Domov - > eŠR ->

Na Svizu so ogorčeni

20.2.2013, avtor: (am) / rubrika: aktualno

Na sedežu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so se odzvali na objavo izračunov o javnofinančnih sredstev za plače za letošnje leto, ki jih je posredovalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. V povprečju bo za maso plač namenjenih 7,75 odstotka manj sredstev glede na realizacijo v letu 2012. Znižanje bodo najbolj občutili v glasbenih šolah, saj je zanje predvidenih 18 odstotkov manj sredstev, za osnovne šole 11,6 odstotkov, za srednje šole 9,53 odstotkov, za višje strokovne šole pa skoraj 14 odstotkov. Po besedah Branimirja Štruklja te številke kažejo, da so predstavniki vlade več mesecev zavajali, ko so trdili, da se bo masa plač v povprečju znižala za 5 odstotkov. Na Svizu ugotavljajo, da so sedaj jasno vidne škodljive posledice varčevalnih ukrepov, ki so najbolj prizadele ravno izobraževanje. Nikjer drugje v javnem sektorju namreč ne bo tolikšnega reza mase plač kot ravno v izobraževanju. 

Kljub umiku predloga o standardih in normativih 15. januarja letos, lahko v načrtu vidimo, da želi ministrstvo med drugim varčevati tudi na račun povečanja učne obveznosti za učitelje in normativov za tehnično-administrativna delovna mesta. Branimir Štrukelj zato ministra Žigo Turka javno poziva, naj pove, kaj to pomeni.

Pri trenutnih pogajanjih z vlado glede zakona o delovnih razmerjih so na Svizu odločno proti skrajševanju odpovednih rokov pri odpuščanju (sedaj 120 dni). Če se z vlado ne bodo dogovorili, ne izključujejo možnosti o vložitvi dva tisoč petstotih podpisov za referendum ali novih stavkah. Stavkovni odbori zadnje stavke namreč še vedno niso razpuščeni.

Sicer pa podpirajo tudi interpelacijo proti ministru Žigi Turku.