Domov - > eŠR ->

Zdravilna moč zelišč v naravni kremi

5.2.2013, avtor: Barbara Bednjički Rošer / rubrika: utrip

Skrb za zdravje in zdrav način življenja otrokom z lastnimi aktivnostmi posredujemo sami že v zgodnjem otroštvu. V Vrtcu Ivana Glinška Maribor, v oddelku Žoge (3‒4 leta), smo zeliščne rastline raziskovali z Malo čarovnico Polonce Kovač, jih opazovali, vonjali in zanje skrbeli v našem zeliščnem kotičku. V sodelovanju s Tanjo Jankulija in Katjo Šalamun nam jih je uspelo spoznati v naravni zeliščni kremi, ki smo si jo za nego kože v teh mrzlih zimskih dneh izdelali iz cvetov sivke, ognjiča in kamilic. Sivko smo izbrali, ker prijetno diši in deluje pomirjajoče in antiseptično. Ognjič pomirja razdraženo kožo, preprečuje njeno izsušitev in pokanje, naredi jo gladko, elastično in mehko. Cvetovi kamilic pa kožo s svojimi negovalnimi olji pomirijo, očistijo, nahranijo in ji povrnejo sijaj. Izbrana zelišča smo dali v stopljeno kokosovo maščobo, ki vsebuje visok delež lavrinske kisline, zato deluje protimikrobno, antibakterijsko in protivirusno ter dviguje imunsko odpornost telesa. Sestavine smo premešali, dodali še kanček olivnega olja in pustili čez noč, da so cvetovi spustili sokove. Naslednji dan smo maslo ponovno segreli in precedili, otroci pa so si napolnili posodice z zeliščno kremo in jo tudi preskusili. S Čarovnikom Gregom smo zapeli Pa na zdravje! in zaplesali Pomaran-ča-ča-ča.

Vzgojiteljici ‒ Barbara Bednjički Rošer in Maja Geršak - sva dejavnosti usmerjali z igro in raziskovalnim učenjem, ki otroke spodbuja k razmišljanju in doživljanju ter z medsebojnimi interakcijami omogoča optimalen in celostni razvoj otrok ter osebnostni in strokovni razvoj vzgojiteljic.

Zdravje je zares naše največje bogastvo, zato tudi vi skrbno pazite nanj, da se ne bo zgodilo kot v pesmi pravi Andrej Rozman Roza, da bo »v levem ušesu maslo, v desnem repa, v nosu sveča, v grlu kepa, v celi glavi pa občutek neprijazen, ko napada otorinolaringolazen.«