Domov - > eŠR ->

Svet na dlani

21.2.2013, avtor: Barbara Bednjički Rošer / rubrika: zanimivo

Danes smo učenje neločljivo povezali z umetniškim doživetjem, saj smo si v preddverju nekdanje kinodvorane Partizan ogledali razstavo kositrnih figur ‒ SVET NA DLANI Pokrajinskega muzeja Maribor. Na razstavi, na katero smo se predhodno pripravili s pogovorom o igračah, malih figurah in ogledom prispevkov oddaje Dobro jutro TV Maribor (Kositrne figure, 19. 3. 2013 ‒ http://www.youtube.com/watch?v=vdUf-2moYnU; Kositrne figure, 9. 1. 2013 ‒ http://www.youtube.com/watch?v=1tqPPrYzeBU), smo si ogledali več kot 40.000 kositrnih in svinčenih figur, izvedeli pa tudi veliko o njihovi izdelavi in zgodovini. Po ogledu so nam pripravili delavnico, na kateri nam je g. Drago Oman predstavil izdelavo teh nekoč zelo priljubljenih igrač. Otroci so si ogledali kovinske in gumijaste kalupe ter kalupe iz kamna, opazovali g. Draga pri vlivanju figur in dobili vsak svojega kositrnega vojaka.

Še posebej zanimiva je različica modernih figuric o pogumnem čevljarčku, ki je leta 1532 rešil mesto pred Turki (še danes imamo v našem mestnem grbu izrisano kamnito mestno obzidje in nad njim goloba). Otroci so legendo Maje Brodschneider Kotnik ‒ ČEVLJARČEK poznali, saj smo si pred obiskom muzeja po priporočilu ge. Joanne Bertoncelj pripravili pravljično uro, ki smo jo z obiskom v muzeju ustvarjalno nadgradili, s figuricami pa povsem igrivo spoznavali in usvajali zgodovino našega mesta. Poustvarjalne dejavnosti je spremljala tudi medijska vzgoja, saj smo se izobraževali tudi z Andersenovim animiranim in sinhroniziranim filmom Stanovitni kositrni vojak.

Ogled razstave Svet na dlani vzgojiteljici ‒ Maja Geršak in Barbara Bednjički Rošer, vidiva kot priložnost za doseganje visokih pričakovanj glede zahtevnosti spoznavnih izzivov in umetniškega ustvarjanja. Z obiskom muzeja smo krepili lastno identiteto z igrivim in domišljijskim pristopom, saj so otroke figure povsem navdušile, prevzele in so »kot igrače« zanimive tudi v sodobnim času. Še posebej pomembna je vloga odraslih, da smo naklonjeni sodelovanju z muzeji in galerijami, saj s tem spodbujamo aktivno učenje, ki odločilno vpliva na funkcionalno pismenost vsakega posameznika.