Domov - > eŠR ->

Šiškarji regijski prvaki v ekoznanju

8.4.2013, avtor: info / rubrika: utrip


Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v osrednjeslovenski regiji slavila ekipa učencev OŠ Spodnja Šiška. V ekoznanju se bodo pomerili 19. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatnih dveh ekip, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.323 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 170 slovenskih osnovnih ekošol. V osrednjeslovenski regiji je tekmovalo 422 tričlanskih ekip iz 45 osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Špodnja Šiška z imenom Fosa sestavljajo Anja, Luka in Nina. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o zdravju in zdravem počutju, energiji in trajnostni mobilnosti, so dosegli 29 od 30 možnih točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila še ena ekipa z OŠ Spodnja Šiška, ki je dosegla 28 točk. Sledili so jim učenci z OŠ Polje, OŠ Franca Rozmana Staneta, OŠ Milana Šuštaršiča, ki so dosegli 27 točk .

»OŠ Spodnja Šiška je že vrsto let vključena v projekt Ekošola. Na šoli skozi celo leto poteka vrsto dejavnosti, s katerimi krepimo ekološko osveščenost. Tudi letos smo se prijavili na tekmovanje v Ekokvizu. Učenci naše šole Ekokviz poznajo in že petošolci se veselijo, da bodo v naslednjem letu tudi oni imeli možnost sodelovati v ekipah. Cilj šole je, da se ekološke vsebine prepletajo pri vseh predmetih. Ekipe so se pričele formirati že v novembru. Tekom leta smo osvajali cilje z ekološko vsebino. V februarju sva učiteljici geografije Milena Fekonja in učiteljica biologije Alenka Malešič sestavili ekipe ter jim dali natančnejša navodila. Učence ni bilo potrebno posebej navduševati. Zelo hitro smo imeli na šoli preko dvajset ekip. Tekmovanje smo organizirali s pomočjo treh učiteljic. Učenci so nestrpno čakali na rezultate. Že ob neuradnih rezultatih je na šoli završalo. Po uradnih rezultatih pa smo ponosno in iskreno čestitali vsem učencem, že zaradi velike udeležbe, posebej pa seveda ekipama, ki sta se uvrstili na državno tekmovanje«, je povedala mentorica Alenka Malešič.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 12. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil tudi Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci prijavili svoje ekipe in tekmovali. 

Poleg ekip iz osrednjeslovenske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 422 ekip iz mariborske regije, 184 iz celjske, 151 iz pomurske, 182 iz novomeške, 79 iz obalne, 54 iz severnoprimorske in 22 iz gorenjske regije.
Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.