilo knjige. 

Prireditve se je udeležilo več kot sto obiskovalcev. O mladi avtorici, Sandri Murgelj, in njenem ustvarjanju je spregovorila  Vida Hlebec, ravnateljica Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Novo mesto. O pesniški zbirki pa je spregovoril Karel Drago Vuica, ki je avtorici čestital ob izdaji pesniške zbirke in ji zaželel, da bi se "akordi" njene duše slišali po Dolenjski in dlje, kamor si želi njeno srce. 

V kulturnem programu je nastopil tudi Sandrin učitelj diatonične harmonike Toni Sotošek s tremi sinovi. Prav pod njegovim vodstvom je mlada pesnica dosegla številne uspehe tudi na harmonikarskih tekmovanjih. Kulturni dogodek je s petjem popestrila še Sandrina sošolka Tjaša Pavšič, s kitaro pa tudi Manca Tori in Klara Rataj. Pesmi iz zbirke sta recitirali  pesničini sošolki Tina Grubar in Maruša Gorenc, svoji najljubši pesmi Rdeča vrtnica in Mama pa je predstavila avtorica sama. Program je povezovala Lea Sluga.

Mlada ustvarjalka Sandra se je na koncu prireditve zahvalila svoji mami Heleni, saj ji prav ona predlagala, naj svoje pesmi zbere in jih izda v knjižni obliki, zahvalila pa se je tudi svoji šoli, ki ji je bila v veliko pomoč pri izdaji; prav tako svoji profesorici Rebeki Pirnar za spremno besedo, profesorju Luki Novaku za pomoč pri izbiri in objavi fotografij, sošolcema Maticu Bogolinu, ki ji je pomagal urediti zbirko, in Julijanu Strajnarju za naslovnico. Zahvalila se je donatorjem  ter vsem, ki so ji na kakršen koli način pomagali, da je pesniška zbirka zagledala luč sveta, pa tudi vsem, ki so oblikovali kulturni program.

Za konec so vsi zbrani prisluhnili, kako skupaj prepletata prste po harmoniki umetnik in umetnica, Toni in Sandra, kako njun meh oživi in znana pesem zadoni v skladbi Slovenski muzikant. Kulturni dogodek so skupaj sklenili še ob prijetnem klepetu in dobrotah v avli šole.

 

       
                     
                     
                     
                     
    Helena Murgelj  

 

Fot. št. 37 - Sandra Murgelj - avtorica pesniške zbirke
Rdeča vrtnica.

Fot. št. 59 - Pevka Manca Tori ob spremljavi kitaristke
Klare Rataj.

Fot. št. 96 - Sandrine sošolke: Tjaša Pavšič, Maruša
Gorenc in Tina Grubar z avtorico pesniške zbirke Sandro Murgelj.

Fot. št. 122 - Sandra Murgelj in Toni Sotošek sta za
konec zaigrala skladbo Slovenski muzikant.